Tak se zda, ze po trech dnech, kdy jsem se tady snazil diskutovat prevazne s autory knihy a moderatory tohoto fora, je to u konce se zaverem, ze kazdy ma svuj nazor. Budiz, presto mi dovolte par zaverecnych komentaru na to, co zde jeste bylo napsano.
Podle vaší logiky nemá Ubuntu "zadarmo" většina jeho uživatelů. Kupříkladu já mám Ubuntu stažené z netu a za net přeci platím svému ISP. (A přeci nebudete chtít po providerovi, aby posílal něco vývojářům - tedy chtít můžete, ale to je tak všechno - mimochodem, které vývojáře myslíte? Vývojáře Ubuntu, nebo vývojáře software, který je v Ubuntu obsažen?). A co ti, kterí si koupili ubuntu na DVD, které bylo přiloženo např. ke Computeru?
Vsechno ma nejakou ekonomickou realitu. Pokud Ubuntu stahnete z internetu, jiste to bude neco stat. Ve vetsine pripadu se ale nejedna o prime naklady spojene s Ubuntu, protoze lide maji internet proste doma bez ohledu na to jestli chteji Ubuntu nebo ne.
Potencialne to mohou byt jak vyvojari distra tak softwaru. Je to dane tim, ze spolecnosti jako je treba Cannonical casto pod sva kridla berou takove projekty a spolufinancuji je.
Pripad Computeru (jak uz jsem tady psal) je velice pekny priklad, jak skutecne dosahnout proliferace Ubuntu k novym uzivatelum. Je to dane jednak tim, ze cast ctenaru jsou predpatitele, kteri dostanou Computer do schranky (stejne jako v pripade internetoveho pripojeni tady nelze mluvit o zadnych primych nakladech na porizeni Ubuntu). Z hlediska lidi, kteri nemaji Computer predplaceny, tito mohou koupit casopis s nekolikanasobne nizsi cenou, ktery jim poskytne potrebne zakladni materialy a odkazy ke komunitni podpore.
Pořád také dokola opakujete, že vydámím knihy se Ubuntu dává na špatnou a neúspěšnou cestu, po které se vydalo SuSE a RedHat. Podle těchto slov by se zdálo, že firmy Novell a RedHat jsou díky vydání knihy s jejich distribucí před krachem (což se mně tedy nezdá). Vydání nějaké knihy v ČR také přeci neznamená, že Canonical "zpoplatní" přístup do repozitářů, či k obrazům LiveCD Ubuntu!
Takovy RedHat se nepochybne nema spatne a nemyslim si, ze firma je pred krachem. Ale ruku na srdce, kolik uzivatelu RH znate? Ja vim o nekolika firmach, ktere provozuji RH server. To je vsechno. RH se tedy zameruje na firemni klientelu, Ubuntu naopak prevazne na bezne (domaci) desktopy. Tyto dve strategie jsou odlisne jako den a noc a vyzaduji neco uplne jineho. RH se nikdy nedokazal prosadit na domacich pocitacich kvuli modelu na nemz je zalozen. Proc si take myslite, ze RH zalozil (myslim ze to bylo v roce 2004) Fedoru?
Kniha nastesti neznamena, ze se zmeni globalni strategie Ubuntu, jak uz jsem tady psal. Soucasne ale kniha vyvadi zisky z Ubuntu k rukam soukromych osob a firem. Misto aby lidi prispeli Cannonicalu nebo Ubuntu teamu, tak proste koupi knihu a maji pocit, ze tim jejich podpora projektu konci. To plati nepochybne pro soucasne uzivatele. Ale i pro uzivatele nove. V onom Ubuntu modelu onen novy uzivatel dostane vse zadarmo, zacne Ubuntu pouzivat, vyresi problemy, je spokojeny. Pak uplyne par mesicu nebo let a sledujete lidi okolo, jak investuji do Windows Vista. V te chvili si mozna reknete, sakra, ja tem lidem neco dluzim, a poslete penize nebo koupite reklamni predmety, tak jako jsem to udelal ja. Ten impuls neco takoveho udelat bude o dost slabsi, pokud budete mit pocit, ze projekt podporujete knihou (ktera ve skutecnosti neznamena ani korunu pro Ubuntu).
K ceně knihy, viz víše - platíte xxxKč měsíčně za internet jako za "kanál", kterým se k vám mohou dostat informace o Ubuntu (i Ubuntu samotné). Zde zaplatíte 375Kč za kanál, který vám zprostředkuje informace o Ubuntu (i Ubuntu samotné). Kde je rozdíl???
Rozdil je v tom, ze ten internet uz mate a mel byste ho i kdybyste pouzival Windows.
Na závěr bych vás poprosil: Zeptejte se sám sebe, co jste vy osobně udělal pro rozvoj Ubuntu. Např. kolika známým jste Ubuntu předvedl, popřípadě nainstaloval a poskytujete jim "servis"? Kolik návodů jste na wiki či tady na fóru napsal? [irony]A kolik jste si koupil triček a hrnků na podporu vývojářů[/irony]
Ja jsem zamestnany clovek, nemohu se z casovych duvodu aktivne venovat praci "v komunite". Ale mohu Vam garantovat, ze vzdy, kdyz jsem na forum tady nebo jinde zavital, tak jsem se uprimne snazil poradit kazdemu. Myslim, ze vetsinou se mi i podarilo veci vyresit. Take jsem instaloval Ubuntu lidem ve svem okoli, kteri o to stali (nekterym to vydrzelo, jinym ne). Konecne, verte mi, ze jsem nemalou castkou prispel na rozvoj programu i distrubuci, ktere jsem pouzival / pouzivam.
Věřte že to nikdo s radostí nedělá. A proč já? Za jiný názor určitě ne, ale za to že předem odsuzujete hodnotu něčeho nad čím někdo, s dobrým úmyslem strávil mnoho času a......co jste ani neviděl.
Myslim, ze jsem knihu ohodnotil na zaklade argumentu. Myslim, ze argumentu silnejsich a komplexnejsich, nez jsou ty poskytnute druhou stranou. Vsimnete si, ze zadny podstatny aspekt z argumentace mnou poskytnute tady nebyl vyvracen. Konecne, nekolikrat jsem vyzval autory, aby mi odpovedeli jaky existuje obsahovy rozdil mezi knihou a ubuntu.cz Vsimnete si, ze jsem nikdy nedostal odpoved. Proc myslite, ze tomu tak je? Vzdyt tim by se preci moje argumentace okamzite stala mnohem slabsi...
Zaverem, pokud snad nekdo z vas chce podporit projekt Ubuntu nebo nejaky konkretni software, udelejte tak primo. Snad vsechny projekty maji odkazy, kde muzete darovat vyvojarum penize nebo si koupit predmety, ze kterych maji vyvojari primy zisk. Prispivate tak na rozvoj programu, ktere sami vyuzivate.
Naopak, nezijte v omylu, ze koupi knihy snad nejak prispivate na rozvoj Ubuntu. Neni to pravda, lide, kteri Ubuntu vyvijeji, nedostanou z kupni ceny ani korunu. Stejne tak nic nedostanou vyvojari software, ktery je v Ubuntu obsazen.
Pokud potrebujete podporu, obratte se sem na wiki a pripadne forum. Na wiki najdete podrobne navody na problemy, ktere jsou take reseny v knize. Pokud mi neverite, konzultujte obsah knihy a wiki jeste predtim, nez knihu koupite.