Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Vaše aliasy?  (Přečteno 5013 krát)

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: +139/-15
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Vaše aliasy?
« kdy: 04 Červen 2008, 21:23:07 »
Rad bych se priucil nejaky pekny figle... Takze otazka jednoducha - jaky pouzivate aliasy?

moje:
alias calc=speedcrunch - kalkulacka (zvyk z windows)
alias install="sudo apt-get install" - instaluj balicek
alias remove="sudo apt-get remove" - smaz balicek
alias updates="sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade" - updaty
alias search="sudo apt-cache search"  - najdi jmeno balicku
alias installed="dpkg -l | grep" - vypis info o nainstalovanem balicku
alias tracert="sudo tracert" - traceroute - ano, jsem linej psat to sudo ;)
alias fproc="ps aux | grep" - najdi proces podle textu
alias ffox="firefox-2&" - pust firefox
alias btoff="sudo hciconfig hci0 down" - vypni modrozub
alias bton="sudo hciconfig hci0 up" - zapdni modrozub
alias bt="sudo hciconfig hci0" - stav modrozubu
alias share='python -c "import SimpleHTTPServer;SimpleHTTPServer.test()"' - super kdyz potrebujete na chvili nasdilet AKTUALNI adresar - je pak pristupny na http://vase_ip:8000
« Poslední změna: 05 Červen 2008, 07:49:52 od Pavel Půlpán »
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Karma: +64/-10
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #1 kdy: 04 Červen 2008, 21:47:16 »
hm, tak k tomu jsem se ještě nedopracoval...radši v rámci tréninku vypisuju příkazy celý...ale všechna čest. ;) máš to dobře provedený, systém užíváš podle možností.
prostý user
...selským rozumem...

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: +139/-15
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #2 kdy: 04 Červen 2008, 21:57:46 »
a dobre delas... clovek pak sedne k jinemu kompu a je celkem bezrukej :)
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Karma: +64/-10
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #3 kdy: 04 Červen 2008, 21:59:20 »
a dobre delas... clovek pak sedne k jinemu kompu a je celkem bezrukej :)
;D to asi jo.
prostý user
...selským rozumem...

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2430
  • Karma: +198/-69
  • Nejčastější příčinou úmrtí je smrt!
    • Zobrazit profil
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #4 kdy: 04 Červen 2008, 22:50:07 »
Zapnutí/vypnutí LAMP:
# enable/disable apache2 and mysql
     alias lamp-on='sudo /etc/init.d/apache2 start && sudo /etc/init.d/mysql start'
     alias lamp-off='sudo /etc/init.d/apache2 stop && sudo /etc/init.d/mysql stop'
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo B50-80 & Debian 11 Bullseye

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • *
  • Příspěvků: 9303
  • Karma: +877/-85
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #5 kdy: 05 Červen 2008, 00:00:23 »
Jen samé trapárny:

Kód: [Vybrat]
alias ls='ls --color=auto'
alias mocp='mocp -T transparent-background'
alias firefox='firefox-2'
alias free='free -m'
alias df='df -h'
alias ll='ls -la'
alias cal='cal -m'
alias nautilus='nautilus --no-desktop'

Pavel Půlpán

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4757
  • Karma: +324/-47
    • Zobrazit profil
    • EIX.cz
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #6 kdy: 05 Červen 2008, 07:31:07 »
Nepoužívám aliasy... stačí mi prvních pár písmenek a AltGr+PgUp (případně RCtrl+PgUp v en_us keymapě) v historii. ;)

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Vase aliasy?
« Odpověď #7 kdy: 05 Červen 2008, 08:26:38 »
Nepoužívám aliasy... stačí mi prvních pár písmenek a AltGr+PgUp (případně RCtrl+PgUp v en_us keymapě) v historii. ;)
Můžu se tě prosím zeptat jak docílit takového chování?
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Pavel Půlpán

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4757
  • Karma: +324/-47
    • Zobrazit profil
    • EIX.cz
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #8 kdy: 05 Červen 2008, 08:31:49 »
Jak to myslíš? Dost často třeba používám třeba příkaz:
Kód: [Vybrat]
clear && cat /var/log/emerge.log | tail -n 32

A jelikož příkazů s clear na začátku nemám v historii zas tak moc, stačí mi napsat první tři, čtyři písmenka a poté AltGr+PgUp. Toť vše... není v tom žádná věda, jde jenom o zvyk při práci s historií konzole. ;)

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #9 kdy: 05 Červen 2008, 08:43:40 »
2 diwoczaak:
Právěže mě AltGr+PgUp udělá tak leda kulový  :(
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Pavel Půlpán

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4757
  • Karma: +324/-47
    • Zobrazit profil
    • EIX.cz
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #10 kdy: 05 Červen 2008, 08:45:12 »
Tak vyzkoušej všechny modifikátory. Alt, AltGr, pravej i levej Ctrl. Můžes zkusit aj Up místo PgUp. Záleží na keymapě a pravděpodobně aj na verzi keymapy...
U mě pro cz_us_qwertz.utf8 valí AltGr+PgUp a pro en_us.utf8 zase LCtrl+PgUp.

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #11 kdy: 05 Červen 2008, 09:02:42 »
2 diwoczaak:
To jsem zkoušel už předtím, než jsem sem psal...
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Pavel Půlpán

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4757
  • Karma: +324/-47
    • Zobrazit profil
    • EIX.cz
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #12 kdy: 05 Červen 2008, 09:04:38 »
A nefunguje ti to v nějakém emulátoru terminálu nebo ani v konzoli (tty1-6)? ;)

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #13 kdy: 05 Červen 2008, 09:10:42 »
pokud to má jet jenom v tty1-6, tak ty jsem zkoušel první
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Pavel Půlpán

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4757
  • Karma: +324/-47
    • Zobrazit profil
    • EIX.cz
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #14 kdy: 05 Červen 2008, 09:14:45 »
Mě to valí jak v tty tak i v Yakuake. Ale myslel jsem, že máš třeba obsazené ty zkratky pod Xkama někde jinde. ;)

Pavel Půlpán

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4757
  • Karma: +324/-47
    • Zobrazit profil
    • EIX.cz
Re: Vaše aliasy?
« Odpověď #15 kdy: 11 Červen 2008, 20:53:59 »
Nj. Na debiáním serveru mi to taky nevalí. Hold jiný nastavení bashe.
Myslím to tak, že když například používám například 4 příkazy, začínající stejným slovem, napíšu pouze to první slovo (případně prvních pár písmen) a poté pomocí výše zmiňovaných kláves docílím zrychlení rolování historie. ;)