Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nováček přechází na Ubuntu  (Přečteno 2773 krát)

elwa

• Návštěvník
Nováček přechází na Ubuntu
« kdy: 27 Května 2007, 11:55:45 »
Dorbý den,

Jsem v kategorii Linux naprostý nováček a vím jen pár věcí.
Začn tím, proč vlastně instaluji Linux na svůj laptop. Laptop mi slouží jako součást mého malého hudebního studia. Na internetu jsem si zjistil, že linux mají nějaké programy zabývající se tvorbou hudby (trackery, samplery, ...). Nějakou dobu jsem se rozhodoval, kterou distribuci vybrat pro tento účel, časem jsem si zvolil populární Ubuntu. Vím že jsou jěště nějaká Kubuntu a rozdíl mezi Ubuntu a Kubuntu je ten, že jeden používá GNOME a druhý KDE. A v tom je teď ten háček. Nevím jaké rozdíly jsou mezi GNOME a KDE.

Stahuji si zrovna UBUNTU, takže bude používat rozhraní GNOME. Jak je to ale s podporou různých programů. Fungují všechny programy pod KDE a GNOME stejně, nebo se pro každé rozhraní píší programy vzlášť ?

Prosím, poraďte nezkušenému, aby se mohl přidat k fandům linuxu, díky ;) .

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 27 Května 2007, 11:59:44 »
KDE a Gnome jsou dvě grafická prostředí - liší se primárně svým vzhledem, nastavením a programy. Ve "světě linuxu" se vedlo hodně flamewar, co je lepší a co horší, ale dá se říct jenom, že je prostě každé jiné...

Mezi KDE a Gnome je naprostá kompatibilita programů - můžete normálně používat programy z KDE v Gnome a opačně (jedinými problémy jsou rozdílnost vzhledu těchto aplikací a pomalejší spouštění v důsledku načítání graf. knihoven).

Také není problém kdykoli do již nainstalovaného systému přidat dlaší graf. prostředí.

Warp

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Května 2007, 12:02:21 »
Některé aplikace jsou na prostředí nezávislé, některé se píší pro GNOME, jiné pro KDE. Jednu věc mají všechny společnou. Fungují totiž ve všech prostředích. Rozdíly budou jen ve vzhledu a jiném stylu.

elwa

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Května 2007, 12:05:43 »
Děkuji za pomoc! Ještě si o tom něco přečtu.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 27 Května 2007, 12:54:57 »
I ten vzhled se dá nastavit, aby aplikace z GNOME a KDE nebyly "Každý pes jiná ves".

Pokud se chystáte dělat v Ubuntu hudbu, možná by vás mohlo zajímat Ubuntu Studio. Dá se nainstalovat samostatně, nebo po síti jako modifikace existující instalace Ubuntu (s GNOME).

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Května 2007, 13:24:32 »
Já bych začátečníkovi doporučil spíše Ubuntu (tedy s Gnome). Důvod? Zdá se mi jednodušší a více uživatelsky přítulné.

Jinak z programů vypadá nadějně např. Jokosher http://www.jokosher.org/

ste78

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Května 2007, 13:56:22 »
wow opravdu pěkný ten Jokosher...
*notebook HP 1,8 GHz, 400 RAM, grafika ATI radeon express
*Ubuntu 7.04 Feisty Fawn & Windows XP :D
*jsem lamka

elwa

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Května 2007, 16:22:46 »
Děkuji všem za skvělé rady. GNOME se mi velice líbí a zdá se být mnohemkrát přehlednější než KDE.

Zajímalo by mě, jestli modifikace Ubuntu na Ubuntu studio je zdarma a kolik zabírá.
A také jestli i ten Jokosher je třepa pod licencí GNU.

PS: Už mám objednaný klávesy, tak uvidíme, jestli to bude chtít pod Ubuntu drivery. Jelikož docela pochybuji, že je firma M-Audio vůbec má...

sonyc

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 28 Června 2007, 16:12:10 »
elwo myslím že když sem tě naposledy viděl tak si byl spokojen až na ty kodeky a stáhni si amarok :) já se teď ty linuxi snažim nainstalovat po síti jelikož z toho livecd mi to jde přesně tak jak si viděl 30 minut načítání pak se zobrazí plocha a jediný co de je hejbat myší :) ale plynule :D už mě to točí na netu žádnej návod jak na to a na jabber diskuzi taky nic, zkusim to ještě pohledat a kdyžtak zkusim jiny live a když tak ... musim zustat u win :(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.