Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Instalace Ubuntu z Wndows  (Přečteno 7185 krát)

248

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Instalace Ubuntu z Wndows
« kdy: 09 Červenec 2008, 04:14:45 »
Zdarec!

Jelikož jsem linuxový nýmand, chtěl jsem si vyzkoušet, jak funguje Ubuntu instalované společně s Windows. Instalace proběhla bez problémů, avšak komp, na kterém jsem to zkoušel je natolik stařičký, že tahle virtuální linuxová instalace chodila tak pomalu, že jsem se rozhodl vyzkoušet Ubuntu v jeho čisté formě a poslat Windows tam, kam patří.

Jenomže před tím jsem z Windows zformátoval HDD s instalovaným Linuxem {chtěl jsem si tak připravit místo}. Po restartu mu už WIN nedokázaly naběhnout. Do toho se zjistilo, že na Windowsácké Ploše je složka, kterou je třeba ped formátováním zkopírovat. Chtěl jsem se tedy do systémové složky Windows dostat tím, že jsem najel Ubuntu z Live CD. To mi ovšem hlásí, že disk nelze otevřít. Mám prý použít jakous metodu force v příkazovém řádku.

Potřeboval bych poradit, jak mám z těch zatracených WIN dostat tu složku z plochy, když mne tam neche pustit ani Live-CD Ubuntu ani Win, které neběží.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #1 kdy: 09 Červenec 2008, 07:36:37 »
Ja velmi nechapem, ako mozes vidiet na ploche Windows nejaku zlozku, ked ti Windows ani nenabehnu. ??? Pokial chces znovu nabootovat do Windows, tak si musis pravdepodobne obnovit zavadzac-grub Windows, ktory si si asi zmazal formatovanim linuxovej partisny. Existuje na to viac zposobov, ale pokial ti nechce nabehnut ani live CD Ubuntu, tak pouzi instalacne CD Windows. Po nabehnuti inst. procesu nezvol instalovat, ale daj R - oprava systemu. Po zadani hesla administratora (crackovane Win. to asi vyzadovat nebude), napises "fixmbr" a stlacis enter. Po zadani prikazu sa ta to spyta, kam chces ten zavadzac instalovat - musi tam byt C: Pokial to tak je, tak to bez obav urob a po restarte by ti Windows mali znovu nabehnut.
Mohol by si nas oboznamit aj s tym, aky HW (pocitac) chces pre to Ubuntu pouzit, ci mas na to dostatok RAM atd.. 
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

248

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #2 kdy: 09 Červenec 2008, 16:31:48 »
Jak prosté, díky moc. fixmbr zabralo. Další zkušenost!

Asi jsem to nevysvětlil dostatečně. Po zformátování Ubuntu oddílu nenaběhly ani WIN. Live CD běželo, ale nedokázalo otevřít {mount} disk s Windousy.

OK. Teď bych se rád optal, zdali má smysl na tak starou šunku zkoušet natáhnout Ubuntu. Situace je taková, že ještě nežli se definitivně rozhodnu, zdali přesedlám z WIN na Linux, rád bych ho nainstaloval na tu starou plečku, jen abych to mohl otestovat. Základní konfigurace vypadá takhle: Celeron 350 MHz; 320 Mb RAM; Grafika Intel 740. Je to pravěk. Ještě chci říct, že ta předchozí Ubuntu instalace běžela jen v režimu 800x600 a na vyšší rozlišení to neumožnilo přepnout, ačkoli XP jedou v 1280x1024. Dá se to nějak ošéfovat?

Taky bych rád věděl {a to hlavně!}, jak funguje emulování Wine. Mám noutbuka AMD Turion 64 X2 Mobile Tech. TL-56; 2G RAM; nVidii 7600 256 Mb. Konkrétně bych rád věděl, jak si myslíš {-te}, jak že rychle by tam mohly běhat programy od ADOBE. Tedy hlavně Lightroom, Photoshop, Illustrator a AfterEffects. Předpokládám, že vzhledem k Windows je běh takových programů v emulovaném prostředí pod Linuxem pomalejší. Je tomu skutečně tak? Když takový kolos jako je AfterEffects {video} běží v emulátoru, není to nestabilní?

Díky!

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #3 kdy: 09 Červenec 2008, 16:45:15 »
Až budeš příště něco zachraňovat, zkus místo live Ubuntu použít live Slax, tam budeš mít win partišnu rovnou namountovanou...jinak ty ostatní otázky bys měl lepší použít vyhledávání na foru, řeší se to tu často...je jich ňák moc najednou ;D

Na tu šunku mi přijde lepší kouknout po něčem lehčím, ale Ubuntu Dapper mi na tom jel.
« Poslední změna: 09 Červenec 2008, 16:51:30 od karel kudrna »
prostý user
...selským rozumem...

