Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Přejdete (popř. přešli jste) na jinou linuxovou distribuci?

ano, určitě
41 (27.5%)
několikrát jsem o tom už přemýšlel(a)
51 (34.2%)
nevím (zatím nevím)
14 (9.4%)
jednou mne to napadlo, ale zavrhl(a) jsem to
13 (8.7%)
ne, neuvažuji o tom
30 (20.1%)

Celkem hlasů: 133

Autor Téma: Přechod na jinou linuxovou distribuci  (Přečteno 74593 krát)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Re: Přechod na jinou linuxovou distribuci
« Odpověď #100 kdy: 24 Května 2008, 10:17:08 »
Osobně jsem dnes přešel na SuSE... 10.3 a v brzké době se chystám upgradovat na 11ku - tu jsem zkoušel jako první, ale jak už někdo říkal - nejsou drivery..
Akorát mě na SuSE mrzí, že celkem zavrhuje konzoli - snaží se mě nutit klikat a to já nerad
myslim, ze konzole na Suse je uplne stejna, jako jinde. A to ze sou tam i graficke-klikaci nastroje, je prece jenom dobre. Osobne nevim, proc nevyresit svuj pozadavek kliknutim (kdyz je k tomu moznost) a radsi otvirat terminal a psat tam lajny. To mi uz zavani trochu fanatizmem.
Nenene, to jste mě špatně pochopil - mě nevadí, že jsou v SuSE klikátka, ty mi nevadí. Mě vadí, že tam nejsou základní konzolové věci jako nano, shutdown, automatické doplňování pro zypper a podobné, takže konzole není plně použitelná tak, jako v Ubuntu.
Nehledejte fanatika tam, kde není - já jen hledám nejkratší a nejpohodlnější cestu k řešení a ta je pro mě konzolová. Pokud někomu vyhovují klikátka, neberu mu to. Taky je často používám v komplikovanějších problémech.
« Poslední změna: 24 Května 2008, 14:06:37 od Anna Taliánová »
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

oyankee

• Host
« Odpověď #101 kdy: 24 Května 2008, 10:38:04 »
Osobně jsem dnes přešel na SuSE... 10.3 a v brzké době se chystám upgradovat na 11ku - tu jsem zkoušel jako první, ale jak už někdo říkal - nejsou drivery..
Akorát mě na SuSE mrzí, že celkem zavrhuje konzoli - snaží se mě nutit klikat a to já nerad
myslim, ze konzole na Suse je uplne stejna, jako jinde. A to ze sou tam i graficke-klikaci nastroje, je prece jenom dobre. Osobne nevim, proc nevyresit svuj pozadavek kliknutim (kdyz je k tomu moznost) a radsi otvirat terminal a psat tam lajny. To mi uz zavani trochu fanatizmem.
Nenene, to jste mě špatně pochopil - mě nevadí, že jsou v SuSE klikátka, ty mi nevadí. Mě vadí, že tam nejsou základní konzolové věci jako nano, shutdown, automatické doplňování pro zypper a podobné, takže konzole není plně použitelná tak, jako v Ubuntu.
Nehledejte fanatika tam, kde není - já jen hledám nejkratší a nejpohodlnější cestu k řešení a ta je pro mě konzolová. Pokud někomu vyhovují klikátka, neberu mu to. Taky je často používám v komplikovanějších problémech.
To je pravda. OpenSuse (Gnome) jsem mel asi mesic s tim, ze si vyzkousim trochu jine pojeti. Vysledek byl pro me odpuzujici. Take kvuli defaultnimu Sled menu (jestli se nepletu) - tam si clovek poradne zajezdi mysi a rolovatkem, kdyz chce spustit nejakou dele nepouzivanou aplikaci. Jak uz zde padlo, Suse bylo take dost pomale. Nez jsem nabootoval, stihl jsem vypit kafe, dojit si na zachod a malem jsem si i zakouril (s trochou nadsazky). Mam radsi rychlejsi distro, ktere setri me plice :-)
« Poslední změna: 24 Května 2008, 14:06:05 od Anna Taliánová »

