Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??  (Přečteno 2998 krát)

karel_m

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 82
Po několika pokusných instalacích různých distribucí Linuxu v minulých asi 8 letech, kdy se však stále považuji za začátečníka, jsem se rozhodl pro definitivní používání Linuxu. Momentálně mám puštěné Live CD- Ubuntu 8.04 z časopisu Computer, a pokouším se o instalaci. Avšak mám následující problém s disky: čtyřstovku vidím v Gparted správně (oddíly jsou zobrazeny se správnou velikostí), ale nevidím je v průzkumníkovi, jejich obsah (nejde příkaz mount). A stošedesátku – na kerou bych instaloval raději, zase v průzkumníkovi vidím a mohu s adresáři pracovat, ale v Gparted je zobrazena jako jeden velký oddíl (ve skutečnosti jsou tam 3). Nevím si s tím rady. Jediný se zobrazuje v pořádu disk 120 (mimo fat oddílů), ale jeho primární oddíl mám zaplněný, a dokud mi nepůjde 400, tak to nemám kam uvolnit....

Příslušné screenshoty přikládám. Tedy pokusím se na ně nějak odkázat...

Díky moc za rady. Karel M.

(zkusil jsem dle navodu prikaz mount s prislusnymi parametry u oddilu sdc7 – ale asi spatne: ) - de je vypis po provedeni prikazu:

(když jsem vytvoril pripojny adresar v /home/ubuntu – nevadi ze v nem není místo na potrebnych 20 GB ?)

primo v adresari /media adresar totiž vytvirit nesel.....


ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t vfat /dev/sdc7 /home/ubuntu/disk sdc7

Usage: mount -V                 : print version

       mount -h                 : print this help

       mount                    : list mounted filesystems

       mount -l                 : idem, including volume labels

So far the informational part. Next the mounting.

The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.

Details found in /etc/fstab may be omitted.

       mount -a [-t|-O] ...     : mount all stuff from /etc/fstab

       mount device             : mount device at the known place

       mount directory          : mount known device here

       mount -t type dev dir    : ordinary mount command

Note that one does not really mount a device, one mounts

a filesystem (of the given type) found on the device.

One can also mount an already visible directory tree elsewhere:

       mount --bind olddir newdir

or move a subtree:

       mount --move olddir newdir

One can change the type of mount containing the directory dir:

       mount --make-shared dir

       mount --make-slave dir

       mount --make-private dir

       mount --make-unbindable dir

One can change the type of all the mounts in a mount subtree

containing the directory dir:

       mount --make-rshared dir

       mount --make-rslave dir

       mount --make-rprivate dir

       mount --make-runbindable dir

A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,

or by label, using  -L label  or by uuid, using  -U uuid .

Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].

For many more details, say  man 8 mount .

ubuntu@ubuntu:~$



karel_m

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 82
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #1 kdy: 15 Června 2008, 00:28:54 »
Tak se omlouvám, ty obrázky sem asi nepřipojím.

Ještě bych doplnil, ze vsechny 3 disky jsou SATA, 400 a 160 zapojene ve skrini a 120 v externim boxu s redukci na USB, pripojeny az po nabehnuti OS z Live CD.

Dokud totiz byly v pocitaci IDE disky, tak veskere instalace zatuhly, a to jsem jich zkousel asi 5 (SuSe, Muppy, Sidux..) zatuhlo dokonce i zachranne CD Chipu. Nabehlo jen Ultimate Boot CD a System Rescue, ale nejak jsem nevedel v cem by mi mohli pomoci tak jsem to resil tim vypojenim.

K.M.

« Poslední změna: 15 Června 2008, 01:09:58 od karel_m »

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1859
    • Tomáš Pikálek
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #2 kdy: 15 Června 2008, 08:48:11 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t vfat /dev/sdc7 /home/ubuntu/disk sdc7
Exituje ten adresář? Mimochodem, jestli dobře chápu váš záměr, když máte v cestě mezeru, musíte ji buď dát do uvozovek nebo před mezeru dát \
sudo mkdir "/home/ubuntu/disk sdc7"
sudo mount -t vfat /dev/sdc7 "/home/ubuntu/disk sdc7"


Jinak pošlete výpis:
sudo fdisk -l

A obrázky nahrajte třeba sem:
http://imageshack.us

karel_m

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 82
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #3 kdy: 19 Června 2008, 17:41:05 »
Instaloval jsem nakonec uspesne na ten disk ktery byl videt - SATA 120 GB. Po nastartovani z harddisku jsem zjistil, ze oproti licve-CD se z nabidky vytratil G-Parted. Nebo ho lze spustit jinou cestou, pres sudo?

