Od detstvi jsem byl zvykly na Windowsy (zacinal jsem na 3.11), jenze jak sel cas, vyvijely se stale nove verze Windowsu (na kompu jsem zkousel vsechny neserverove verze) a tim pribyvalo i chyb v systemu. Nakonec jsem skoncil u (legalnich) Vist, ktere mi vydrzely pouhy mesic. Po mesici pouzivani vznikl z dokonaleho systemu totalni a nepouzitelny paskvil, ktery nemely na svedomi zadne viry, ale pouze nainstalovane programy a hlavne aktualizace. Doslo to tak daleko, ze jsem mel permanentne vytizeny procak na 100%, po nabootovani sezrano giga ramky a kazdy den BSOD (neco si prej, padaji windows).
Nakonec mi ruplo v kouli a rozhodl jsem se vyzkouset ubuntu, ktere jsem uz nekdy predtim zkousel (nejakou starou verzi), ale nic z toho nebylo, protoze mi nefungoval zadny hardware apod. I presto jsem se rozhodl, ze to vyzkousim, protoze jsem nemel co ztratit. Instalacku XPcek jsem mel pro jistotu po ruce.
Nabootoval jsem live CDcko - prijemne me prekvapilo, ze jsem byl ihned pripojen na net pres wifi - a zacal instalovat. Visty jsem nijak neresil, zformatoval jsem "C:" a zacal instalovat. Dalsi prijemne prekvapeni - instalace mi nijak extra nevytezovala procak ani RAMku, takze jsem mohl v pohode pri instalaci surfovat na netu ci kecat pres ICQ. Samotna instalace trvala necelych dvacet minut (oproti dvou hodinam instalace Vist je to take velmi prijemne).
Pak jsem se naucil pouzivat WINE, protoze jsem vedel, ze bez nekterych her a programu se neobejdu a zacal jsem si poradne zvykat na nove prostredi, na jiny system a jinou praci. A kupodivu jsem si na zaklady zvykl docela rychle (na nektere veci uz automaticky pouzivam i terminal, protoze ten ma taky spoustu svych kladu).
Sice pouzivam Ubuntu teprve neco malo pres mesic, ale i presto si myslim, ze jsem si na nej zvykl docela solidne a zpatky na Win prechazet nebudu, protoze jsem si hodne zvykl na to, ze Ubuntu proste funguje. Funguje dobre, stabilne a rychle.
Hodne se mi na Ubuntu libi, ze umi dobre hospodarit s hardwarem - zabere cca 300MB RAM po nabootovani nezavisle na poctu nainstalovanych programu, soubory, ktere bude nejaky program pravdepodobne potrebovat si cachuje na RAMku a tim zrychli chod programu, pokud je RAMka plna a ja chci spustit dalsi program, automaticky nektery ze souboru z RAMky vyhodi, pokud neprovozuji narocne aplikace, procesor mi nevystoupa nad 50% i se zapnutym compizem, s moji NVIDIi si rozumi mnohem lepe nez Windows atd atd.
Je skutecne mnoho duvodu, proc pouzivam Ubuntu, nema cenu je vsechny jmenovat. Dalsi duvody navic porad pribyvaji - cim dele system pouzivam, tim vic se mi libi a o to min se mi chce prechazet zpet na Win.