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #102 kdy: 24 Května 2008, 12:35:37 »
Tak já už jsem dnes přešel na Debian lenny a jsem zatím naprosto spokojený :)
Taky jsem vyzkoušel tento týden Lennyho a potom Sida. Žádný velký rychlostní rozdíl se nekonal :( Proto mám zpět Hardyho. Štve mě že používá jádro 2.6.24... v kterém je neopravitelný bug který musím obcházet parametrem jádra. V 2.6.25..je vše ok tak se nemohu dočkat II :)

qUAKER

• Host
« Odpověď #103 kdy: 24 Května 2008, 14:48:02 »
v novém release mého distra založeného na Hardym (Easybuntu) bude 2.6.25 :)
« Poslední změna: 24 Května 2008, 21:22:14 od Anna Taliánová »

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #104 kdy: 24 Května 2008, 15:24:15 »
v novém release mého distra založeného na Hardym (Easybuntu) bude 2.6.25 :)
Ok dej vědět až bude ke stažení rád vyzkouším :)
« Poslední změna: 24 Května 2008, 21:22:55 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #105 kdy: 24 Května 2008, 16:37:40 »
máš jabber??

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #106 kdy: 24 Května 2008, 17:07:24 »
Tak abych se taky přidal. Já jsem někdy na přelomu února a března začal uvažovat o tom, že zkusím Linux a napřed jsem o něm jenom četl. A jak jsem se tak dočítal o různých distribucích, nejlíp mi z toho vycházela Mandriva. Taky byla první, koho jsem vyzkoušel (Live CD, tenkrát ve verzi 2008). Jako jo, líbilo se mi to, ale zrovna někdy v té době přecházel jeden kamarád z Gentoo na Ubuntu (říkal, že už ho nebaví s tím Gentoo blbnout a že chce něco, co funguje bez několikadenního hraní si). Tak jsem si říkal, že taky vyzkouším Ubuntu a učinil jsem tak. A doma jsem si ho i nainstaloval a začal se těšit, až si pořídím notebook (ještě se tak nestalo, ale snad už v nejbližších týdnech).

Pak jsem jednou u babičky na notebooku neměl vůbec chuť pracovat ve Vistách, tak jsem si říkal, že tam z CD nahodím Ubuntu a bude. Jenže ouha, nejela wifina. Tak jsem zkusil Slaxe a taky nejela. Fedora mě nepustila ani do Gnome (viz Vtípky okolo Linuxu). A vyhrála zase Mandriva. Ještě bych ji rád viděl v akci s Gnomem, KDE mi (aspoň 3.5, 4 jsem nezkoušel zatím) přijde hrozně nepraktické, leda bych si pohrál s panely, protože ten jeden dole mi byl prostě malej. Takže do budouca bych se Mandrivě nějak nebránil, ale je fakt, že na Ubuntu jsem si zvyknul. U notebooku bude záležet na tom, jak se mi bude pod Ubuntu všechno zprovozňovat.

Ještě mívám občas cukání vyzkoušet Debian, ale zatím jsem se k tomu neodhodlal. Přece jenom se ho trochu bojím, protože se při popisech různých dister dočítám, že je to pro lidi, co v Linuxu trochu umí, což já ještě pořád moc ne, tak uvidíme :)
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #107 kdy: 24 Května 2008, 17:41:50 »
Debian je v pohodě, jenom o trochu složitější než Ubuntu.
Výhodou je, že si systém vlastně sestavíš sám (nemyslím teď zkompiluješ :) ), což je super, vybereš si přesně, které programy potřebuješ a ty si nainstaluješ, nikdo ti nic nevnucuje. Trochu horší je to s NVidia ovladačema, není tu žádný balík jako v Ubuntu NVidia-glx-new a je několik způsobů jak ty ovladače nainstalovat, já jsem nainstaloval ty oficiální + z repo nvidia-xconfig a nvidia-settings a všechno funguje v pohodě. Teď mám ale s tím problém, zkompiloval jsem jádro 2.6.25.4 (ještě včera to bylo to nejnovější) a tam se těm NVidia ovladačům nějak nechce :-/ takže zatím běžím dál na 2.6.24.
Rychlostně je na tom Debian o hodně lépe než Ubuntu.
Jinak do Gentoo se taky chystám :) Mám tu vyhrazenou polovinu disku na nějakou speciální Linuxovou/Unixovou distribuci :)
« Poslední změna: 24 Května 2008, 21:25:27 od Anna Taliánová »
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #108 kdy: 24 Května 2008, 17:45:55 »
Tak já jsem to v Ubuntu vyřešil třeba tak, že mám svého oblíbeného Amaroka, tak jsem rovnou i poslal Rhythmbox k šípku, nevím, proč by tam měl být...