Posleze jsem povolil stazeni a instalaci aktualizaci - no a po restartu - grub nabizel dve moznosti s novym kernelem a dve se starym  - neslo nic, oranzovy posuvnik zatuhne a konec. Protoze neumim zapnout podorbny vypis - Esc ho nezapne ajko treba v Suse - tak nevim v cem je problem.

Jeste ale stale nemam doresene, zda u Ubuntu mam zustat ci ne. Od oper. syst. chci hlavne -  mail, zprac. fotek a net.
 Firefox a Open Office je ve vsech distr., ale nechapu, zda Thunderbird a Skype najdu pod Ubuntu, nebo Kubuntu. Ci ho lze doinstalovat u obou . Podivam se do yakladnich info a kdyztak polozim dotaz tam.

Karel


  -


Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #4 kdy: 19 Června 2008, 18:35:48 »
Vše, co nainstalujete v Ubuntu, nainstalujete i v *buntu
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

karel_m

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 82
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #5 kdy: 20 Června 2008, 08:09:14 »
Tak jsem opět úspěšně nastartoval do Ubuntu které mam nainstalovane na disku – tentokrat posuvnik nezatuhl – zda proto, ze jsem stiskl ono CTRL+ALT+F1, a tim bezel podorbny vypis – nebo kvuli jinemu duvodu – nevim, ale bezi to.

Ted tedy konecne mohu pripojit podorbnejsi popis meho problemu:

1) FDISK vidi disk 160 GB SATA jako jeden velky oddil – ve spravci souboru však vidim normalne vsechny 3 oddily tak jak tam jsou z XP – vse NTFS datove oddily a mohu s nimi normalne pracovat.  V cem je chyba?

2) vubec není ve vypisu disk 40 GB IDE Samsung, mel by mit 3 oddily, při startu ho BIOS spravne detekoval. Proc tu není? Zvlastni ze ve vypisu chybi sdc....

3) Proc nemohu pripojit oddily ze 250 a 400 GB (sdd a sdf) jsem uz z rady popisu a navodu z wiki snad pochopil, takze se opatrne pustim do pripojovani (nejprve vytvorim pomoci sudo mkdir patricne slozky v adresri „media“ pak to do nich pripojim. Pokud bude problem, tak opet napisu.

Dekuji vsem chytrejsim, ze se s nami zacatecniky podelujete o sve znalosti! To je nejlepsi cesta jak nas neodradit a posilit procento newindowsovskych OS mezi beznymi lidmi.

K.M.


sudo fdisk -l




Disk /dev/sda: 160,0 GB, 160 041 885 696 bajtů

hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 19 457

Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech

Identifikátor disku: 0x8d4132d6



Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém

/dev/sda1               1       19457   156288321   42  SFS

Pozor: velikost sektoru je 2048 (nikoliv 512)





Disk /dev/sdb: 1 972 MB, 1 972 895 744 bajtů

hlav: 212, sektorů na stopu: 32, cylindrů: 142

Jednotky = cylindry po 6784 * 2048 = 13 893 632 bajtech

Identifikátor disku: 0xd47cc857



Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém

/dev/sdb1   *           1         142     1926592    6  FAT16

Diskový oddíl 1 má rozdílný fyzický a logický začátek (nelinuxový?):

     fyz=(0, 0, 32) logický=(0, 1, 1)





Disk /dev/sdd: 251,0 GB, 251 000 193 024 bajtů

hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 30 515

Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech

Identifikátor disku: 0x8cc4e56a



Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém

/dev/sdd1   *           1         911     7317576    7  HPFS/NTFS

/dev/sdd2             912        2224    10546672+   7  HPFS/NTFS

/dev/sdd3            2225       30515   227247457+   f  W95 Rozš. (LBA)

/dev/sdd5            2225       17767   124849116    7  HPFS/NTFS

/dev/sdd6           17768       30515   102398278+   7  HPFS/NTFS





Disk /dev/sde: 120,0 GB, 120 034 123 776 bajtů

hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 14 593

Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech

Identifikátor disku: 0x4c2c4c2b



Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém

/dev/sde1   *           1         855     6867756   83  Linux

/dev/sde2             856       14593   110350485    f  W95 Rozš. (LBA)

