Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu PC  (Přečteno 2572 krát)

Damianus

• Návštěvník
    • Ponocování
Ubuntu PC
« kdy: 30 Července 2008, 15:36:18 »
Dobry den
Chtel bych se zeptat chci postavit tzv. ubuntu PC mel by na tom bezet hardy heron a nasledne Intrepid Ibex.
PC bude slouzit k prehravani videa na dokumenty a nejake starsi hry. Proto by me zajimalo jakou konfiguraci bych mel zvolit
jedu ted hlavne na penize takze ho chci postavit levne ale at je to svizne.  ;D je mi jasne ze ubuntu bezi na vsem ale kde je
mez kde bezi dobre. Ja ho mam jak na C2D s Ge 9800GTX+ tak na jednom kompu s AMD Duron 700hmz ram nevim a Ge 3 Ti ale tam se uz chudacek trapi je to delsi a neni to tak svizne ale bezi porad lepe nez xp. A pokud by to slo a nekdo poradil DVB-T kartu co by bezela?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Ubuntu PC
« Odpověď #1 kdy: 30 Července 2008, 16:58:53 »

qUAKER

• Host
« Odpověď #2 kdy: 30 Července 2008, 16:59:17 »
procesor AMD - nějaký X2, jsou levné a výkonné
grafiku nVidia - 8800GT nebo 8600GT - ATI rozhodně ne, mají hrozné ovladače jak na Windows, tak na Linuxu(teď už přibližně stejné na obou platformách, ale stále hrozné :D)
RAM minimálně 2GB
chipset na desce buď nVidia nebo VIA
monitor LCD 19" nejmíň, 17" nebrat, používá stejné rozlišení jak 19" a písmenka jsou pak malý
Zdroj tak 400W, nějaký kvalitnější(Fortron, Seasonic..)
HDD Seagate :)

pokud tiskárnu, tak HP
DVB-T kartu nevím, hledat na google :)

na tom ti pojede všechno :)

Spock lone wolf

• Aktivní člen
  • *
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
« Odpověď #3 kdy: 30 Července 2008, 17:19:40 »
Bohatě stačí integrovaná grafika, je to levnější a na popsané užívání to stačí s bohatou rezervou. S oficiálními ovladačemi nemám problém ani s integrovanou ATI 3200HD na chipsetu AMD780G. Stejně tak pak postačí s rezervou 350W zdroj. Já jsem stavěl primárně PC s co nejnižší spotřebou a tam tyhle komponenty poslouží velmi dobře. U HDD je to vyloženě jen o preferenci ke značce.

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 30 Července 2008, 18:00:11 »
pokud tam chce hrát hry, tak rozhodně vzít nějakou mainstreamovou PCI-E grafiku..

Damianus

• Návštěvník
    • Ponocování
« Odpověď #5 kdy: 30 Července 2008, 20:07:38 »
tak jsem to nemyslel  ;D ja spise myslel 2ghz semprone nebo nejaky jiny grafika tak Ge 4 Ti jak jsem rikal bude slouzit tak max na video a nejake hry ale stare quake 3 nebo UT. Hlavne jsem chtel udelat linux prehravac videa co zvladne net a to je vse takze nepotrebuje 2 jadra a nebo vykone 3d  :-\

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 30 Července 2008, 20:47:40 »
Tak na tohle v pohodě stačí starší kousek. Osobní zkušenost:  NTB, 1,7GHz (Intel Celeron), 1GB RAM (a to jen kvůli virtualizaci, jinak by stačilo i 512MB), sdílená ATI grafika (128MB) -- video bez problémů, hry si taky zahraju (třeba takovou OpenArenu bez problémů), dokonce i Compiz rozběhám (zpomalí, ale pořád to jde)...

Ubuntu se dá vždycky přizpůsobit tak, aby splnilo většinu požadavků i na slabších strojích -- je tu třeba Xubuntu s graf. prostředí Xfce -- sice není tak "eye-candy", ale rychlostně se odvděčí.

