Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poradte správce fotografií  (Přečteno 8351 krát)

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
Poradte správce fotografií
« kdy: 01 Července 2008, 22:00:01 »
Ahoj, stále hledám nějakého správce fotek. Ve widlích jsem ho nenašel, tak jsem doufal, že ho najdu v linuxu. Ale stále nevím, poraďte.
Chci, aby to umělo fotky hlavne ORGANIZOVAT, nemusí je to vůbec umět editovat (na tom mám GIMP a nic lepšího neexistuje)
To organizování si přectavuju zhruba tak, jak by to dělal F-spot, čili tagy (štítky) a hodnocení kvality. A pochopitelně možnost vyhledávat podlě těchto kritérií a podle času.

Proč F-spot ne?
Protoze vubec neumoznuje pristup k filesystemu a databasi ma ulozenu kdesi zahadne, ze jsem ji vubec nenasel a celkove se chova zcela nerizene, kuprikladu fotky si pri importu dava, kam chce, nikoliv kam chci ja :-)

Ted zkousim Gthumb, zatim jsem do toho nepronikl, vidim ze ma nejake "kategorie" a katalogy, zatim nevim, cemu to odpovida. Potesitelne je, ze ma v sidebaru filesystem a fotky se daji v ramci nej premistovat, i kdyz dost nesikovne (nema strom adresaru). Je k tomu nejaky navod?

Co pouzivate vy a proc?
Xubuntu 18.4.

ufaak

• Závislák
Re: Poradte správce fotografií
« Odpověď #1 kdy: 02 Července 2008, 07:47:31 »
no ja pouzivam digikam, ten je podle me nejlepsi :)
a pouzitelna je i Picasa...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #2 kdy: 02 Července 2008, 08:53:57 »
Zkus digiKam.

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #3 kdy: 02 Července 2008, 13:09:22 »
digikam +1

jednoduchej
rychlej
tagy
cucani pri zasunuti pametovy karty nebo fotaku
davkovy zpracovani
kipi pluginy
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #4 kdy: 02 Července 2008, 16:57:56 »
Digikam teda, jo?
Ten je asi pro KDE, ze jo? Nebude to v Gnome problem? Zkusim.

Jinak k Picase. Trpi stejnou nepouzitelnosti jako F-Spot, cili neumoznuje premistovat fotky v ramci struktury adresaru filesystemu.
Xubuntu 18.4.

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #5 kdy: 02 Července 2008, 18:58:22 »
pokud nemas zakladni balicky z kde, tak si postahujes, ale jinej problem v tom nebude....
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Července 2008, 23:19:56 »
používám F-Spot (hlavně na čtení mangy, perfektně jí třídí, čímž na fotky, to musí být ještě lepší)

jinak ukládá do ~Obrázky/{ROK}/{MĚSÍC}/{DEN}
a databázi má ~.gnome2/f-spot/

JohnyN

• Host
« Odpověď #7 kdy: 04 Července 2008, 23:21:15 »
Ja som práve objavil Picasu a veľmi sa mi páči  :)

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #8 kdy: 05 Července 2008, 00:11:24 »
Tak ja vem teda vysvetlim, proc je Picasa i F-Spot k nepotrebe.
Protoze ty fotky jsou v nich "uveznene". Musi byt tam, kam si je aplikace naimportuje. Kdyz je presunete, aplikace o nich prestane vedet a ony "zmizi". Kdyz si mezi sve fotky nakopirujete jine pres nautilus nebo jakkoliv jinak, vas "spravce fotografii" je neuvidi, jako by neexistovaly. Picasa nejak umoznuje synchronizaci svych dat se skutecnym stavem filesystemu, ale je to hodne debilne udelane a nejde to nijak rozume ovladnout. A F-Spot to, zda se mi, neumi vubec.

Jednim z duvodu, proc chci prejit na linux je to, ze si se svymi daty chci delat, co chci ja, ne to, co chce nejaka aplikace. Nemam rad, kdyz si program mysli, ze je chytrejsi nez ja. A je jedno, jestli ten program prodava Gates, dava Google nebo nejaky autor F-Spotu. Nezavislost je zaklad, teprve na druhem miste je rychlost a komfort obsluhy.
Nekontrolovatelna a nesynchrinizovatelna database je neco, co mi pripomina proprietarni sw. Ne, z toho uz jsem vyrostl.

Prave tento aspekt je nejvetsi vyhoda XNviewu. Proste zobrazi to, co je na disku tak, jak je to na disku. A navic k tomu pridava dalsi moznosti, bohuzel je to teprve v zacatcich i ve versi pro widle. Ale je to IMHO jedina mozna a akceptovatelna cesta.
Xubuntu 18.4.

