Zdravím.
Nedávno jsem cosi hledal na zdejším fóru a zadal jsem do pole Hledat dotaz typu >obrazovky a grafické karty<. Počkal jsem si asi dvě minuty a pak na mne vybafla žlutě kropenatá stránka s rezultem s informační hodnotou 00prd. Mysql fulltext má, tuším, v default nastavení povoleno vyhledávání slov o nejméně třech znacích, což lze měnit direktivou
SET ft_min_word_length = n
kde n je počet znaků. Ja k vidno, zde je tato hodnota nastavena na 1 (buď přímo v konfiguraci MySQL, nebo ve sriptu), což má za následek ty šílené resulty, pokud nějaká lama jako já, ať už z neznalosti, nebo díky momentální demenci, zadá podobně postavenej dotaz.
Celkem asi chápu, co k tomuhle nastavení možná motivovalo jeho autora - hodně se tu vyhledávají různé příkazy v terminálu, kde právě to jedno písmenko má svůj význam. Nicméně, pokud dotaz neumístím do úvozovek, dostanu od serveru odpověď, která je mi stejně platná jak mrtvýmu zimník a MySQL se potila zbytecne - čili pravý opak toho, co bylo (nejspiš?) záměrem.
A pokud se takových hledačů moudra sejde v jeden moment na forum.ubuntu.cz víc, skáčou ty nepříjemné hlášky typu "internal server error" a podobné.
Nechci prudit, to v žádném případě - zdejšího fóra si vážím, páč mi pomáhá, ale co si o tom myslíte?
A pro administrátory: Šlo by to změnit? Nebo to má nějakej jinej smysluplnej důvod?
PS.: Možná by neškodila podrobnější, polopatičtější nápověda k možnostem vyhledávání přímo na vstupní stránce vyhledávání.