Dnes, kdy není problém postavit slušný PC za 10 000,- včetně periferií se není potřeba tolik starat (až dostanu penízky z brigády, půjdu kupovat PC (2GB RAM, Intel C2D 2,4GHz) za 15k včetně monitoru a ostatních blbinek).

Damianus

• Návštěvník
    • Ponocování
« Odpověď #7 kdy: 30 Července 2008, 22:46:48 »
jj ja vim stim problem nemam doma mam notas c2d ge 8600M GT a 2gb ram taky desktop amd + ATI a asus EEE ale chtel jsem prave do cajovny postavit linux strojecek prave jen tak mozna to zustane ladem nebo to nekdo veme. Ale tak nejak se vyzivam ve starem HW je to nostalgie prave mam na stole svuj druhy pc ktery me stal 60 000,- a to bylo amd duron 700hmz 32ram a nvidia riva tnt 16mb vram  ;D

A tak jsem uvazoval ze bych na aukro pokupoval nejake starsi hw na rozchozeni ubuntu a prave jsem chtel kompiz at to vypada a dela reklamu tucnakovi a at to zvladne zakladni funkce. Zadne virtualizovani prevody videa nebo narocne hry na tom nebudou.

to je tak jedine co jsem nasel z naroku CD vyžadují alespoň 320 MB RAM. Instalace vyžaduje alespoň 4 GB místa na disku.

takze jsem tak uvazoval neco kolem tohoto...
CPU AMD Sempron nejaky MB s integrovanou zvukovkou GPU Ge 4 Ti nebo FX 5200 nebo neco podobneho a tak 1gb ram...

to by mohl zvladnout ne?

mk33

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 30 Července 2008, 23:13:19 »
Pentium 4 s478 2,8GHz HT
2x512MB dual chanel
ATI 9550 128 MB

na práci akorát, compiz bez problému i když jednou začas na chvíli jde trhaně
začínám tak trpělivost a pevné nervy :-) since  21. Listopad 2006
-------------------------------------------------------------------------
|Aopen MX4SGI-4DN2|P4 2,8GHz HT|2x512MB RAM|ATI 9550|Linux Mint 9 Isadora|  |Asus P4B533|P4 1,8GHz|3x256 MB RAM|ATI 7500|Ubuntu 7.04|  |IBM Thinkpad T40p|Ubuntu 9.04|  |Lenovo Thinkpad T61|Linux Mint 9 Isadora|Lenovo Thinkpad T410|Linux Mint 13

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 31 Července 2008, 09:27:34 »
jj ja vim stim problem nemam doma mam notas c2d ge 8600M GT a 2gb ram taky desktop amd + ATI a asus EEE ale chtel jsem prave do cajovny postavit linux strojecek prave jen tak mozna to zustane ladem nebo to nekdo veme. Ale tak nejak se vyzivam ve starem HW je to nostalgie prave mam na stole svuj druhy pc ktery me stal 60 000,- a to bylo amd duron 700hmz 32ram a nvidia riva tnt 16mb vram  ;D

A tak jsem uvazoval ze bych na aukro pokupoval nejake starsi hw na rozchozeni ubuntu a prave jsem chtel kompiz at to vypada a dela reklamu tucnakovi a at to zvladne zakladni funkce. Zadne virtualizovani prevody videa nebo narocne hry na tom nebudou.

to je tak jedine co jsem nasel z naroku CD vyžadují alespoň 320 MB RAM. Instalace vyžaduje alespoň 4 GB místa na disku.

takze jsem tak uvazoval neco kolem tohoto...
CPU AMD Sempron nejaky MB s integrovanou zvukovkou GPU Ge 4 Ti nebo FX 5200 nebo neco podobneho a tak 1gb ram...

to by mohl zvladnout ne?

Já bych možná doporučil nějakou grafiku z novější doby, tzn. sedmičková či osmičková řada, a nebo integrovaná na desce. Na takto starých grafikách se o moc víc neušetří a výkonem nejsou nic moc. Takhle za podobný peníz seženeš slušnej výkon i na Compiz nebo HD film.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.