Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ext3 vs NTFS  (Přečteno 3761 krát)

yanick

• Návštěvník
Ext3 vs NTFS
« kdy: 27 Května 2008, 21:53:15 »
Niekde som zapocul, ze NTFS je lepsi filesystem ako Ext3, netusim preco a netusim v com, Google ma nepochopil, takze tam som sa nic nedozvedel, tak sa obraciam sem :) Najde sa niekto, kto (mi) to objasni?
Vdaka  :)

PS: poznam 10 nastrojov na defragmenaciu NTFS, ale na Ext3 ani jeden :)
« Poslední změna: 27 Května 2008, 21:56:52 od yanick »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: Ext3 vs NTFS
« Odpověď #1 kdy: 27 Května 2008, 21:54:56 »
Z hlediska komprese a obnovy dat asi ano, ale co se týče výkonu a fragmentace ... no nevím nevím :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 27 Května 2008, 21:56:31 »
uff. nesmis verit vsemu co slysis ;) .. heh

ntfs je v prvni rade proprietalni .. muze mit snad nejakou horsi nevyhodu ?

yanick

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Května 2008, 22:10:19 »
uff. nesmis verit vsemu co slysis ;) .. heh

ntfs je v prvni rade proprietalni .. muze mit snad nejakou horsi nevyhodu ?

no, praveze neverim, preto sa pytam ;)

to, ze je proprie ... to cudzie slovo (v TOP5 nevyhod proprietalneho sw je urcite aj jeho nazov :D ) ... nepovazujem za vseobecnu nevyhodu, zdokumentovany je tak, ze aj linux podporuje zapis na NTFS a v tejto chvili ma nenapada nic, co ine by mohlo robit problem

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #4 kdy: 27 Května 2008, 22:16:01 »
NTFS podporuje prideleni diskovych kvot coz nevim jestli podporuje i EXT3. NTFS umoznuje zamknout slozky pro urcity vlastniky coz si taky nejsem jisty jestli umi EXT3. takze kdyz zapomenes heslo do Windows tak si prisel o data. nebyt ruznejch vychytavek ktery to heslo umi vynulovat ale to mi neni moc jasny kdyz by teoreticky nemeli mit pristup na disk

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 27 Května 2008, 22:24:15 »
ubuntu luky: ehm ... vezmi disk wxp profi, dej ho do jineho PC s wxp profi a ukaz mi, jak jsou soubory zamcene? :)
Admin může vše, stejně jako root. Diskové kvóty umožňuje už ext2
Stiskni CTRL + W ...

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #6 kdy: 27 Května 2008, 22:41:25 »
Merlin -> No já jsem měl NTFS disk, uživatel měl heslo a zapomněl ho. Snažil jsem se z něj pod Ubuntu GG vydolovat data z Dokumentů daného uživatele a nepustilo mě to dovnitř ať jsem dělal cokoliv :) Docela mě tenkrát naštvalo, že najednou můj root nemohl všechno  :-\
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #7 kdy: 27 Května 2008, 22:54:08 »
ubuntu luky: ehm ... vezmi disk wxp profi, dej ho do jineho PC s wxp profi a ukaz mi, jak jsou soubory zamcene? :)
Admin může vše, stejně jako root. Diskové kvóty umožňuje už ext2

nevim treba ostatni soubory nejsou zamceny jako slozka documents and settings.. nak podrobne jsem to nezkoumal

yanick

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 27 Května 2008, 23:50:30 »
NTFS podporuje prideleni diskovych kvot coz nevim jestli podporuje i EXT3. NTFS umoznuje zamknout slozky pro urcity vlastniky coz si taky nejsem jisty jestli umi EXT3. takze kdyz zapomenes heslo do Windows tak si prisel o data. nebyt ruznejch vychytavek ktery to heslo umi vynulovat ale to mi neni moc jasny kdyz by teoreticky nemeli mit pristup na disk

Nie som expert na Ext3 (inac by som nezalozit tuto diskusiu), ale myslim, ze linux podporuje kvoty (mozno to nema nic spolocne s filesystemom)

