Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: F-Spot - orientacia fotiek, picasaweb upload  (Přečteno 3846 krát)

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
    • http://www.lyrika.sk/galeria
F-Spot - orientacia fotiek, picasaweb upload
« kdy: 22 Března 2009, 13:33:27 »
Bry den,

dnes som importoval z karty fotky cez F-Spot. Normalne by som ho nepouzil, ale umoznuje upload na picasu a kedze som nerozchodil picasa soft tak mi nic ine neostavalo. F-Spot si pri importe vsetky fotky spravne otocil a tak sa zobrazuju aj cez Nautilus resp. prezerac obrazkov. Spravne su uploadovane aj na picasu, ale ked ich niekomu posielam resp. uploadujem na myspace tak uz su otocene tak ako som ich odfotil. Existuje nejaka mozno pri importe cez F-Spot ako tie fotky natocit natrvalo tak aby sa aj inde zobrazovali spravne? Resp. co je najlepsie pouzit na stiahnutie fotiek z karty do pc, upload na picasu a tak? Gimp mi radit nemusite, ten pouzivam na upravu fotiek, ale ked clovek prinesie 200 a viac kusov tak je to strasna makacka ich vsetky po jednom pootacat.

Dakujem za pomoc
No Future, No Hope

Luban

• Závislák
Re: F-Spot - orientacia fotiek, picasaweb upload
« Odpověď #1 kdy: 22 Března 2009, 15:53:19 »
Ukládá Váš fotoaparát informace o natočení fotky do exifu? Fotky jste po stažení manuálně otočil?
Problém bude souviset s načítáním informací otáčení fotek z exifu.

Jaký problém byl s instalací Picasy. Mě šla naistalovat bez problémů.

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #2 kdy: 22 Března 2009, 16:04:13 »
je to canon eos 40D, podla vsetkeho uklada informacie do exifu (gimp sa pri otvarani pyta ci ma fotku spravne otocit, z toho usudzujem ze je to v exife). pokial importujem fotky cez f-spot tak ich potom uz manualne neotacam, urobi to vsetko f-spot a pri prezerani priamo s adresara su natocene spravne, ale len na mojom pocitaci...

picasa sa nainstalovala bez problemov, ale problemy boli so spustenim - proste to neslo (bolo to uz davnejsie, takze si uz detaily nepamatam, musel by som nanovo nainstalovat)

priviedli ste ma ale na dalsiu otazku. ako sa da v ubuntu prezriet exif? v f-spote som taku moznost nenasiel nikde, v gimpe som sice nejake info o fotke nasiel ale prilis malo na to aby to bol exif.
No Future, No Hope

Luban

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 22 Března 2009, 16:14:18 »
No já za nejlepšího správce fotografií na linuxu považuji Digikam. Je to opravdu mocný nástroj.
Valná většina správců a prohlížeču umí zobrazit exif
http://wiki.ubuntu.cz/Spr%C3%A1vci%20fotografi%C3%AD
http://wiki.ubuntu.cz/Prohl%C3%AD%C5%BEe%C4%8De%20obr%C3%A1zk%C5%AF

Myslím, že s otočením fotek to bude problém na straně těch, co jim je posíláte. Záleží jaký program na jejich prohlížení používají.

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #4 kdy: 22 Března 2009, 17:29:28 »
tak som urobil maly pokus - poslal som si jednu taku fotku mailom na notebook. na notebooku mam tu istu verziu s tymi istymi updatami ako na desktope a pouzivam thunderbird. v thunderbirde je fotka neotoce (spadnuta doprava), ked ju ulozim na disk, tak sa zobrazuje spravne, cize otocena nastojato. je mozne ze by f-spot pridaval iba nejaku informaciu do exifu, ktoru nevedia precitat ine programy?

existuje aj nejaka ina moznost ako skopriovat fotky z karty a jednorazovo ich vsetky otocit spravnym smerom okrem tychto roznych managerov? nejako sa v nich nevyznam :D

fotku som si poslal aj do prace na win pocitac, zajtra uvidime ci to blbne aj tam...
No Future, No Hope

