Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?  (Přečteno 3161 krát)

iX

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 468
Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« kdy: 15 Května 2008, 12:27:06 »
Hi! ;D

Na notebooku HP Premio 3010N s Kubuntu HH (KDE 3.5.9) mám poněkud pomalejší HD, protože nejede v UDMA5 jako ve widlích.

HD:
Kód: [Vybrat]
hdparm -i /dev/sda

/dev/sda:

 Model=FUJITSU MHS2030AT                       , FwRev=8004    , SerialNo=        NLB4T3312W32
 Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=4
 BuffType=DualPortCache, BuffSize=2048kB, MaxMultSect=16, MultSect=?16?
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=58605120
 IORDY=yes, tPIO={min:240,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
 UDMA modes: udma0 udma1 *udma2 udma3 udma4 udma5
 AdvancedPM=yes: mode=0x80 (128) WriteCache=enabled
 Drive conforms to: ATA/ATAPI-6 T13 1410D revision 3a:  ATA/ATAPI-2,3,4,5,6

 * signifies the current active mode


Pokus nastavit UDMA:
Kód: [Vybrat]
hdparm -d 1 /dev/sda

/dev/sda:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device
 HDIO_GET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device



Přitom třeba DVD-Kombo je nastavené na max:
CDROM:
Kód: [Vybrat]
hdparm -i /dev/scd0

/dev/scd0:

 Model=SONY CD-RW/DVD-ROM CRX835E              , FwRev=KYK2    , SerialNo=     
 Config={ Fixed Removeable DTR<=5Mbs DTR>10Mbs nonMagnetic }
 RawCHS=0/0/0, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=0
 BuffType=unknown, BuffSize=0kB, MaxMultSect=0
 (maybe): CurCHS=0/0/0, CurSects=0, LBA=yes, LBAsects=0
 IORDY=yes, tPIO={min:227,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
 UDMA modes: udma0 udma1 *udma2
 AdvancedPM=no
 Drive conforms to: Unspecified:  ATA/ATAPI-5

 * signifies the current active mode




Snad toto pomůže:

Kód: [Vybrat]
lspci
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 650/M650 Host (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961 [MuTIOL Media IO]
00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller
00:02.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 07)
00:02.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 07)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev d0)
00:02.6 Modem: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Modem Controller (rev a0)
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
00:05.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev 46)
00:06.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
00:09.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1420 Cardbus Controller (rev 01)
00:09.1 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1420 Cardbus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 65x/M650/740 PCI/AGP VGA Display Adapter



FDISK:

Kód: [Vybrat]
fdisk -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 30,0 GB, 30 005 821 440 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 3 648
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xa007a007

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1               1         257     2064321    b  W95 FAT32
/dev/sda2   *         258         781     4209030    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3            1827        3648    14635215    f  W95 Rozš. (LBA)
/dev/sda4             782        1826     8393962+  83  Linux
/dev/sda5            1827        1891      522081   82  Linux swap/Solaris
/dev/sda6            1892        3648    14113071    7  HPFS/NTFS

Diskové oddíly jsou chybně seřazeny



FSTAB:

Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda4
UUID=eaae4128-fb9d-4a66-8c07-9ebe3b2c2b46 / ext3 errors=remount-ro,noatime,commit=32 0 1
# /dev/sda5
UUID=9ef41c70-bac6-4ec1-96ee-92ba29630990 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,utf8,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto user,utf8,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/sda2 /media/C ntfs defaults,utf8,uid=1000,gid=1000,auto,rw,owner 0 0
/dev/sda6 /media/D ntfs defaults,utf8,uid=1000,gid=1000,auto,rw,owner 0 0
/dev/sda1 /media/0 vfat defaults,utf8,uid=1000,gid=1000,auto,rw,owner 0 0


MatusZ

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2008, 18:06:05 »
Nazdar - skus toto
sudo hdparm - X udma5 /dev/(tvoj harddisk)...napr hda.. (nie iba cast..hda1)
ten zistis prikazom sudo fdisk -l
vykon otestujes sudo hdparm -tT /dev/(tvoj harddisk)
ak sa ti to nebude xciet prepnut do udma5, skus urobit to co je tu pisane:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=19519&page=1

iX

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 468
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #2 kdy: 16 Května 2008, 06:28:24 »
Zkusil jsem to:  sudo hdparm -X udma5 /dev/sda

Výsledek:

Citace
sudo hdparm -X udma5 /dev/sda

/dev/sda:
 setting xfermode to 69 (UltraDMA mode5)
SG_IO: bad/missing ATA_16 sense data::  70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 24 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
 HDIO_DRIVE_CMD(setxfermode) failed: Input/output error


iX

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 468
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #3 kdy: 16 Května 2008, 06:51:45 »
MatuZ: Chtěl jsem to zkusit podle toho ubuntu fóra, změnit pořadí v /etc/modules, ale já tam žádné IDE nemám! Je to dobře nebo špatně?? ???

/etc/modules:
Citace
# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

fuse
lp
sbp2


iX

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 468
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #4 kdy: 16 Května 2008, 09:17:58 »
SysLog:
Citace
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.056680] pata_sis 0000:00:02.5: version 0.5.2
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.060894] scsi0 : pata_sis
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.062299] scsi1 : pata_sis
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.063114] ata1: PATA max UDMA/100 cmd 0x1f0 ctl 0x3f6 bmdma 0x9480 irq 14
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.063118] ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x170 ctl 0x376 bmdma 0x9488 irq 15
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.246437] ata1.00: ATA-6: FUJITSU MHS2030AT, 8004, max UDMA/100
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.246444] ata1.00: 58605120 sectors, multi 16: LBA
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.246471] ata1.00: limited to UDMA/33 due to 40-wire cable
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.322992] ata1.00: configured for UDMA/33
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.429379] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.640637] ata2.00: ATAPI: SONY CD-RW/DVD-ROM CRX835E, KYK2, max UDMA/33
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.812466] ata2.00: configured for UDMA/33
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.812700] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      FUJITSU MHS2030A 8004 PQ: 0 ANSI: 5
May 16 07:21:32 MaR kernel: [   17.813482] scsi 1:0:0:0: CD-ROM            SONY     CD-RW  CRX835E   KYK2 PQ: 0 ANSI: 5

Nevím, proč to píše 40-wire kábl, když to ve win jede přes UDMA5 - to přece znamená, že tam musí být 80-ti žilák kábl! Je to HD v notebooku.

