Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozlišení obecně..  (Přečteno 1938 krát)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Rozlišení obecně..
« kdy: 01 Srpna 2008, 15:36:20 »
Ahoj,

mám jen takovou jednoduchou otázku k rozlišení. Rozlišení obrazovky, které jde na (jakýkoliv)výstup grafické karty záleží čistě na grafické kartě a jejím hardware(čistě hardwarové omezení typu můžeš x,y,z), nebo na jejich ovladačích(případně detekci hardware, jejichž průnik možností se objeví uživateli)? Jak to přesně je?

Jde mi o to, pokud je nestandardní monitor, jestli jde nastavit i nestandardní rozlišení. (které třeba není ani nabídnuté, případně pokud umožňuje nějaké nestandardní, jestli jde změnit rozlišení na jeho nižší násobky, aby to šlo lépe vidět)

Spock lone wolf

• Aktivní člen
  • *
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
Re: Rozlišení obecně..
« Odpověď #1 kdy: 01 Srpna 2008, 15:50:08 »
Rozlišení by mělo záviset i na tom, jak se nadetekuje monitor.

Lépe vidět? To pak je lepší zvolit jinou velikost písma, ikon, nebo čeho je třeba, ne?

qUAKER

• Host
« Odpověď #2 kdy: 01 Srpna 2008, 16:14:44 »
rozlišení závisí jak na kartě, tak na ovladačích.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2008, 09:59:15 »
Spock lone wolf: to jo, ale to nepomůže, když člověk emuluje přes virtualbox windowsy a v tom je nějaký program, který nemá nastavitelnou velikost písma atd a myslím, že nastavení písma ve windows nepomohlo.. ikdyž, teď si nejsem jist, podívám se... + když na tom pracuje více osob a jedna vidí dobře a druhá vůbec... (je jasné, že víceuživatelský režim by byl v pohodě, ale když ta jedna osoba potřebuje jenom ten program ve windows... také je problém, že windows jsou na prt a virtualbox umí luxusní věci jako uspání stroje a to ve spojení s více uživateli... člověk je pak línej to nějak vypínat aby to najíždělo půl minuty)
Také se jedná o to, že daní uživatelé nejsou IT guru a je potřeba mít jednoduché řešení. A změnit velikost rozlišení je nejjednodušší věc. Virtualbox se automaticky přizpůsobuje rozlišení ubuntu, takže by tam stačilo pro dalšího uživatele systému nastavit menší rozlišení a ten by pak jenom spustil ten virtualbox a hotovo, žádné další složitosti.

qUAKER: A jde nějak zjistit, jaká všechna rozlišení karta podporuje (případně pak jaké ovladač)?

Zrovna včera se mě stala zajímavá věc. připojil jsem velký širokoúhlí LCD a přehodil na něj výstup. Pak sem zresetoval xka a koukám, že se automaticky přizpůsobilo rozlišení na danou televizi (přitom notebook nemá širokoúhlí display, takže sám systém se umí přizpůsobit, ale nenabízí asi úplně vše).. Docela by mě zajímalo, jestli a jak je možné přizpůsobit nabídku rozlišení tak aby tam člověk mohl mít na pevno vlastní možnost (třeba i pro display, který je v jiných rozměrech). Hledal jsem kde se dalo ale moc sem toho o nastavení rozlišení nenašel...

Spock lone wolf

• Aktivní člen
  • *
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2008, 10:51:43 »
Ještě je ve Win jedna věc, pod Accessibility options (přístupnost) je položka High contrast. Po aktivaci všechno co jde zvětší pro lepší čitelnost (akorát rozhodí uspořádání na ploše ap.). Možná by to mohlo pomoci.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.