Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Nabídka disku při instalaci  (Přečteno 2606 krát)

popelar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
Nabídka disku při instalaci
« kdy: 08 Květen 2008, 12:31:18 »
Chtěl bych se vrátit k Ubuntu, ale mám dotaz. Proč si instalátor při dohledové instalaci vybírá HD který já nechci. Mám 3 HD, jeden PATA a 2 SATA. Já bych chtěl dát systém na SATA spolu s XP. Ale dohledová instalace si vybrala právě PATA disk a nazvala ho HD1..Tak s tím asi nehnu. Dělil jsem disky ručně a skončilo to katastrofou.

Edit: Kapitálky ne! ;) P.P.
« Poslední změna: 12 Květen 2008, 16:55:59 od qUAKER »
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #1 kdy: 08 Květen 2008, 14:02:56 »
Nevím co znamená to, že to skončilo katastrofou. Každopádně nejjednodušší je pokud si instaluješ win na disk, tak při instalaci win si už vyhradit nenaformátovanou partition pro lin. A při instalaci Ubuntu si vybrat ruční rozdělení, kde si vybereš právě rozdělený disk a naistaluješ na volnou partition vedle win. Nevím jak je to u jiných variant, nikdy jsem je nevyužil.

popelar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #2 kdy: 08 Květen 2008, 20:14:12 »
já jenom,že jsem chtěl nainstalovat Ubuntu na Sata disk..a byl vybrán právě Pata..možná kdybych to dělal ručně, tak ho nainstaluji kam chci..ale pro mně je tvořéní disku s "/ " a nějakým Swapem a ext3 španělská vesnice..asi zůstanu u widlí..
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #3 kdy: 08 Květen 2008, 20:39:23 »
Není to nic těžkýho, záleží na tobě.
Při ruční volbě potřebuješ pouze volnou partition, buď zmenšíš oddíl z win (defragmentovaný) a nebo jak jsem psal naistaluješ win a rovnou si necháš část disku volnýho.
Pak už jen stačí při ruční volbě rozdělit část, kterou jsi si vyhradil pro linux rozdělit takto (ideálně):
Citace
1. část naformátuješ na ext3 (to si naklikáš), nastavíš mu / (taky naklikáš) - velikost cca 10GB - tam se automaticky naistaluje systém
2. část naformátuješ na swap (to si naklikáš) a to je vše - velikost cca 1GB (nahrazuje ram)
3. část naformátuješ na ext3 (to si opět naklikáš), nastavíš mu /home (opět si naklikáš) - velikost: dáš zbytek - to bude tvá domovská složka - tato část není nutná, ale při případných problémech systému zůstává tato část nedotknutá, tedy tvá data.
« Poslední změna: 25 Červen 2008, 12:40:05 od luisah »

popelar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #4 kdy: 09 Květen 2008, 06:20:53 »
..tak teď už z ručního dělení hrůzu nemám..ale mám břichabol z konce instalace..zavádění GRUB-u..Tady jsem měl naposledy problémy, které končili černou obrazovkou s blikajícím kurzorem..a nespustil se Ubuntu a ani Widle..Na PC s jedním diskem tento problém nebyl, ale já mám teď 3 HD a mám strach do toho jít...Třeba Hardy Heron bude přívětivější..Asi to SATA připojení Linux nemá rád..Zatím dík za trpělivost,
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

popelar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #5 kdy: 12 Květen 2008, 08:25:14 »
Tak jsem se odhodlal nainstalovat UBUNTU na PC se třema HD. Pro jistotu jsem volil asistovanou instalaci a nevnucoval systému disk SATA. Provedl jsem instalaci na PATA disk. Jedna věc je mi záhada..ona je možnost i při asistovaném dělení a instalaci zavedení GRUB-u na jinej HD, než je instalované UBUNTU..Raději jsem ale všechno nechal automatu a výsledek je takový poloradostný..Konečně jsem spustil UBUNTU z nabídky při spouštění..Pokud chci spouštět XP, napíše mi to, že nebyl nalezen soubor NTLDR-proveďte restart CTRL-ALT-DEL..Možná, kdybych se nebál a GRUB nainstaloval k XP..tak by to fungovalo normálně..Pokud teď manželka spustí komp.tak ji naskočí UBUNTU..To bylo mojím cílem a já když chci vidle, tak v BIOSU změním pořadí bootování a vidle spustím..Je to složitější..ale hlavně už nemusím po deváté kvůli GRUB-u přeinstalovávat XP. Jenom se ptám, jestli mám pomocí instalačního CD XP opravit zaváděcí soubor pro XP..ale mám z toho strach..
« Poslední změna: 12 Květen 2008, 08:27:36 od popelar »
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #6 kdy: 12 Květen 2008, 12:17:53 »
Nejdříve než budeš cokoliv zkoušet opravovat, hoď jsem výpis menu.lst. Tedy do terminálu (Aplikace - Příslušenství - Terminál) zkopíruj tento příkaz a všechen výpis zkopíruj sem
 gedit /boot/grub/menu.lst