Jinak ještě doplním k mému předchozímu postu, že přechod z GG na HH byl úplně bezproblémový, stačilo jen číst fórum :) Jak se tady řešilo, že je lepší čistá instalace, tak jsem dal na doporučení a vyplatilo se :)
« Poslední změna: 24 Května 2008, 21:26:28 od Anna Taliánová »
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #109 kdy: 24 Května 2008, 18:26:29 »
Debian je v pohodě, jenom o trochu složitější než Ubuntu.
Výhodou je, že si systém vlastně sestavíš sám (nemyslím teď zkompiluješ :) ), což je super, vybereš si přesně, které programy potřebuješ a ty si nainstaluješ, nikdo ti nic nevnucuje. Trochu horší je to s NVidia ovladačema, není tu žádný balík jako v Ubuntu NVidia-glx-new a je několik způsobů jak ty ovladače nainstalovat, já jsem nainstaloval ty oficiální + z repo nvidia-xconfig a nvidia-settings a všechno funguje v pohodě. Teď mám ale s tím problém, zkompiloval jsem jádro 2.6.25.4 (ještě včera to bylo to nejnovější) a tam se těm NVidia ovladačům nějak nechce :-/ takže zatím běžím dál na 2.6.24.
Jinak do Gentoo se taky chystám :) Mám tu vyhrazenou polovinu disku na nějakou speciální Linuxovou/Unixovou distribuci :)
Do včerejšího dne jsem si hrál se Sidem. Prosím tě kde jsi přesně pozoroval viditelně rychlejší reakce než v Heronovi? Mě to připadalo z hlediska rychlosti stejné :)
« Poslední změna: 24 Května 2008, 21:27:05 od Anna Taliánová »

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #110 kdy: 24 Května 2008, 18:27:24 »
máš jabber??
v profilu uveden

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #111 kdy: 24 Května 2008, 18:54:12 »
Debian je vpohodě, jenom o trochu složitější než Ubuntu.
Výhodou je, že si systém vlastně sestavíš sám (nemyslím teď zkompiluješ :) ), což je super, vybereš si přesně, které programi potřebuješ a ty si nainstaluješ, nikdo ti nic nevnucuje. Trochu horší je to s NVidia ovladačema, není tu žádný balík jako v Ubuntu NVidia-glx-new a je několik způsobů jak ty ovladače nainstalovat, já jsem nainstaloval ty oficiální + z repo nvidia-xconfig a nvidia-settings a všechno funguje vpohodě. Teď mám ale s tím problém, zkompiloval jsem jádro 2.6.25.4 (ještě včera to bylo to nejnovější) a tam se těm NVidia ovladačům nějak nechce :-/ takže zatím běžím dál na 2.6.24.
Jinak do Gentoo se taky chystám :) Mám tu vyhraněnou polovinu disku na nějakou speciální Linuxovou/Unixovou distribuci :)
Do včerejšího dne jsem si hrál se Sidem. Prosím tě kde jsi přesně pozoroval viditelně rychlejší reakce než v Heronovi? Mě to připadalo z hlediska rychlosti stejné :)
Úplně všude :) Rychlost bootování, Gnome je rychlé, stabilnější atd.
Jinak to s NVidia ovladačema jsem vyřešil patchem od Quakera ;)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #112 kdy: 24 Května 2008, 21:30:50 »
Není to sice přímo jiná distribuce (Ubuntu v lékařském hávu), ale Linux for Clinics pro mě jakožto studenta Zdravotnické techniky je velice zajímavá volba. Doufám, že se jim bude dařit! Vypadá to velice slibně :) a navíc je to Ubuntu=>srdeční záležitost. (ať zkouším co zkouším, Ubuntu s Gnome mi prostě přijde nejlepší a nejmilejší a celkově pro nováčky přešlé od MS nejvýhodnější z hlediska uživatelské obsluhy)