Luban

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Července 2008, 18:59:50 »
Osobně preferuji ukládání fotek po adresářích ve tvaru RRRR_MM_DD-DD_Název akce

V případě F-Spotu lze si ce nastavit do které složky má importovat fotografie, ale nelze to mít zobrazené po těch složkách (jen v časové ose).
V případě Picasy lze nastavit, které složky má proskenovávat a které ne. Tam to po těch adresářích lze nastavit.
Stáhnu fotky do nového adresáře a v Picase se složka objeví.

Mě nejvíce k srdci přirostl gThumb a Digikam. Na windows jsem používal legální ZonerPhotoStudio (ten vám nevyhovoval?)

Co se týče databáze, tak odmítám všechny jiné možnosti, než se klíčové slovo apod. zaznamenají do exifu k fotografii.
To je pak přenositelné mezi různými operačními systémy nebo programy.

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #10 kdy: 13 Července 2008, 19:26:50 »
Ja tez preferuji svoje zarazovani do adresaru, ale RR/MM/DD je prilis mnoho adresaru a je to neprehledene. VIce zde:
http://roj.bloguje.cz/356722-ohnivy-deda-a-jine-pribehy.php
Preferuji mit mesice pohromade. Cili RR/MM/Nazev_akce, pritom ten nazev davam jen u jasnych temat, jinak to necham v "rootu" mesice. VYchazi to tak zhruba tisic fotek na mesic, snazim se mazat, aby jich vic nebylo. Jenze k tomu je NUTNA RYCHLOST. Kdyz porovnavam dve fotky, potrebuju je mit na fullscreenu a BLESKOVE mezi nimi prepinat. Pak tu horsi nenavratne smazu (jednim kliknutim a potvrzenim, primo z fullscreenu!) a jsem si jist svym rozhodnutim. Techto rozhodnuti delam radove tisice mesicne.
A tuhle funkci bleskoveho prepinani fullscreenovych fotek umel dlouho dobu jedine ACDSee, ted ji umi i XNwiev. Pokud se v linuxu nenajde alternativa, musim chca-nechca zustat nadosmrti u widli

gThumb a Digikam jsem zatim zkusil jen velmi letmo, takze nechci kritisovat. A jeste potrebuji to tagovani, klidne budu na organizovani i na prohlizeni pouzivat dva ruzne softy. Jenze pomalost a neohrabanost F-spotu je bez prehani ubijejici i na rychlem stroji.
Xubuntu 18.4.

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #11 kdy: 14 Července 2008, 01:28:58 »
Takze prvni vysledky testovani :-)

gThumb
Na pomalem stroji jede gThumb docela snesitelne rychle, dokonce umi udrzet v cache i fotku ZPET, coz je dulezite. Umoznuje ve fullscreenu i mazat, coz je super. Bohuzel neumi tabbed browsing a neumi otevrit aktualni obrazek na jedno kliknuti v GIMPu (nebo jsem zatim neobjevil, jak).

Ma sve mouchy, ale pokud bude umet nejake  pouzitelne tagovani, vezmu ho na milost :-)

Digikam
Ma pokrocilejsi databasi, to je videt na prvni pohled. Pritom umoznuje stylem drag&drop presouvat fotky v ramci adresaru a zobrazuje strom, coz gThumb neumi (umi?). Adresarum rika "Album", coz povazuji za kravinu.
Provedl jsem srovnani rychlosti prepinani fotek, viz vyse. gThumb vyhral, prijde mi asi dvakrat rychlejsi.
Nevim, jestli je to tim, ze mam ubuntu a KDE knihovny jsou v nem "cizi" element. Co?

Za velkou nevyhodu gThumbu povazuji uplne zcestnou stranku s nahledy, kde se mi pod sebou objevuji nahledy, vedle nich je nazev souboru a vedle je - prazdna plocha! Pritom tam mohly byt komentare, kategorie, exif...
DigiKam je v tomto lepsi, alespon nahledy dava vedle sebe a neplytva mistem, vlastne plytva jinak - mit na strance nahledu tricetkrat napsano: created: .. Modified: ... a nevidet ty datumy vedle je tez pekne uhozene :-)
Dobra je i moznost nastavit cerne okoli fotek a nahledu, na prohlizeni fotek je to jasne nejlepsi volba (nevim, kdo vymyslel bile, to je velmi nevhodne)

Takze porad nevim, co je lepsi... Kdyby byla digiKam rychlejsi, vyhrala by, ale takhle....
Pokud nekdo vite, jak octranit nektere zde uvedene mouchy, napiste.
« Poslední změna: 14 Července 2008, 02:13:38 od roj »
Xubuntu 18.4.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 14 Července 2008, 09:06:20 »
to s tím gimpem umí (ale klávesovou zkratkou, což není tak hrozné) >Úpravy > nastavení > Klávesové zktratky

defaultně je to na numerické klávescnici - 0 (spustí se gimp)

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #13 kdy: 14 Července 2008, 09:37:11 »
to s tím gimpem umí (ale klávesovou zkratkou, což není tak hrozné) >Úpravy > nastavení > Klávesové zktratky

defaultně je to na numerické klávescnici - 0 (spustí se gimp)
Jojo, dik, objevil jsem to pred par minutama :-)
Jenze tam bohuzel jsou ty zkratky dane natvrdo, mohu pouzit pouze cislice, nikoliv F4, jaxu zvykly (editace na F4 byla uz na prastarem Norton Commanderu, pak Faru, Total commanderu, XNviewu... neni i na Midnight commanderu?)
Ale ta nula je prijatelne, to bych si zvykl.