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2218
    • EuGenio's Lair
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #5 kdy: 16 Května 2008, 09:48:37 »
Nevím, proč to píše 40-wire kábl, když to ve win jede přes UDMA5 - to přece znamená, že tam musí být 80-ti žilák kábl! Je to HD v notebooku.
No, tím bych si nebyl 100% jistý. Měl jsem notesa od Aceru, HDD a DVD-RW na jedné kšandě, prokazatelně oba jeli přes PIO (pomalé, zatížený procák), ale WIny hlásily UDMA2 resp. UDMA5. Skončilo to záruční výměnou desky a DVD mechaniky  ;D
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

iX

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 468
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #6 kdy: 16 Května 2008, 10:13:25 »
   Ve vlastnostech řadiče mám disk na primáru a DVD kombo na sekundáru. Myslíš, že by windows až tak lhaly? Na jedné kšandě to podle mě nebude...  Při kopírování je procák skoro na nule, alespoň to UDMA2 tam bude.
   Spíš tím káblem si moc jistej nejsem - na konektoru disku je nasunutá taková přechodka, kterou se to cely zabodne do noťasu, a ta nevim, jestli má 80 žil...

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2218
    • EuGenio's Lair
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #7 kdy: 16 Května 2008, 10:30:46 »
   Ve vlastnostech řadiče mám disk na primáru a DVD kombo na sekundáru. Myslíš, že by windows až tak lhaly? Na jedné kšandě to podle mě nebude...  Při kopírování je procák skoro na nule, alespoň to UDMA2 tam bude.
   Spíš tím káblem si moc jistej nejsem - na konektoru disku je nasunutá taková přechodka, kterou se to cely zabodne do noťasu, a ta nevim, jestli má 80 žil...
Alespoň, že ti dali HDD a DVD na různé kšandy - u noťasů (hlavně těch levnějších) to většinou nacpou na jednu. Nadruhou stranu jsem ještě nikdy neviděl disk (v domácím počítači), který by využil horní rychlost UDMA5, tedy 120MB/s. Myslí, že i v běžné práci člověk pořádně nevyužije ani to UDMA2 - 37MB/s.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

iX

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 468
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #8 kdy: 16 Května 2008, 10:40:52 »
Sem šťoura, no.. 8). Holt když to umí, toš ať to zapne, ne? Proč jezdit devadesátkou, když pežotek dá 190? 8) 8)

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2218
    • EuGenio's Lair
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #9 kdy: 16 Května 2008, 10:43:57 »
Sem šťoura, no.. 8). Holt když to umí, toš ať to zapne, ne? Proč jezdit devadesátkou, když pežotek dá 190? 8) 8)
Máš recht, mě by to asi taky nedalo, a chtěl bych tam narvat to UDMA5 (co se týče aut, tak to jsem dokonce overclocker - moje fiesta má v papírech maximálku 164, ale valit se s ní dá taky 190 - i když při dnešních cenách nafty asi budu jezdit pomalejc)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

kalfar

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 372
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #10 kdy: 16 Května 2008, 14:19:48 »
Alespoň, že ti dali HDD a DVD na různé kšandy - u noťasů (hlavně těch levnějších) to většinou nacpou na jednu. Nadruhou stranu jsem ještě nikdy neviděl disk (v domácím počítači), který by využil horní rychlost UDMA5, tedy 120MB/s. Myslí, že i v běžné práci člověk pořádně nevyužije ani to UDMA2 - 37MB/s.

Využije, Strong mi dokáže ve woknech hashovat stabilně rychlostí 50MB/s na SataII disku. Bohužel u LinuxDC++ jsem rád za 25  :-\
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2218
    • EuGenio's Lair
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #11 kdy: 16 Května 2008, 14:45:50 »
Alespoň, že ti dali HDD a DVD na různé kšandy - u noťasů (hlavně těch levnějších) to většinou nacpou na jednu. Nadruhou stranu jsem ještě nikdy neviděl disk (v domácím počítači), který by využil horní rychlost UDMA5, tedy 120MB/s. Myslí, že i v běžné práci člověk pořádně nevyužije ani to UDMA2 - 37MB/s.

Využije, Strong mi dokáže ve woknech hashovat stabilně rychlostí 50MB/s na SataII disku. Bohužel u LinuxDC++ jsem rád za 25  :-\
Pravda, při hashování se rychlost disku projeví v praxi. U pro mne běžné činnosti - psaní, sledování videa, poslech mp3, nějaká ta gameska - se ale rozdíly mezi režimy UDMA neprojevují.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

MatusZ

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re: Jak přepnout UDMA2 na UDMA5 ?
« Odpověď #12 kdy: 16 Května 2008, 18:13:05 »
No bud to je kabelom...to si lahko zistis pomocou vypisu pri bootovani biosu (vies taky ten ramcek - stlac pause), alebo je to chyba kernelu(co je tiez mozne, lebo aj z kompu z ktoreho pisem nechcelo vobec zapnut dma, nieto este prepnut do rychlejsieho modu)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.