Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přístupová hesla  (Přečteno 3220 krát)

Mastr

• Návštěvník
Přístupová hesla
« kdy: 10 Května 2008, 11:48:30 »
Naistaloval jsem Kubuntu 8.04 s KDE3. Při instalaci jsem vytvořil první účet. Druhý jsem vytvořil pa naistalování systému. Práva jsem nechal přednastavená. Mám tento problém. Pokud jsem přihlášen na první účet a chci učinit administrátorskou změnu, tak zadám znovu své heslo příslušející k prvnímu účtu a vše je ok. Pokud toto chci provést pod druhým účtem, tak systém heslo příslušející k prvnímu účtu neakceptuje. Kde by mohl být problém? Předem díky za odpovědi.

premet

• Host
Re: Přístupová hesla
« Odpověď #1 kdy: 10 Května 2008, 12:37:22 »
Musíš zadat heslo k druhému účtu  ;).

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Května 2008, 12:40:54 »
a ten druhy ucet musi mit samozrejme povolena opravneni - musi byt clenem skupiny admin
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Mastr

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Května 2008, 16:52:57 »
Čili tady není možný model,kdy mám první administrátorský účet a druhý s právy normálního uživatele. V případě, že pracuji v druhém účtu a potřebuji provést administrátorskou činnost, tak nemohu po zadání hesla prvního účtu navýšit své pravomoce? Omlouvám se za základní dotazy, ale už mě naštvala politika M a rozhodl jsem se přejít z oken na linux, tak se teprve učím.. Děkuji

Mastr

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Května 2008, 17:57:06 »
Díky....už tomu začínám rozumnět. Řeším jeden problém. Mám dvojinstalaci linux a windows. Pokud jsem přihlášen pod účtem vytvořeným při instalaci, tak na disk s NTFS mohu přistupovat normálně. Z druhého účtu už to po mně chce disky namoutovat a systém si žádá heslo. Bohužel ať zadám jakékoliv, tak namoutování neproběhne. Jaká práva musím přidělit sekundárnímu účtu?

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #5 kdy: 10 Května 2008, 22:06:57 »
imho je to problém skupin, je třeba druhého usera vsunout do skupiny root.
prostý user
...selským rozumem...

Mastr

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Května 2008, 11:19:28 »
imho je to problém skupin, je třeba druhého usera vsunout do skupiny root.
Tím mu ale dám kompletní rootovská práva, ne?

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 11 Května 2008, 12:35:01 »
dáš mu právo BÝT root, když se mu zachce ;)
prostý user
...selským rozumem...

ufaak

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 11 Května 2008, 12:39:57 »
v Ubuntu 8.04 je funkce PolicyKit, ktera umoznuje dat jednotlivym uzivatelum opravneni pro provadeni nekterych dilcich systemovych uprav. Nastavuje se to v System -> Sprava -> Opravneni

Mastr

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Května 2008, 18:41:00 »
Čili když budu potřebovat, aby k tomu disku přistupovalo 5 uživatelů, tak vše mám dát možnost hrabat se v systému jak se jim zachce?....To je značně nesystémové.... ::)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 11 Května 2008, 18:43:04 »
skoro by se dalo rict "znacne windowsovske" :)

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 11 Května 2008, 21:09:30 »
Čili když budu potřebovat, aby k tomu disku přistupovalo 5 uživatelů, tak vše mám dát možnost hrabat se v systému jak se jim zachce?....To je značně nesystémové.... ::)
no jo, voni všichni znají heslo prvního uživatele, na to jsem zapomněl...sudo bude fungovat jen na jeho heslo asi( musím to zkusit...)
prostý user
...selským rozumem...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #12 kdy: 11 Května 2008, 21:17:21 »
ubunti model je zvraceny a nelogicky. je to k smichu. funguje pouze za predpokladu, kdyz  .. no, to je dlouha a nudna historie. potupa ji vypisovat.

ad.1) a navic zavani levicackymi vlivy, ktere delaji z uzivatelu idioty, pred kterymi je nutno chranit jejich vlastni pocitace .. fuj

zdravi ntz

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 11 Května 2008, 21:23:31 »
Souhlasím s ntz, co jsem naznačil svými odpověďmi stejně nevalí, proto jsem o víkendu nainstalil levičáckej debian etch ;D
páč su je su...to jede furt...cesta je tedy nedoporučovaná , ale tradiční - nastavit heslo root.

P.S. odpověď na první otázku je netradičně na wiki, stačilo pohledat http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
« Poslední změna: 11 Května 2008, 21:28:44 od karel kudrna »
prostý user
...selským rozumem...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #14 kdy: 11 Května 2008, 21:32:21 »
páč su je su...to jede furt...cesta je tedy nedoporučovaná , ale tradiční - nastavit heslo root.
uff?? tohle je naprosto jasny vliv levicackych lobby. exemplarni priklad a model, jez vyuziva microsoft uz leta k sireni dezinformaci.

4karel << styd se karliku. sezrals' jim to i s navijakem .. vidis, uz tomu veris sam!
krome ubuntu tuhle levicackou perverzi doporucuje uz jen byl gejts, ktery v tom vidi prilezitost zaset levicove semeno zrady a rozkolu do rad vyhladovelych vyvojaru open source.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.