To zabudnute heslo sa tyka len sifrovanych adresarov (windows ponuka pri vytvarani konta noveho uzivatela), ak sa nic nesifruje, tak nie je problem, riesi to zmena zmena prav a pripadna zmena vlastnika adresara.
Info o tom hesle by mohlo byt tu (ak ma pamat neklame :) )

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #9 kdy: 28 Května 2008, 14:05:18 »
apt-get install quota
man quota
 8)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #10 kdy: 28 Května 2008, 14:16:29 »
Niekde som zapocul, ze NTFS je lepsi filesystem ako Ext3, netusim preco a netusim v com, Google ma nepochopil, takze tam som sa nic nedozvedel, tak sa obraciam sem :) Najde sa niekto, kto (mi) to objasni?
Vdaka  :)
PS: poznam 10 nastrojov na defragmenaciu NTFS, ale na Ext3 ani jeden :)

Vzhledem k tomu, že píšeš dotaz do linuxového fóra, bude asi lepší ext3, na kterém ten linux běhá přece jen o poznání lépe než na ntfs. Pro windows je ale ntfs o mnoho řádů lepší než ext3, protože tam jsou docela problémy s přístupem na ext3 :)

Absolutně (nej)lepší/horší filesystém není, protože ho vždy musíš poměřovat konkrétním užitím - na flashdisk se hodí jiný filesystém než do databázového serveru.

NTFS rozhodně špatný systém není, nicméně je proprietální, což je velká nevýhoda (zvlášť pro přístup z ne-MS platformy bez posvěcení MS). To, že ho NTFS-3G dokáže teď dobře číst a zapisovat neznamená, že to zvládne třeba za rok - stačí drobná úprava ze strany MS (a to už se jednou stalo, když tuším windows 2000 bez ptaní "upravovaly" NTFS disky z Windows NT4 tak, že už je NT4 nepřečetly, přitom to bylo pořád NTFS :) ) a kompatibilita je v háji...

yanick

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 29 Května 2008, 01:21:09 »
Vzhledem k tomu, že píšeš dotaz do linuxového fóra, bude asi lepší ext3, na kterém ten linux běhá přece jen o poznání lépe než na ntfs. Pro windows je ale ntfs o mnoho řádů lepší než ext3, protože tam jsou docela problémy s přístupem na ext3 :)
Jasne, ale ja som mal na mysli moznosti oboch filesystemov, spolahlivost, odolnost voci chybam a pod. (napr. fsck urobi na disku vacsi "bordel" ako chkdsk.exe (vlastna skusenost))
Windows ma slusnu podporu pre Ext3, samozrejme, ze nie od M$, ale je a funguje aj zapis http://www.fs-driver.org/

Absolutně (nej)lepší/horší filesystém není, protože ho vždy musíš poměřovat konkrétním užitím - na flashdisk se hodí jiný filesystém než do databázového serveru.
Uplne suhlasim, ale v tomto konkretnom pripade je to jedno, Windows Server 2003 pouziva NTFS tak isto ako Windows XP a podobne je to aj s linuxom

NTFS rozhodně špatný systém není, nicméně je proprietální, což je velká nevýhoda (zvlášť pro přístup z ne-MS platformy bez posvěcení MS). To, že ho NTFS-3G dokáže teď dobře číst a zapisovat neznamená, že to zvládne třeba za rok - stačí drobná úprava ze strany MS (a to už se jednou stalo, když tuším windows 2000 bez ptaní "upravovaly" NTFS disky z Windows NT4 tak, že už je NT4 nepřečetly, přitom to bylo pořád NTFS :) ) a kompatibilita je v háji...
Pozrel som si aj to, co pise o NTFS Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/NTFS) a prisiel som na to, ze problemom NTFS asi nebude jeho uzavretost, ale firma, ktora ho "vytvorila" (inspirovali sa HPFS)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #12 kdy: 29 Května 2008, 07:23:40 »
yanick: no co se týče té inspirace ... oni se vůbec často "inspirují" od jiných firem. Třeba OS/2 a spolupráce s IBM ...
Stiskni CTRL + W ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.