Zároveň jsem z podobného důvodu (medicínské programy) zvážil Quantian. Ale ten není přímo určen pro lékaře/klinickou praxi, ačkoli některé programy má obsahovat.

Kdybyste se dozvěděli o podobných projektech, jako to medicínské Ubuntu, napsali byste mi, prosím?
« Poslední změna: 25 Května 2008, 10:54:43 od Anna Taliánová »
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

honorguard

• Host
« Odpověď #113 kdy: 24 Května 2008, 22:09:09 »
K vlastnímu sestavení systému:
No je sice pravda že v Debianu se dá hodně volit co přesně člověk chce, ale pořád to není úplně ono. Pokud si chce člověk sám sestavit systém tak nejlepší je asi Arch Linux a možná Slackware. Pokud si u toho chce i zakompilovat tak doporučuju Gentoo Linux. S handbookem a troškou googlení když se náhodou někde objeví chyba se to dá nainstalovat a používání je už stejné.

Jo a to že by se dalo v Ubuntu odebrat co nepotřebuji není tak docela pravda, ale to asi v každém programu. Mě třeba vadí to že adept je závislý na konsoli (program konsole). Podle mě by měla být nějaká defaultní konzole, třeba xterm kterou by měly programy jako adept - nástavby na konzoli používat. Používám KDE4 a mám konsole a konsole-kde4. Tu starou nemůžu odebrat, leda že bych odebral adept... I když je to spíš nedodělek KDE4.

Jinak vzhledem k tomu že nová Fedora jak sleduju mnoha lidem ani nenaběhla tak koukám, že je to s ní už jenom horší už od verze 6...
« Poslední změna: 25 Května 2008, 10:56:55 od Anna Taliánová »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #114 kdy: 24 Května 2008, 22:45:07 »
Slackware se také chystám vyzkoušet, tak uvidím. Asi stejně půjdu jako dual do Gentoo, protože se mi chce poslouchat hudba a dělat ještě něco jiného při instalaci :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

stderr

• Aktivní člen
  • *
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
« Odpověď #115 kdy: 24 Května 2008, 23:11:25 »
Já funguju z jedné třetiny na Fidorce 8 (server), z druhé na Ubuntu (desktop) a zbytek WinXP (notebook, kvůli programům do školy). Právě s posledně jmenovaným si teď pár dní blbnu a během dvou dnů jsem do dualbootu zkusil Fidorku 9 (nefachčí, Gnome vůbec nenajede, hrozně se seká a rozbil mi MBR a grub) a Arch Linux (jede jak po másle, ale asi jsem ještě nedospěl. Snad dospěju, to ditro se mi líbí). Nakonec tam jede Ubuntu HH (instaloval jsem dnes v práci, během toho obskakoval zákazníky...hrůza) a to jede nějak trhaně, bootuje 2x dýl jak XP..no nevím, notebook naň není asi stavěnej...ale já si ho vychovám :)
« Poslední změna: 25 Května 2008, 11:11:25 od Anna Taliánová »
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

honorguard

• Host
« Odpověď #116 kdy: 24 Května 2008, 23:28:02 »
Na Arch se chystám, ale bohužel nevím kdy přesně. Záleží to na tvůrcích, protože jsem zjistil od Reapera že je tam ještě stará Mesa a ta si nerozumí s mojí grafikou a strašně buguje...

