Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Je možný KVALITNÍ zvukový výstup pod linuxem?  (Přečteno 8813 krát)

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
Je možný KVALITNÍ zvukový výstup pod linuxem?
« kdy: 03 Srpna 2008, 19:05:29 »
Zdravím,

jsem začátečník co se linuxu týče. Přešel jsem z windows, abych měl snažší život, aby vše bylo deterministické a abych nemusel za čas instalovat visty. Ale je tu problém. Rád poslouchám hudbu a o tu se ošidit nenechám. Bohužel navzdory řečem na různých fórech pozoruji výraznou nekvalitu ve zvukovém výstupu. Moje současná konfigurace není nic extra ale i tak jsem udiven celkovou šitovostí zvuku. Mám Sb live (je to sračka, vím o tom a brzo půjde pryč) a BeyerDynamic 440. Tak, pokud pouštím na vedlejším pc pod MS XP moji oblíbenou skladbu ve formátu flac, pak je vše ok, sice nekvalitní ale ok. Na hifi věži zcela bez chyby. Tedy ve sluchátkách problém nebude a v nahrávce jistě také ne.

Při jen trošku vyšších hlasitostech Amarok: prská, mplayer prská, audacious jak přes OSS tak přes ALSA prská, vlc player *censored* prská. Pravděpodobně nejde o tu hlasitost, jen prostě u nižších hlasitostí to není tak slyšet a protože každé pc trošku šustí, tak to překryje (vzhledem k otevřeným sluchátkům).

Do žádného nastavení zvuku jsem se nevrtal, tedy jde o defaultní konfiguraci kubuntu.

Při psaní tohoto textu mi začalo být extrémně podezřelé, že by chyba byla někde v linuxu či jeho konfiguraci a proto jsem vyrazil ještě jednou k hifi prověřit sluchátka. Málem jsem u toho ohluchnul, ale sluchátka jsou prostě ok, ty nezakopnou ani při skutečně extrémních hlasitostech (samozřejmě v přípustných mezích daných sluchátek, a bavíme se tu o klasice a ne to technu apod).

Další možností je zvukovka, ale to se mi nezdá. Sice je zde dnes vedro a může být přehřátá, ale vedro není poprvé a navíc z pc mi rozhodně nejde horký vzduch. Za druhé kdyby to byla chyba zvukovky, tak by to prskalo všude stejně a neexistovaly by "prskací" rozdíly mezi vlc playerem a třeba amarokem.

Tedy se ptám. Ví někdo o způsobu, jak přehrávat zvuk pod linuxem způsobem, že z toho poleze zvuk jaký autor zamýšlel? Kašlu na způsob ovládání a grafiku, jde mi jen o zvuk. Už jsem vyzkoušel snad vše a vše stálo za okamžité zavržení. Jediné co jsem zatím vyzkoušel a nemůžu se k tomu vyjádřit je xmms2, který po korektní instalaci vždy spadl (kromě pár mp3) ještě před tím, než něco přehrál (i když byly nainstalovány správné pluginy atd.)

budu se těšit na každou radu.
předem díky.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
Re: Je možný KVALITNÍ zvukový výstup pod linuxem?
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2008, 19:15:16 »
pozn. bavím se o kubuntu 8.10, pro úplnost

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2008, 21:00:58 »
Zkus se podívat na ovládání hlasitosti a snížit si trochu PCM. Nevím sice co to je  ;D, ale vždy když to mám na 100 procent tak mi zvuk chrčí  ;).

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2008, 21:01:51 »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #4 kdy: 03 Srpna 2008, 21:18:30 »
Anebo používat Pulse Audio. S tím ale moc neporadím, mě zatím vždy stačila ALSA.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Srpna 2008, 08:59:50 »
to Premet: Popravdě řečeno trošku stáhnout PCM mi nedává velký smysl. Domnívám se, že je-li naplno, pak k převzorkovávání nedochází a skladba hraje tak jak byla zaznamenána, naopak při stahování se převzorkovává. Doufám že si to pamatuju správně, ale ruku do ohně bych za to nedal. Takže pokud mám pravdu, pak ano, rušivé elementy mohou stáhnutím čili převzorkováním zmizet za cenu trochu nižší kvality. I přesto jsem to na tvou radu zkoušel, můžeš mít pravdu, tak proč to nezkusit, ale bohužel u mne problém nezmizí. Naopak když si stáhnu PCM a v kompenzaci začnu zvyšovat master, tak si pohorším, protože při vysokém masteru to šumí (toto je zjevně chyba špatné zvukové karty, doufám že ji brzo nahradí audiofire). Existuje nastavení sliderů, kdy to "neprská", ale to už vlastně poslouchám "po paměti", takže to nejspíše pouze neslyším.

to Kenji: o pulse audio je známo, že má kvalitnější výstup než alsa? Anebo je to "zkus a uvidíš"?

a poslední otázka: s novou plánovanou zvukovkou budu muset (pokud se ji podaří rozjet) přehrávat přes JACK. Co je to? Jiný zvukový systém anebo jen nějaká vstupní metoda, ze které to dále pokračuje do ALSY či PULSE audio apod.?

předem dík za odpověď(i)

existpierre

• Host
« Odpověď #6 kdy: 04 Srpna 2008, 10:51:37 »
U mna sa mi zda, ze pulse je kvalitnejsie ako alsa. Iba raz sa mi stalo, ze mi amarok zacal chrcat, pomohol ale restart amarok. Ja by som vyskusal znizit hodnotu wave. Ja mam wave asi na 80-90%, ostatne posuvne mam naplno.

