Sandrick: Když čtu vaše občas dost demagogické argumenty, mám pocit, že už jsem někoho podobného několikrát potkal. Možná jsou tu i další, spíše už dlouholetí členové, kteří ví co myslím, ale to teď není podstatné.
Ještě než se pustím do reakcí, rád bych dementoval některé vaše dosti upravené výklady mých vět. Speciálně jde o větu "Knihu jde suplovat z veřejně dostupných zdrojů." Suplovat znamená být náhražkou, dočasnou výpomocí, nikoliv plnohodnotnou náhradou. (Slovník cizích slov dosvědčí). Myslím si, že člověk, který má velkou vůli, může velkou část informací vyčíst po internetu, zjistit metodou pokus omyl, z manuálových stránek. Ale rozhodně do toho investuje dost času, který dle mého názoru svou cenu dost převáží cenu, kterou má ta kniha. (U mě v práci mám ty peníze za 2 hodiny vydělané)
Tvrdíte, že člověk, který vůbec nic o Ubuntu neví, si knihu nekoupí. Promiňte, to je bláhové. Znám desítky lidí, kteří si na netu přečtou jeden článek o Linuxu a vyrazí si o něm koupit knihu. Nebo ta bezvadná reklama o legalizaci Windows. Proč? Hledat na internetu neumí, neví co mají čekat od nějaké bandy lidí, která tráví čas tím, že si povídá na fóru. Kniha je pro tyto lidi varianta a ne že ne. Kniha má svůj smysl, protože takových lidí je opravdu dost. Jen se podívejte, jak se prodávají knihy o PHP, které píše s prominutím kdejaký bastlič. (Tím netvrdím, že kniha o Ubuntu je kvalitní, mám z ní ten pocit, přeci jen na ní pracovali dost slušní lidé (tím opět nemyslím sebe, to je na soudu jiných))
Říkáte, že kdo si knihu o Ubuntu koupí a ví o něm, tak Ubuntu nepodpoří. Hrubě se mýlíte. Žádné vydavatelství vám nevydá knihu o něčem, o čem má ještě 500ks na skladě. Čím dříve bude kniha rozebrána, tím dřív se může připravit nová, lepší, k aktuální verzi. Navíc to podle mého není jen o tomto, každý kdo do ní nahlédne určitě najde nějaký tip, radu nebo sekci, která je pro něj zajímavá už jen proto, že o ní tolik neví, třeba najde zajímavou utilitku, která mu usnadní život. A to mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem četl knihu o Mandrivě od Ivana Bíbra, přestože jsem Mandrivu nikdy nepoužil a v době, kdy jsem jí četl už jsem měl za sebou 3000 příspěvků na tomto fóru.
Ad vaše prezentace modelu:
Bod 1) Ubuntu je zadarmo a vždy bude.
Copak to někomu odpíráme? V knize je mnohokrát striktně uvedeno, že si každý může Ubuntu stáhnout, že je vše zadarmo, že může DVD nainstalovat na libovolný počet počítačů apod. To co ComputerPress prodává, a za co nás platí, je komprimace informací do knihy, aby to bylo srozumitelné a čitelné, v případě DVD jde o úpravy vyhovující českému prostředí a člověku bez připojení k internetu.
Bod 2) Lidé mají možnost získat podporu skrz komunitu.
Člověče, vy mě osobně urážíte. České fórum a wiki je tam mnohokrát uvedeno jako první a bezplatný zdroj informací, kam se každý může obrátit kdykoliv chce. Kniha není nikomu nucena, je to nabídka pro ty, kdo chtějí.
Opravdu nechápu, co vás k tomuto všemu vede. Sice slušně, ale dost nesmyslně napadáte lidi, kteří se nějakým způsobem (já třeba jen aktivitou na tomto fóru, Ivan Bíbr neuvěřitelným množstvím věcí, včetně spousty peněz vložených do vývojářů) zasloužili o Free software komunitu. To, že přitom vytvořili knihu, za kterou mají peníze, je poměrně logické, spousta vývojářů kteří tvoří Free software jsou taky placení, a pokud si to nemyslíte, tak jste opravdu bláhový. Velkou část vývojářů platí IBM, Novell, RedHat a další firmy.
Byl bych raději, kdybych znal vaše pohnutky, protože je neznám a o to více se mi dělá špatně, když čtu vaše příspěvky.