Luban

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 22 Března 2009, 20:12:10 »
No já si myslím, že neblbne :).
Pokud foťák uloží u fotky vyfocené na výšku do exifu orientaci fotky a program, který použiju,
umí pracovat s touto informací v exifu, tak zobrazí fotky správně na výšku.
Pokud použiju program, který toto neumí, je fotka zobrazená na šířku.
Pokud fotku otočím ručně, musí o tom ten program, ve kterém fotku otáčím, uložit do exifu do náhledu fotky.

martin.h

• Aktivní člen
  • *
    • Fotografie v Linuxu
« Odpověď #6 kdy: 22 Března 2009, 20:20:40 »
A nebo si nainstaluj digiKam. Umí automaticky rotovat foto i import do Picasa alb.
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #7 kdy: 22 Března 2009, 20:36:36 »
no rotuje aj f-spot len to neni vsade vidiet, ja by som rad aby to bolo univerzalne a vsade fungovalo :)

ale vyskusam aj digikam, aj ked sa mi moc nechce tahat kde kniznice do gnome...
No Future, No Hope

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #8 kdy: 23 Března 2009, 04:07:45 »
existuje aj nejaka ina moznost ako skopriovat fotky z karty a jednorazovo ich vsetky otocit spravnym smerom okrem tychto roznych managerov? nejako sa v nich nevyznam :D
nedávno jsem to sem již psal. http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,33418.0.html
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #9 kdy: 23 Března 2009, 08:15:44 »
tak ako som predpokladal, na mojom pracovnom pocitaci s win xp to funguje dobre pretoze pouzivam FastStone Image Viewer, takze fotka je natocena spravne - na vysku. Kolegyna ktora ma len MS Office Picture Manager (ci ako sa to vola) ma fotku spadnutu do prava, cize nespravne. Tak to vyzera ze zmena ktoru robi do exifu f-spot nie je dostatocna resp. neporadi si s nou kazdy program. Vie niekto ci napr. gimp do exifu pise nieco ine ako f-spot a podobne programy? Otocenie v gimpe funguje vsade, fotky sa vsade zobrazuju spravne...

na otacanie pouzivam aj "plugin" do nautilusu ktory dokaze otocit vsetky oznacene fotky lubovolnym smerom, problem je v tom ze ich treba najskor vybrat a co pri tych malickych ikonkach je dost casovo narocne. predpokladam ze ten prikaz v terminali bude fungovat rovnako?
No Future, No Hope

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 23 Března 2009, 08:22:46 »
Znovu se vracím na začátek :). Myslím, že toto není problém F-Spotu.
Stažením fotek do počítače přes F-Spot nedocházi k natáčení fotek. F-Spot jen patří mezi programy, které umí číst informaci z Exifu a fotku automaticky zobrazí správně. Nepíšu raději, že ji otočí. Tohle je pak zavádějící.

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #11 kdy: 23 Března 2009, 09:37:54 »
dobre, ale napriek tomu musi do exifu nieco zapisat, pretoze nautilus a default prehliadac v ubuntu tu fotku tiez zobrazuju spravne - ked ju ale nestiahnem cez f-spot, ale priamo z karty tak je v nautiluse a default prehliadaci v ubuntu zobrazena nespravne...
ak f-spot teda nacita info spravne a nic neulozi, dokaze digikam alebo niektory iny program urobit v exife taku upravu aby sa fotka vsade zobrazovala spravne?
No Future, No Hope

Luban

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 23 Března 2009, 10:21:23 »
Aha.Tak to se omlouvám.Fotky přes F-Spot jsem nikdy nestahoval a přiznávám, že jsem tady asi "mlžil" :).
Ma druhou stranu mi není jasné, jak to tedy je. Mám za to, že nové foťáky (třeba už ten vaš 40D) ukládá informace o natočení fotky do exifu. Dost programů už s tím umí pracovat a fotku zobrazuje tak, jak je vyfocena. Nautilus a Eye of Gnome s tím asi pracovat neumí, neboť po stažení fotek (asi přes čtečku karet) fotky vyfocené na výšku zobrazují na šířku. Pokud tedy nějakou informaci do exifu přidává F-Spot, tak nevím jakou :). Logické by bylo, že když to pak správně zobrazí Nautilus a Eye, tak se to správně zobrazí i třeba v tom zakladním prohlížeči ve Win.
Ještě na windows jsem se občas potýkal s tím, že když jsem fotku otočil v programu, který neuměl informaci o natočení uložit do náhledu fotky (který je v exifu), tak se to nezobrazovalo správněně při přenesení na jiný počítač.

