Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samovolné vypínání notebooku při nabíhání ubu... pomozte  (Přečteno 7544 krát)

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
popíšu můj problém. Pravděpodbně je problém v detekci HW. Když spustím notebook, začne nabíhat grub a po něm splash, někdy to proběhne v pořádku a ubu se spustí bez problémů, jindy však se při tom ukazovátku průběhu spouštění zasekne v cca 20% a vypne se... to se mi stane někdy třeba i 3x po sobě a je fakt šílené to pak až na popátý spouštět... je to k vzteku... pomůže někdo znalý??  ???

P.S.: Měl jsem podezření na poškozený disk, ten je už ale nový...

Jak se to znovu stane, tak sem pastnu logy.
« Poslední změna: 22 Června 2008, 18:25:13 od Jiří Fiala ml. »
Notebook Fujitsu-Siemens Lifebook 6637 C series, CPU 1GHz, 512RAM, Intel i815, 120GB HDD, DVDRW LG, Ubuntu linux HH 8.04 WM Gnome

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
Re: Samovolné vypínání notebooku při nabíhání ubu... pozmozte
« Odpověď #1 kdy: 17 Června 2008, 09:28:20 »
Logy sem nepastnu, poněvadž v nich nic o chybě není. Zapsal jsem si vždy čas, kdy k pádu došlo, ale v logech ani zmínka. Takže možná něco s HW. ale jak zjistím co, to nevím, kamarád mi dal tip na špatnou paměť. To je dost možné. Vyměním, uvidím. ::)
Notebook Fujitsu-Siemens Lifebook 6637 C series, CPU 1GHz, 512RAM, Intel i815, 120GB HDD, DVDRW LG, Ubuntu linux HH 8.04 WM Gnome

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 17 Června 2008, 09:41:07 »
Dělá to samé v recovery mode? - ten neukazuje splash a tak by se dalo zjistit, u čeho přesně se počítač vypne. Nebo v normálním režimu v grubu přidat parametr nosplash a smazat parametr quiet.

P.S: Nebo vyzkoušet oblíbené notebookovské parametry noapic, nolapic, či acpi=off
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Června 2008, 09:49:13 »
Dělá to samé v recovery mode? - ten neukazuje splash a tak by se dalo zjistit, u čeho přesně se počítač vypne. Nebo v normálním režimu v grubu přidat parametr nosplash a smazat parametr quiet.

P.S: Nebo vyzkoušet oblíbené notebookovské parametry noapic, nolapic, či acpi=off

no v recovery mode to dělá také. Dělá to ale pokaždé v jiném okamžiku. Takže nelze přesně říci, kde je chyba. Jednou to padne při inicializaci HW, jindy po tomto kroku při výpisu HW. Nejsem si jist, zda notebookovské parametry pomohou. Protože toto dle mě není chyba v ubu, ale v noťasu. Vysvětlím proč. Už při instalaci z Live CD Desktop Ubuntu mě to při instalaci padalo, celé se to rozjelo, ale jak to začalo detekovat noťas tak pád. A dělalo to live gutsy a i Hurdy, jen Feisty ne. Což mě vlastně přivádí na myšlenku, co je tak podělané v Hurdy??? Nakonec jsem Ubuntu musel nainstalovat pomocí Alternate install CD, kdy mi to už nepadalo.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 17 Června 2008, 10:01:16 »
Nejsem si jist, zda notebookovské parametry pomohou.
Za zkoušku nic nedáte ;D

Kdyžtak sem hoďte typ notebooku. Tím, že to nedělá s livkem Fiesty bych možná podezíral něco v novějším jádru ...
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Června 2008, 10:15:05 »
Typ notebooku mám dole pod každým mým příspěvkem. Teď jsem to testoval opět v recovery mode a jednou to jelo bez problémů a podruhé to padlo při inicializaci HW ovladačů. Takže přesně tak, jak jsem psal výše. Testnu ještě ty parametry.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 17 Června 2008, 10:22:49 »
Typ notebooku mám dole pod každým mým příspěvkem.
No jo, no, prostě příště bub více koukat.

Jinak na stránce [url][http://www.hendrik-sattler.de/self/inhalt/fsc6637.html/url] jsem objěvil, že tomuto notebooku svědčí parametry
Kód: [Vybrat]
pci=assign-busses
acpi_sleep=s3_bios

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Června 2008, 10:33:31 »
Typ notebooku mám dole pod každým mým příspěvkem.
No jo, no, prostě příště bub více koukat.