a poté ještě
 sudo fdisk -l
(popř. popiš kde máš win)


kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #7 kdy: 12 Květen 2008, 12:55:16 »
Pokud chci spouštět XP, napíše mi to, že nebyl nalezen soubor NTLDR-proveďte restart CTRL-ALT-DEL..Možná, kdybych se nebál a GRUB nainstaloval k XP..tak by to fungovalo normálně..Pokud teď manželka spustí komp.tak ji naskočí UBUNTU..To bylo mojím cílem a já když chci vidle, tak v BIOSU změním pořadí bootování a vidle spustím..Je to složitější..ale hlavně už nemusím po deváté kvůli GRUB-u přeinstalovávat XP. Jenom se ptám, jestli mám pomocí instalačního CD XP opravit zaváděcí soubor pro XP..ale mám z toho strach..
Problem je v tom, ze chces spustit system (win), ktery je na jinem disku, ze ktereho se bootuje (grub). Nicmene se to da snadno opravit upravenim souboru /boot/grub/menu.lst. Opravovat zavadeci soubor pro XP je zbytecne, je naprosto v poradku (dukazem je to, ze ti system nabehne pri bootovani z druheho disku). Myslim, ze se jedna o toto:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=3194.msg21515#msg21515

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #8 kdy: 12 Květen 2008, 16:39:13 »
Takže win máš na tomto disku?
Kód: [Vybrat]
Disk /dev/sdb: 80,0 GB, 80 026 361 856 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 9 729
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xbb8b9981

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sdb1   *           1        8924    71681998+   7  HPFS/NTFS
Pokud ano tak zkus změnit následující část menu.lst takto:
Zadej příkaz do termínálu se sudem (superuživatel), aby jsi mohl editovat:
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst
Kód: [Vybrat]
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title      Microsoft Windows XP Home Edition
root      (hd1,0)
savedefault
makeactive
map      (hd1) (hd0)
map      (hd0) (hd1)
chainloader   +1

popelar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #9 kdy: 12 Květen 2008, 17:03:16 »
..s velkou hrůzou jsem opravil co mi bylo nařízeno..zkusím restartovat a pokud se neozvu..tak to kleklo
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

popelar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #10 kdy: 12 Květen 2008, 17:13:24 »
..veliký Luisahu..stalo se to, v co jsem už nedoufal..vono to funguje ;D ;D ;D..nevím, jak Ti poděkovat..ale když jsem restartoval, zestárl jsem o 2 roky..mám grafiku od ATI..tak zkusím podle Wiki pomalu nastavovat a zvuk taky je nějaký tichý..ale hlavně, že to chodí..Pokud jsem měl jeden disk..tak to byla švanda..ale kvůli kameře jsem koupil 2 jádro a 3 HD..ještě jednou moc děkuji...
« Poslední změna: 12 Květen 2008, 17:14:55 od qUAKER »
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Nabídka disku při instalaci
« Odpověď #11 kdy: 12 Květen 2008, 17:35:17 »
Není zač, věděl jsem co dělám ... ententýky dva špalíky .... :D


Doporučuji stáhnout distribuci slax (asi 100mb). V případech, kdy upravíš konfiguráky a něco se potooo, tak stačí nabootovat slax a opravit přímo z cd konfigurák a jedeš dál. (pro začátečníka bych řekl asi nejjednodušší).  ;)

« Poslední změna: 12 Květen 2008, 17:37:38 od luisah »