Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Virtualbox a USB zařízení [vyřešeno]  (Přečteno 2819 krát)

Czario

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
    • Zobrazit profil
Virtualbox a USB zařízení [vyřešeno]
« kdy: 22 Červen 2008, 10:25:09 »
Ahoj, mam tu notebook Acer (původně s linuxe Linpus) na který jsem hodil ubuntu HH (kupodivu až na wifi Atheon nebo tak funguje všechno suprově, v nesvobodných ovladačích to ukazuje, že to je v pohodě ale iwconfig ji nevypíše)

Ale oco mi jde. Chtěl jsem jako sekundární systém nahrát XP, ale nenašli disky  ;D což mě pobavilo a napadlo mě, že bych to mohl všechno rozchodit ve virtual boxu.
Nečekaně po nainstalování XP a všech aktualizací atd jsem si uvědomil, že mam možná problém.
K notebooku se budou připojovat usb zařízení. (usb tam nejede, píše to chybu již při vstupu do nastavení, nějaký shapse nebo co. Návod na wiki nepomohl) Ale usb disk se dá použít hravě prostřednictvím ubuntu a sdílení.

Otázka však je, jestli mi bude fungovat tiskárna s usb redukcí na paralelní port Minolta a čtečka karet od čsob?
Něco mi říká, že pokud to ubuntu nerozezná, tak to virtuální počítač nedostane a tu čtečku si myslim to nerozezná.
De nějak udělat, aby virtual box zprostředkoval hardware bez ovladačů, konkrétně usb zařízení?


Pokud to nerozjedu ve virtual boxu, tak budu muset shánět ovladače na disky pro XP a pak když už bude dual boot tak pochybuju, že uživatel bude používat ubuntu, když stejně bude muset bootovat XP...  :'(
« Poslední změna: 15 Leden 2009, 03:32:13 od Anna Taliánová »

Miki22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 247
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #1 kdy: 22 Červen 2008, 12:07:44 »
No problem je asi v tom ze mas SATA disk a win ich nejak nechce poznat. Ovladac nieje problem, mozno by ti pomohlo sa pohrat v biose.
Co sa VB tyka, tak USB podporuje len verzia od SUNu.
A je pravda, ze pokial ti nerozozna linux hardware, tak ani VB s nim nebude vediet pracovat.
Ale osobne by som to skusil, jedna citacka mi uz takto isla (mozno nahoda).
HP nx7300; Intel C2D T5500; 2GB RAM; Intel i945                      
PC AMD Athlon 2500+; 2GB RAM; nForce2; GeForce FX5700

Vetinari

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 604
  • ... so better use your brain!
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #2 kdy: 22 Červen 2008, 12:23:57 »
Zkus připojit zařízení a podívat se do
Kód: [Vybrat]
lsusbTady bys vidět tu svojí čtečku.

Co se týče XP vs SATA, jsou možnosti dvě. Buď si můžeš v BIOSu vypnout podporu AHCI (disk se potom bude tvářit jako IDE), nebo si na CD s XP doinstalovat ovladače SATA (googli pro podrobný návod). Mám odzkoušené obě možnosti, obě fungují.

Czario

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #3 kdy: 22 Červen 2008, 18:15:06 »
Aha super tak už vim kde je hlavní problém (AHCI).

ohledně lsusb. Tak to tu usb čtečku v linuxu našlo.. Problem je, že z linuxu co vim, tak jde internet banking jenom u komerčky a u čsob jde jenom pomocí IE a windowsů.
Když teda linux rozpoznal čtečku (má u mě velké +), tak jak tu usb čtečku zpřístupnim ve virtual boxu aby ji mohl windows použít?

Vetinari

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 604
  • ... so better use your brain!
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #4 kdy: 22 Červen 2008, 18:23:01 »
Nainstaluj si verzi od SUNu http://www.sun.com/software/products/virtualbox/get.jsp a pak bys ji měl vidět v USB zařízeních...

Czario

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #5 kdy: 22 Červen 2008, 18:48:55 »
Vetinari: já sem blbec, hlavně že sem ten virtualbox instaloval podle návodu, ale nějak sem přeskočil část o stažení verze sun. :-)

Proč jsou dvě verze a proč ta od Sunu není ve standardních repozitářích?

Vetinari

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 604
  • ... so better use your brain!
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #6 kdy: 22 Červen 2008, 18:58:01 »
Jedna je opensource - ta je v repozitářích.
Druhá je proprietární od Sunu, tam musíš nejdřív odsouhlasit licensi - proto není v repozitářích...

Czario

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #7 kdy: 22 Červen 2008, 19:07:04 »
Vetinari: aha.. Jinak sem teď právě nainstaloval na svůj tu os Sun. Zprovoznil a u nastavení (ještě nenainstalovaného systému) sem v usb uviděl přidání usb zařízení (myš, čtečka, flash). Sem zvědav, jestli to pofachá..

Mam ještě dotaz. Když na druhém notebooku mam open verzi, ale již tam mam nainstalován a aktualizován systém, je nějaká možnost nemuset znova instalovat systém? Rozdejchá ta nová verze starej adresář s datama?

Jestli to pofachá a pujde ještě ta tiskárna, tak to bude hustý... V podstatě další překonvertovanej widlák s docela problémovýma záležitostma.. :-)
« Poslední změna: 22 Červen 2008, 19:09:22 od Czario »

Vetinari

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 604
  • ... so better use your brain!
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #8 kdy: 22 Červen 2008, 19:13:04 »
Dej si vytvořit nový systém a přiděl mu jako disk ten s nainstalovanýma XP. Fungovat by to mělo, občas ale bývá problém s verzemi VB.

Jinak Linux je mocnej už teď, ale až začne plná podpora od výrobců HW/SW, bude ještě lepší :).

Czario

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
    • Zobrazit profil
Re: Virtualbox a USB zařízení
« Odpověď #9 kdy: 22 Červen 2008, 19:29:49 »
Tak super, staré jsem remotnul pomocí apt a ten nový VB pomocí deb si sám našel a předělal konfiguraci toho starého (verzi), stačilo dát jen uložit. Flash funguje bez problémů, usb čtečka se prokousala zdárně až do windows, kterej ji teda nezná a teď to tam musim zprovozňovat, snad bude nějaký ovladač v tom windows upgrade systému. :-D

//edit: tak a čtečka s čsob fachčí jedna radost. Musel sem nakonec nainstalovat na ty windows firefox a rozchodit to pod nima, protože mi to pod IE nechtělo vůbec jít :-P bo prostě IE, ale když by se s těma IE někdo patlal, tak to pod nimi bude určitě fungovat také. Ale firefox se nastavuje 10x rychleji co 10x, do 20 minut a ne celej den jako u IE. :-)

Zatím to vypadá velmi slibně.. Díky všem za pomoc...

To že je linux cool jsem věděl, dlouho ho používám, ale že až takhle.. :-) A oproti výkonu na mém počítači se Ubuntu HH docela pochlapilo co jsem jej nainstaloval na ten nový stroj..


Jinak zpět k ovladačům k disku pro windows XP atd..
Tu funkci v biosu AHCI jsem přepl na IDE a po bootování instalačky XP, černá obrazovka a hrabal disk dokud sem to neresetoval..
Doufám, že nebudu muset dále zjišťovat jak ty XP natom rozjet a pojede vše pod Ubuntu a virtualkem. :-)
« Poslední změna: 22 Červen 2008, 21:48:35 od Czario »