Jinak na stránce [url][http://www.hendrik-sattler.de/self/inhalt/fsc6637.html/url] jsem objěvil, že tomuto notebooku svědčí parametry
Kód: [Vybrat]
pci=assign-busses
acpi_sleep=s3_bios
jj tyto parametry jsou už také viděl a možná je použiji. Zatím to vypadá, že pomohlo nolapic.

Díky za tip. Já zatím použil ty parametry, co jste psal a zatím jede, několikrát to ještě testnu a když to pojede, tak je to vyřešené.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #8 kdy: 17 Června 2008, 10:36:56 »
jj tyto parametry jsou už také viděl a možná je použiji. Zatím to vypadá, že pomohlo nolapic.
Jojo, na té stránce, co jsem psal výše, je psáno, že LAPIC by se neměl zapínat - že to dělá problémy a nemá žádný význam.

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 20 Června 2008, 11:53:15 »
hmmm, tak nakonec se ukázalo, že to nepomohlo a asi to byla náhoda, že to chvilku jelo bez problémů. Zkusím dát do notase druhej disk a instalnout tam wokna a když to bude dělat i s nimi, tak je to paměť a když ne, tak je to ubu a nějaká havěť v jádru. Dám vědět.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 20 Června 2008, 12:21:23 »
A co takhle otestovat paměť? Je na to volba v Grubu Memtest. Testujte několik hodin. Nebo do pádu. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Června 2008, 12:56:58 »
A co takhle otestovat paměť? Je na to volba v Grubu Memtest. Testujte několik hodin. Nebo do pádu. :)

wokna jedou bez problému, pamětí to nebude, nebo tomu nevěřím. Proč by wokna nabíhala bez problémů a ubu ee??? chcete mi snad tvrdit, že ubu pracuje s "jinou" částí pamětí než wokna??

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #12 kdy: 20 Června 2008, 14:53:24 »
Linux je obecně vůči paměti méně "šetrný" resp. Windows zamaskují chybu takřka pokaždé - je otázka co je lepší, protože kolikrát pak jsou poškozené soubory atp. Nicméně si myslím, že by došlo k restartu a ne vypnutí. Vypnutí ukazuje spíše na nějaký problém třeba v ACPI manažeru (detekuje špatně teplotu CPU a PC vypne, aby nedošlo k jeho usmažení například)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Jiří Fiala ml.

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 22 Června 2008, 18:24:23 »
Linux je obecně vůči paměti méně "šetrný" resp. Windows zamaskují chybu takřka pokaždé - je otázka co je lepší, protože kolikrát pak jsou poškozené soubory atp. Nicméně si myslím, že by došlo k restartu a ne vypnutí. Vypnutí ukazuje spíše na nějaký problém třeba v ACPI manažeru (detekuje špatně teplotu CPU a PC vypne, aby nedošlo k jeho usmažení například)

No dobrá, v ACPI být problém může, jak ale vysvětlit, že to jiným lidem nedělá? nezdá se mi to vůbec. Například když jej pouštím druhý den, tak by ACPI muselo být exot, aby to vypínalo. No zkusím si s tím pohrát a uvidím.
« Poslední změna: 22 Června 2008, 18:25:58 od Jiří Fiala ml. »

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 24 Června 2008, 00:05:55 »

tak konkrétně win-xp k paměti moc šetrný není :-( ba naopak. je-li v paměti chyba, win-xp na ni bude reagovat sekáním systému. já osobně bych si dal tu práci a vysledoval při jaké činnosti se to restartuje. obecně se to děje přehřátím procesoru. tzn nedostatečné chlazení. ntbk-u zajistit dostatečné chlazení -> neomezovat proudění vzduchu. některé ntbk chladí do stolu. vývod mají zespodu šasí. popřípadě zkusit upgradovat bios.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Re: Samovolné vypínání notebooku při nabíhání ubu... pomozte
« Odpověď #15 kdy: 26 Června 2008, 14:18:46 »
Citace
Windows zamaskují chybu takřka pokaždé
No, tak to bych něřekl :D jednou jsem instaloval windows xp, a pokaždé mi to při instalaci hw vyhodilo BSOD... kamarád mi poradil, ať vyčistím RAMku, a to pomohlo :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.