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #13 kdy: 23 Března 2009, 11:34:39 »
Podle mě se tady motáte v kruhu.

Fotka z lepších foťáků má v sobě zapsánu orientaci. Systémově správně zobrazovat umí jen některé SW, například Nautilus to umí, MS Explorer v XP ne, Thunderbird taky ne, a proč taky, že?
Vista umí Explorer to umí. :)
Takže fotka jako taková se nikdy nemění, záleží jen na SW jak to dokáže zpracovat. Nic nikde neblne je to tak správně, nidky mi žádný SW bez mého záshu nesmí měnit původní data fotky(!).

Opticky to pak vypadá jako, že se to mění pod rukama, ale není tomu tak.

Tohle téma se točí pořád dokola o tom samém. ;)

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #14 kdy: 23 Března 2009, 11:51:11 »
Podle mě se tady motáte v kruhu.

Fotka z lepších foťáků má v sobě zapsánu orientaci. Systémově správně zobrazovat umí jen některé SW, například Nautilus to umí, MS Explorer v XP ne, Thunderbird taky ne, a proč taky, že?
Vista umí Explorer to umí. :)
Takže fotka jako taková se nikdy nemění, záleží jen na SW jak to dokáže zpracovat. Nic nikde neblne je to tak správně, nidky mi žádný SW bez mého záshu nesmí měnit původní data fotky(!).

Opticky to pak vypadá jako, že se to mění pod rukama, ale není tomu tak.

Tohle téma se točí pořád dokola o tom samém. ;)

Nautilus neumi (teda ak je nautilus ten default explorer v ubuntu), pretoze ked skopirujem fotky z karty priamo na disk, tak ich nautilus nenacita podla orientacie v exife...
ja chapem ze si f-spot a rozne ine programy tuto informaciu nacitaju, ale ako to riesit ked chcem aby tie fotky boli spravne orientovane aj v programoch ktore z touto informaciou nevedia pracovat (bez toho aby som kazdu fotku musel otvorit v gimpe a otocit, resp. vyhladat v nautiluse, oznacit a nechat otocit)?
No Future, No Hope

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #15 kdy: 23 Března 2009, 11:58:41 »
ja chapem ze si f-spot a rozne ine programy tuto informaciu nacitaju, ale ako to riesit ked chcem aby tie fotky boli spravne orientovane aj v programoch ktore z touto informaciou nevedia pracovat (bez toho aby som kazdu fotku musel otvorit v gimpe a otocit, resp. vyhladat v nautiluse, oznacit a nechat otocit)?

Dle mého je to jednoduše neřešitelné. :)

Možná existuje nějaký dávkový script, ale fakt ten neznám. Nebo využít a napsat si script pro GIMP, on to umí poznat, sám otočí a uloží.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #16 kdy: 23 Března 2009, 12:01:44 »
predpokladam ze ten prikaz v terminali bude fungovat rovnako?
Ne. Přečte data z exifu u všech fotek ve složce a natočí je podle něj. Takže ty špatně otočené již budete mít správně.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
« Odpověď #17 kdy: 23 Března 2009, 12:43:29 »
dakujem za pomoc a rad, ten prikaz od kiklhorna otestujem co najskor...

vedel by mi este niekto poradit ako najlahsie zobrazit exif? v gimpe som to nikde nenasiel a ani help ku gimpu nepoznal vyraz exif...
No Future, No Hope

cybgate

• Aktivní člen
  • *
    • CybGate World
« Odpověď #18 kdy: 23 Března 2009, 13:23:04 »
dakujem za pomoc a rad, ten prikaz od kiklhorna otestujem co najskor...

vedel by mi este niekto poradit ako najlahsie zobrazit exif? v gimpe som to nikde nenasiel a ani help ku gimpu nepoznal vyraz exif...

A totok?
http://registry.gimp.org/faceted_search/results/exif

Nemám otestováno. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.