/dev/sde5            1221        7326    49046413+   7  HPFS/NTFS

/dev/sde6            7327        9780    19711723+   7  HPFS/NTFS

/dev/sde7            9781       12241    19767951    b  W95 FAT32

/dev/sde8           12242       14593    18892408+   b  W95 FAT32

/dev/sde9             856        1098     1951834+  82  Linux swap/Solaris

/dev/sde10           1099        1220      979933+  83  Linux



Diskové oddíly jsou chybně seřazeny






Disk /dev/sdf: 400,0 GB, 400 088 457 216 bajtů

hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 48 641

Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech

Identifikátor disku: 0x7343d2b6



Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém

/dev/sdf1               1        1262    10136983+   7  HPFS/NTFS

/dev/sdf2            1263       48641   380571817+   f  W95 Rozš. (LBA)

/dev/sdf5            1263       26842   205471318+   7  HPFS/NTFS

/dev/sdf6           26843       48641   175100436    7  HPFS/NTFS


karel_m

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 82
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #6 kdy: 20 Června 2008, 08:27:18 »
Tak jsem zkusil pripojit prvni oddil z 250 GB - sdd1.  Použil jsem návod z kapitoly „Instalace nového disku“ - ale nevyšlo to. Měl jsem napsat uvozovky k názvu adresáře, nebo mám jít do etc/fstab a zkusit to tam....

K.M.



inka@inka-desktop:~$ sudo mkdir /media/maxtor250sdd1

[sudo] password for inka:

inka@inka-desktop:~$ sudo mount /dev/sdd1 /media/maxtor250sdd1

$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)

Failed to mount '/dev/sdd1': Operation not supported

Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:



Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by

          clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows

          taskbar then shutdown Windows cleanly.



Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for

          your own responsibility. For example type on the command line:



            mount -t ntfs-3g /dev/sdd1 /media/maxtor250sdd1 -o force



    Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:



            /dev/sdd1 /media/maxtor250sdd1 ntfs-3g force 0 0

inka@inka-desktop:~$








 
Použil jsem příkaz uvedený v Choice 2. Z odpovědi nejsem vůbec chytrý (co ten reset a co ten warning znamenají?) – ale složky se mi zpřístupnily! Hurá.......

K.M.





inka@inka-desktop:~$ sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdd1 /media/maxtor250sdd1 -o force

$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)

WARNING: Forced mount, reset $LogFile.

inka@inka-desktop:~$





karel_m

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 82
Re: Pruzkumnik vidi spravne 3 oddily - Gparted jen 1 celkovy oddil ??
« Odpověď #7 kdy: 20 Června 2008, 08:48:19 »

v navodu se pise ze mohu nechat disky pripojit vzdy automaticky pri startu - upravou etc/fstab  - takto:

Nastavení připojení disku při startu počítače

    *

      Pokud chcete připojovat automaticky disk po startu počítače, přidejte jednoduše záznam do /etc/fstab. Formát jde lehce okoukat od již uložených záznamů. Pokud přepojujete disk ntfs a po připojení na něj nemáte práva. Jednoduše přidejte do /etc/fstab k parametrům uid=vase_uid. Vaše uid zjistíte napřiklad příkazem id.

        karel@ubuntu:~$ id
      uid=1000(karel) gid=1000(karel) groups=4(adm),20(dialout),24(cdrom)

      Pokud máte díky /etc/fstab přidružené nějaké zařízení k nějaké složce. Stačí vám při připojování i odpojování psát jako parametr příkazu mount pouze název dané složky.

        sudo mount /media/backup

        sudo umount /media/backup


zde je obsah meho etc/fstab:

# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

proc            /proc           proc    defaults        0       0

# /dev/sda1

UUID=95070a52-862b-4590-862a-7e7943c9eb97 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1

# /dev/sda10

UUID=370cd3f3-3314-4501-bf10-5f5eb9ad5c84 /home           ext3    relatime        0       2

# /dev/sda9

UUID=e0931e97-4bb0-4b7a-b1c3-a91048fb4e6e none            swap    sw              0       0

/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

/dev/scd1       /media/cdrom1   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0


to sem jednoduse dopisu cely novy odstavec - a v nem jen zmenim sve UID (1000) ? Nejak takto:

# /dev/sdd1 UUID=1000 none   ..... dal nevim co napsat, kazdy radek to ma jine, nevim co si vzit za vzor.
Prosi o radu. K.M.





 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.