Takze prvni vysledky testovani :-)
gThumb
Na pomalem stroji jede gThumb docela snesitelne rychle, dokonce umi udrzet v cache i fotku ZPET, coz je dulezite. Umoznuje ve fullscreenu i mazat, coz je super. Bohuzel neumi tabbed browsing a neumi otevrit aktualni obrazek na jedno kliknuti v GIMPu (nebo jsem zatim neobjevil, jak).
Ma sve mouchy, ale pokud bude umet nejake pouzitelne tagovani, vezmu ho na milost :-)
Digikam
Ma pokrocilejsi databasi, to je videt na prvni pohled. Pritom umoznuje stylem drag&drop presouvat fotky v ramci adresaru a zobrazuje strom, coz gThumb neumi (umi?). Adresarum rika "Album", coz povazuji za kravinu.
Provedl jsem srovnani rychlosti prepinani fotek, viz vyse. gThumb vyhral, prijde mi asi dvakrat rychlejsi.
Nevim, jestli je to tim, ze mam ubuntu a KDE knihovny jsou v nem "cizi" element. Co?
Za velkou nevyhodu gThumbu povazuji uplne zcestnou stranku s nahledy, kde se mi pod sebou objevuji nahledy, vedle nich je nazev souboru a vedle je - prazdna plocha! Pritom tam mohly byt komentare, kategorie, exif...
DigiKam je v tomto lepsi, alespon nahledy dava vedle sebe a neplytva mistem, vlastne plytva jinak - mit na strance nahledu tricetkrat napsano: created: .. Modified: ... a nevidet ty datumy vedle je tez pekne uhozene :-)
Dobra je i moznost nastavit cerne okoli fotek a nahledu, na prohlizeni fotek je to jasne nejlepsi volba (nevim, kdo vymyslel bile, to je velmi nevhodne)
Takze porad nevim, co je lepsi... Kdyby byla digiKam rychlejsi, vyhrala by, ale takhle....
Pokud nekdo vite, jak octranit nektere zde uvedene mouchy, napiste.