Vyřešeno!!mám velkou radost, po mém "celovíkendovém" snažení jsme zvítězili! současný stav: wifi chodí v ubuntu i windows - dokonce chodí i ten přepínač a za běhu můžu zapínat i vypínat wifinu (!) chtěl bych všem opravdu poděkovat! poděkovat za snahu nápady a hlavně, že jste se mnou měli trpělivost a pořád stříleli nové nápady - děkuju!
jak jsem k tomu dospěl: nejsem si přesně jistý, protože za poslední dva dny jsem toho provedl opravdu hodně, ale obávám se, že hlavní díl jsem spáchal ve windows, tady zkusím popsat postup - třeba to později někomu pomůže:
1) ikdyž jsem pod windows měl správné ovladače nahrál jsem novou verzi, restart, opět to nefungovalo
2) na stránkách intelu (hodil bych sem link, ale zrovna teďka mi adresa
http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=1637 nefunguje

) . nějakou utilitku na sledování bezdrátových sítí - moc šikovnej nástroj - jako jedinej ve win mi dokázel říct, že je "radio off"

tam mi to taky napsalo, že je vypnutej hw přepínač - tady jsem začel nejvíc váhat, zda není rozbitej přepínač
3) prohledal jsem stránky výrobce notebooku - prohledával a přeinstalovával všechny ovladače - postupně to dospělo k tomu, že jsem (asi ze zoufalství) přeinstaloval všechny
4) nakonec pomohlo staré dobré CD, které jsem k ntb dostal - a našel jsem tam utilitu, která na webovkách nebyla - tuším, že to byl "launch manager" a po restartu wifina začla zátračně fungovat! proto bych se chtěl zeptat - jak je možné, že sw, který se instaluje ve windows ovlivní i jiný operační systém - z mého selského rozumu tomu nerozumím - vždyť sw, který je ve win by to neměl ovlivnit, když se nespustí, nebo ne? máte nějaké rozumné vysvětlení?