248

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #4 kdy: 09 Červenec 2008, 17:32:22 »
Parádička, na ten Slax se kóknu, zní to dobře. Díkys!

JohnyN

  • Host
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #5 kdy: 09 Červenec 2008, 17:47:48 »
Ten PC bude na Ubuntu s GNOME príliš pomalý. Radšej skúste Xubuntu. Avšak ja som cca rok používal na PII 433 MHz 576 MB RAM ATI Rage 128 32 MB Ubuntu s GNOME a bolo to znesiteľné, ale systém nezvládal prehrávať filmy ako DivX a DVD, resp. s miernym sekaním.
Čo sa týka emulovaných programov, neznamená to, že budú fungovať na 100% a dokonca je otázne, či ich vôbec cez Wine spustíte.
Myslím, že Photoshop 7.0 je možné cez Wine korektne používať. Ostatné aplikácie si skontrolujte tu.
Čo sa týka rýchlosti aplikácii, záleží to od knižníc a spôsobu, akým je daná aplikácia napísaná. Takéto náročné aplikácie som pod Wine neskúšal, možno budú problémy. Je však na mieste porozhliadnuť sa, či pre Linux neexistujú porovnateľné alternatívy.

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #6 kdy: 09 Červenec 2008, 18:16:16 »
No, ze si to fixmbr vobec vyskusal :D Ako tu bolo povedane, distribucie s modernym Gnome ti na tom tvojom stroji pojdu velmi tazko. Musel by si pouzit starsie (viz K.kudrna _Dapper Drake). lenze mi pripada ako blbost tam davat staru LTS verziu Ubuntu. Je mnoho modernych distribucii pre starsie PC, ktere vsak ponukaju miesto Gnome lahsie prostredie (Fluxbox, Xfce...) Teda sa poohliadni po niecom takom. Nemusi to byt Xubuntu, moze to byt Zenwalk, Tiny Me, Absolute lin...) Na klasicke Ubuntu tvoj stroj nestaci - predovsetkym grafika. 
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #7 kdy: 10 Červenec 2008, 07:10:03 »
Nevím jak ostatním, ale mě nepřijde být Xfce nějak "lehčí", taky bych koukal na jiný distro, asi radši debian-like, aby ti fungovaly návody z fóra.
prostý user
...selským rozumem...

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #8 kdy: 10 Červenec 2008, 07:50:49 »
Xfce je lehci nez Gnome to pravda je.
Pro tak slaby pocitac bych skutecne zvolil neco s Xfce anebo Fluxboxem. 1. kterej se naskyta, je SAM linux http://www.pclinuxos.cz/index.php?option=com_remository&Itemid=40&func=fileinfo&id=4 - jenze ten je spis mandrivackej - ale ma vybornou lokalizaci do cestiny!
Xubuntu stahnes ze stranek Ubuntu.cz Fluxbuntu http://fluxbuntu.org/ - ale to nema moc cestiny
Zenwalk je distro na bazi Slackware (takze se to obsluhuje jinak jako Ubuntu), ale podporu CZ ma a je svizne http://www.zenwalk.org/modules/tinycontent/index.php?id=30
Dalsi sikovny distro je Tiny Me http://tinyme.mypclinuxos.com/wiki/doku.php Zkousel sem ho a fachci na stare masine dobre.
prave ted vysel novy Absolute linux a ten je delanej specielne na takove masiny jak mas ty http://www.pcbypaul.com/absolute/
Je skutecne hodne moznosti, ale vzhledm k sile tveho HW bych doporucoval instalovat pomoci alternateCD (v textovem rezimu) - pac live CD ti ta grafika stezi utahne.
Anebo me ted napadlo: pockej si na nove Easybuntu od Quakera (ze zdejsiho fora) - sam dal dohromady to distro http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20939.0 - je to v podstate vylepsene Xubuntu a ted kazdy den cekame na jeho novou verzi. asi vsak bude lepsi, kdyz se o tom pobavis primo s Quakerem - kontakt na nej najdes v sekci uzivatele - ale on je tady stejne porad, tak si ho najdes.
« Poslední změna: 10 Červenec 2008, 08:10:34 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Firzen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1287
    • Zobrazit profil
    • Beroot
Re: Instalace Ubuntu z Wndows
« Odpověď #9 kdy: 10 Červenec 2008, 10:58:41 »
Jinak ještě k tomu wine: ten "kolos" bude - pokud poběží - v každém případě stabilní.. navíc wine není emulátor; nic neemuluje, všechen hardware je pro programy spouštěné přes wine skutečný a tak většinou běží celkem rychle ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
OS: Debian 6.0 Squeeze, Maemo 5
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D