Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: UbuntuTweak - nastavení frekvence CPU  (Přečteno 2655 krát)

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
UbuntuTweak - nastavení frekvence CPU
« kdy: 14 Května 2008, 20:49:32 »
Pěkný večer :)
zkoušel jsem různá nastavení jak měnit CPU frekvenci na mém ntb, až jsem přišel na volbu v UbuntuTweak. Zadal jsem "Na požádání" a na panel si přidal sledování frekvence procesoru. Nestačím zírat, jak často se to mění - je to tak správně? Frekvence se občas mení během sekund, myslel jsem že přechod bude trochu plynulejší - z 0 na 100 mu to trvá 1s a zatím co jsem sledoval se frekvence mění nejvíc mezi min. a max.
Kód: [Vybrat]
jari@Jari:~$ cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
1733000 1333000 1067000 800000
Rád bych se tedy zeptal, jestli je to "přirozené" aby to tak skákalo a nemám si toho grafického výstupu všímat a brát jako tvrdou realitu, nebo je to špatné a procesoru to škodí? Ve W. jsem podobnou možnost sledování f. neměl a tak nevím jestli je to správně nebo zle.

Mám ntb Acer TravelMate 4100 - procesor je centrino.
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Lukasek

• Návštěvník
Re: UbuntuTweak - nastavení frekvence CPU
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2008, 08:29:42 »
Mě to taky tak dělá,a nijak bych se toho osobně nebál.Jde o to,že prostě když nepotřebuješ takovy výkon tak se frekvence sníží :-)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: UbuntuTweak - nastavení frekvence CPU
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2008, 09:52:25 »
Jako problém bych to neviděl. Jenom mě zaráží, že píšete
Frekvence se občas mení během sekund, myslel jsem že přechod bude trochu plynulejší - z 0 na 100 mu to trvá 1s a ... [/quote]
Ta nula mi tam nějak nesedí. Mělo by se to ale měnit podle toho, co zrovna děláte - pokud vám to "v klidu" (aniž byste cokoli dělal či měl cokoli dalšího spuštěného) líta během pár sekund z minima na maximum a zase zpět, bude tam asi nějaký zádrhel.

Měl jsem podobný notebook Acer TravelMate 4102WLMi (Procesor Pentium M 750) a tam mi frequency scaling na FF fungoval sám od sebe - v klidu jel procák na 800MHz, pod zátěží na 1700MHz.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.