Horsi je, ze kdyz prepnu na zobrazit jako promitani, zobrazi se krome nahledu i komentare, coz je nelogicke a rozhodi to celou stranku.
Kdyz prepnuzobrazit jako seznam, komentare ZMIZI, i kdyz je to tam zaskrtnute, aby se objevovaly. Evidentne se to chova obracene, nez by melo. V tom zobrazeni jako seznam prece chci videt co nejvic podrobnosti, vidim jen prazdou plochu :-(

Take mi vubec nefunguje nastaveni layoutu, nikdy nevidim tri panely (oblasti toho hlavniho okna), ale jen dva. Oblast se seznamem a oblast tho podivneho a nepouzitelneho "stromu adresaru". Treti oblast, kde byva vetsi nahled obrazku, tam proste NENI a zaboha nevim, jak ji zobrazit.

gThumb mi pripada trochu jako betaverse :-) Skoda, ta rychlost je na nem fajn.
Xubuntu 18.4.

Luban

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 14 Července 2008, 23:23:07 »
Take mi vubec nefunguje nastaveni layoutu, nikdy nevidim tri panely (oblasti toho hlavniho okna), ale jen dva. Oblast se seznamem a oblast tho podivneho a nepouzitelneho "stromu adresaru". Treti oblast, kde byva vetsi nahled obrazku, tam proste NENI a zaboha nevim, jak ji zobrazit.

Zobrazit - Zobrazit/Skrýt - Náhled obrázku :)

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 15 Července 2008, 00:02:08 »
Jedine picasa, adresar s fotkami prohledavat vzdy, nazev adresare rozumne YYYY_MM_DD Nazev , jedna hvezdicka jako hodnoceni kvality mi postacuje. snadne nahrani na web je vyhodou

Luban

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 15 Července 2008, 00:10:11 »
Na web to umí snadně i F-spot  ;)

U Picasy mi vadí vzhled linuxové verze (dosti dobře do ubuntu nezapadá) a nemožnost editace exifu (včetně doplňování klíčových slov).

roj

• Aktivní člen
  • *
    • ipsace i tiskace
« Odpověď #17 kdy: 15 Července 2008, 00:14:44 »
Zobrazit - Zobrazit/Skrýt - Náhled obrázku :)
:-) Ach, ta slepota. Ale omlouva me, ze obdobne prohlizece maji za tim ucelem takovou "rukojet", na kterou kdyz se klikne, oblast se objevi. A tady jsem klikal, az se z mysi kourilo, a nic :-)

Picasa a F-spot vypadly ze hry uz v prvnim kole. Zatim zustava Digikam a gThumb, klidne pridam nekoho na divokou kartu :-)
Xubuntu 18.4.

Luban

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 15 Července 2008, 01:51:54 »
Taky jsem to chvilku hledal  8) .

Luban

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 17 Července 2008, 08:28:30 »
Jak řešíte hromadné přejmenování? Digikam jsem nepřinutil, aby mi to názvu přejmnovávané fotky nedával pořadové číslo.
Plně mi tam postačuje YYYYDDMM_HHMMSS dodané z exifu fotografie. Používám to na srovnání fotek z více fotoaparátů. Zatím to řeším pomocí jhead.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 17 Července 2008, 09:32:46 »
metamorphose...

Luban

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 17 Července 2008, 10:12:03 »
To jsem zkoušel, ale nějak se mi nevedlo. Možná je to mojí špatnou ENG.
U náhledu názvu nových souborů se mi to neprojevovalo.
Máte s tím nějakou zkušenost?

Luban

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 30 Července 2008, 10:44:28 »
Tak je zatím velkým favoritem pro hromadné přejmenování a další úpravy Phatch
http://photobatch.stani.be/
Doporučuji vyzkoušet ...

Sandaljan

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 06 Listopadu 2008, 17:14:33 »
Tak Ubuntu mám asi měsíc a plácám se v tom jak se dá. Ale Digikam mě učaroval. Akorát postrádám k němu český návod. Jde o přídavné pluginy - např. jiné nastavení rozlišení fota než je původně nastaveno. Ale snad to vychytám (angličtinu neovládám  :( )

Luban

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 06 Listopadu 2008, 19:39:38 »
Máte Digikam v češtině?
Webové stránky jdou částečně přeložit pomocí www.google.com/translate
Taky anglicky bohužel moc neumím (měl bych se učit :) ), ale s tím Google to celkem jde.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.