Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Forum Ubuntu a vyhledávání  (Přečteno 2939 krát)

emil54

• Host
Forum Ubuntu a vyhledávání
« kdy: 13 Května 2008, 15:01:58 »
Zdravím.
Nedávno jsem cosi hledal na zdejším fóru a zadal jsem do pole Hledat dotaz typu >obrazovky a grafické karty<. Počkal jsem si asi dvě minuty a pak na mne vybafla žlutě kropenatá stránka s rezultem s informační hodnotou 00prd. Mysql fulltext má, tuším, v default nastavení povoleno vyhledávání slov o nejméně třech znacích, což lze měnit direktivou
Kód: [Vybrat]
SET ft_min_word_length = nkde n je počet znaků. Ja k vidno, zde je tato hodnota nastavena na 1 (buď přímo v konfiguraci MySQL, nebo ve sriptu), což má za následek ty šílené resulty, pokud nějaká lama jako já, ať už z neznalosti, nebo díky momentální demenci, zadá podobně postavenej dotaz.
Celkem asi chápu, co k tomuhle nastavení možná motivovalo jeho autora - hodně se tu vyhledávají různé příkazy v terminálu, kde právě to jedno písmenko má svůj význam. Nicméně, pokud dotaz neumístím do úvozovek, dostanu od serveru odpověď, která je mi stejně platná jak mrtvýmu zimník a MySQL se potila zbytecne - čili pravý opak toho, co bylo (nejspiš?) záměrem.
A pokud se takových hledačů moudra sejde v jeden moment na forum.ubuntu.cz víc, skáčou ty nepříjemné hlášky typu "internal server error" a podobné.
Nechci prudit, to v žádném případě - zdejšího fóra si vážím, páč mi pomáhá, ale co si o tom myslíte?
A pro administrátory: Šlo by to změnit? Nebo to má nějakej jinej smysluplnej důvod?

PS.: Možná by neškodila podrobnější, polopatičtější nápověda k možnostem vyhledávání přímo na vstupní stránce vyhledávání.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Forum Ubuntu a vyhledávání
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2008, 15:12:27 »
Mě osobně vyhledávání na fóru také nesedí. Nevím, čím to je, ale většinu věcí "z fóra" najdu na fóru přes google.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2008, 15:41:48 »
Nebo mi to po pitomém dotazu najdou ostatní uživatelé a pošlou mi link na jejich vlastní příspěvek s danou problematikou, který jsem za celé odpoledne na fóru prostě nenašel a UTFG jsem zapomněl... viz Ufaak :) ( http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18965.msg167074#msg167074 ) a vážně jsem se toho sám nedohledal
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

emil54

• Host
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2008, 16:15:51 »
No, to je přesně ono, možná by nebylo od věci, zamyslet se nad možností zdejší "fulltext" dát do pryč a zaimplementovat Google search. Všiml jsem si už několikrát, že mi ve vyhledávání na Googlu vyskakují třeba i hodinu staré příspěvky z fóra, takže to tu indexuje pravidelně a důkladně a jeho fulltextové metody jsou asi v současné době bezkonkurenčně nejvymakanější.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 14 Května 2008, 11:07:45 »
Neni to nahodou tim, ze vyhledavani probiha v sekci, ve ktere se zrovna vyskytuji? Jak jsem se tady nekde docetl, kdyz neco hledam, je dobre nejdriv skocit "domu".
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 14 Května 2008, 11:10:08 »
Spíš mi vadí, že když hledám slovo ATI (což je podle mě na fóru docela často), za "úspěšné nalezení" se považuje i slovo compatible a podobně.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #6 kdy: 14 Května 2008, 11:16:28 »
ale to je prece blbost - tak vypis "grafika ATI" graficke karty ATI" drivery ATI" atd ...a nebude se ti zobrazovat kompatible..
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 14 Května 2008, 11:25:29 »
Tak to zkus! :) Na dotaz "ATI" to dá na druhém místě

Citace
... é zálohy 4x denně hráčům(i mě) ztratila data(prostě peníze, věci, zkušenosti,  ...

Uznávám, že specifikace "grafika ATI" již dá lepší výsledek, i když mezi prvními je i

Citace
...  800x600 ale kdyz dam continue vrati se to zpet a pise to zas running lokal  ...
...  aspire 5520 Athlon X2 1.8GHz 2GB DDR2 a grafika GF 7000M
což se sice týká grafiky, ale NVidie a ATI si vyhledavač "vytáhl" ze slova vrati
« Poslední změna: 14 Května 2008, 11:34:52 od EuGenio »

truhlik

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 14 Května 2008, 11:28:07 »
Ja teda taky radsi vyhledavam prez google, zdejsi vyhledavac mi moc nesedi uz od zacatku, ale verim ze to neni zadna sranda neco podobneho udelat takze si nestezuju.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.