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #117 kdy: 24 Května 2008, 23:54:43 »
tak já včera nainstalovat Debian. jede krásně a funguje tak jak má... už mi zbývá jen nainstalovat ovladače na grafiku a compiz...
« Poslední změna: 25 Května 2008, 11:12:37 od Anna Taliánová »

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
« Odpověď #118 kdy: 28 Května 2008, 16:26:12 »
tak já včera nainstalovat Debian. jede krásně a funguje tak jak má... už mi zbývá jen nainstalovat ovladače na grafiku a compiz...
Já si nemůžu pomoct, ale Debian mi připadá úplně stejný jako Ubuntu, poskytuje podobný komfort aplikací a ovládání. Jediné co je složitější je instalace ovladačů na grafickou kartu. Na oplátku je ale debian mnohem rychlejší jak při spouštění a vypínání počítače tak při odezvě systému a aplikací. Navíc při volbě testing nebo unstable nejsou třeba půlroční velké upgrady. K Ubuntu se už nemám proč vracet.
« Poslední změna: 28 Května 2008, 17:52:24 od Anna Taliánová »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #119 kdy: 28 Května 2008, 17:00:46 »
Já si nemůžu pomoct, ale Debian mi připadá úplně stejný jako ubuntu, poskytuje podobný komfort aplikací a ovládání. Jediné co je složitější je instalace ovladačů na grafickou kartu. Na oplátku je ale debian mnohem rychlejší jak při spouštění a vypínání počítače tak při odezvě systému a aplikací. Navíc při volbě testing nebo unstable nejsou třeba půlroční velké upgrady. K ubuntu se už nemám proč vracet.
Souhlasím.
Já už bych se nevrátil k distribucím jako je Ubuntu, Mandriva, Fedora atd.
Pro mě už existuje jen Debian, *BSD, Gentoo, Slackware a podobná distra "postav si sám".
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #120 kdy: 28 Května 2008, 17:22:02 »
...stejně půjdu jako dual do Gentoo, protože se mi chce poslouchat hudba...

Jj... moc byl taky můj první využitej ebuild. ;D

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #121 kdy: 28 Května 2008, 18:02:32 »
...stejně půjdu jako dual do Gentoo, protože se mi chce poslouchat hudba...

Jj... moc byl taky můj první využitej ebuild. ;D
Já používám Mp3blaster ;) Kdybych instaloval Gentoo, tak by to bylo to první co nainstaluju :D
Anebo možná spíš Mplayer a rozchodit framebuffer :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #122 kdy: 28 Května 2008, 19:11:20 »
Já si nemůžu pomoct, ale Debian mi připadá úplně stejný jako Ubuntu, poskytuje podobný komfort aplikací a ovládání. Jediné co je složitější je instalace ovladačů na grafickou kartu. Na oplátku je ale debian mnohem rychlejší jak při spouštění a vypínání počítače tak při odezvě systému a aplikací. Navíc při volbě testing nebo unstable nejsou třeba půlroční velké upgrady. K Ubuntu se už nemám proč vracet.

no taky je tam starší software (aspoň ve větvi stable), ale zas je vyzkoušenej a stabilní...

Pavel Půlpán

« Odpověď #123 kdy: 28 Května 2008, 21:37:26 »
V minulém týdnu jsem zkoušel novou Fedory, tovární openSUSE a neska jsem do VirtualBoxu, prakticky jenom ze zvědavosti, protože jsem jí nikdy moc nemusel, nainstalil novou Mandrivu Spring. A musím s pokorou uznat, je to zatraceně dobrý distro! Z těch tří mi sedla nejvíc právě Mandriva. Nicméně stejně to pro mě nic neznamená... ;D

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
« Odpověď #124 kdy: 28 Května 2008, 21:54:53 »
no taky je tam starší software (aspoň ve větvi stable), ale zas je vyzkoušenej a stabilní...

Co se týče aktuálnosti tak by bylo mnohem reálnější porovnávat Debian stable spíš s Ubuntu LTS (jistě, teď je aktuální, ale po vydání další verze už také nebude).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.