Tento isty problem som maval aj pradavno na windowse, tiez tam stacilo znizit wave
« Poslední změna: 04 Srpna 2008, 10:53:16 od existpierre »

nex555-penguin

• Návštěvník
  • jen se s tim porvěte.....nic na tom neni ;)
« Odpověď #7 kdy: 14 Října 2008, 20:48:18 »
to chrčení se mi taky jednou povedlo ale to bylo při experimentování JACK serverem.............a bylo to nastavenym malym bufferem....(páč zvukovka mi neutahla větší) myslim si že to bude něco podobnýho......zkuste nainstalovat audacious a v nastavení -> zvuk - zvolte jako aktualní zvukový výstup ALSA Output Plug-in a pohrajte si s velikostí vyrovnávací paměti........

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Října 2008, 15:44:08 »
to Premet: Popravdě řečeno trošku stáhnout PCM mi nedává velký smysl. Domnívám se, že je-li naplno, pak k převzorkovávání nedochází a skladba hraje tak jak byla zaznamenána, naopak při stahování se převzorkovává. Doufám že si to pamatuju správně, ale ruku do ohně bych za to nedal. Takže pokud mám pravdu, pak ano, rušivé elementy mohou stáhnutím čili převzorkováním zmizet za cenu trochu nižší kvality. I přesto jsem to na tvou radu zkoušel, můžeš mít pravdu, tak proč to nezkusit, ale bohužel u mne problém nezmizí. Naopak když si stáhnu PCM a v kompenzaci začnu zvyšovat master, tak si pohorším, protože při vysokém masteru to šumí (toto je zjevně chyba špatné zvukové karty, doufám že ji brzo nahradí audiofire). Existuje nastavení sliderů, kdy to "neprská", ale to už vlastně poslouchám "po paměti", takže to nejspíše pouze neslyším.

to Kenji: o pulse audio je známo, že má kvalitnější výstup než alsa? Anebo je to "zkus a uvidíš"?

a poslední otázka: s novou plánovanou zvukovkou budu muset (pokud se ji podaří rozjet) přehrávat přes JACK. Co je to? Jiný zvukový systém anebo jen nějaká vstupní metoda, ze které to dále pokračuje do ALSY či PULSE audio apod.?

předem dík za odpověď(i)

Stažení PCM smysl má. Já dokážu ze své zvukovky dostat mnohem silnější signál (zkreslený) v Linuxu, než v Ubuntu, je to asi záležitost ovladačů. Zkus si připojit na hifinu nějaký CD přehrávač, většina těchto zařízení má line out výstup, který je normovaný na +4dB. Potom zapoj do hifiny PC a nastav hlasitost tak aby to hrálo stejně nahlas jako z CD prehravace. Já mám také stažený PCM zhruba na 3/4 protože víc je už zvuk zkreslený.

Jinak při změně hlasitosti se zvuk nepřevzorkovává, ale mění se jen amplituda.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #9 kdy: 29 Června 2011, 21:57:28 »
Já zkreslený, vypadávající zvuk řeším už dlouho a tohle mi teda hlava nebere. To s tou PCM bude výstřel vedle. Protože ve hrách pod wine + na webu ve fleši, v audacious, nebo při přehrávání videa je normální (ale do sluchátek to raději necpu).
Pouze u nativních linux her mám chrčák, jakobych měl přebuzenej zes. Nebo se zvuk ztratí a je ticho, nebo běží jen některé zvuky čas od času a poslední jev, který jsem zaznamenal - hra se spustí bez zvuku (doom3), zvuk cca. 15 sekund poté tak, že jsou slyšet všechny zvukové odezvy, které způsobím - kliknutí myší do menu ,atd. Přesně v tom pořadí a rytmu, který tisknu. Jakoby se zvuk někam nahrával a se zpožděním se spustil. No ale to už se nestává, teď mě sejří to distortion  ;D.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 29 Června 2011, 22:04:27 »
No tak jsem to stáhl na 40 % a spustil Shadow grounds survivor - konečně normální zvukový doprovod! Napadá mě, že by to hulilo nastavení těch her? Ale je to jenom občas  ???. No nic...

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 29 Června 2011, 22:16:19 »
Upřímě - linuxové distribuce mají v základu mnohem kvalitnější reprodukci zvuku než Win (v poslední době s ovladači Realtek). Je to čistě otázka HW a ovladačů. Mám odzkoušeno na 3 různých NTB a dalších 3 desktopech s různou konfigurací. Vždy je poslech pod linuxem lepší než pod Widlema.

Vzhledem k tomu, že pracuji na DAW s Win v profesionálním nahrávacím studiu, a doma mě běhá Ardour, tak si troufnu tvrdit, že rozdíl mezi zvukem reprodukovaným za použití ASIO ( ve Win např. Nuendo) nebo na linuxu s použitím ALSA a JACK serveru není téměř žádný.

Zkreslení zvuku, je dáno většinou chybným nastavením zvukového zařízení. Kdysi se to muselo řešit v linuxu pomocí terminálu, dnes no problém i se základním SW vybavením.

O reproduktorech se snad není třeba ani zmiňovat. Chrchlátka z "tržnice" mi nikdy nebudou hrát jako nearfieldy od Dynaudio  ;)

Korf

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 29 Června 2011, 22:46:51 »
Zdravim, mel jsem (a vicemene stale mam) podobny problem na notebooku, ASUSF3JC. Jako pseudoreseni jsem pouzil odinstalovani pulseaudia. Praskani je pryc, ale taky je pryc uzivatelsky komfort. (Ve Fedore je horsi, ve slaxu katastrofa, takze to asi bude mym pc.) Za pokus to odinstalovani stoji, jako konecne reseni je to nic moc.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 29 Června 2011, 23:19:45 »
Ravenant: já taky trochu koketuji se zvukem a nemyslím si, že by na linuxu byl nějak ochuzen. Nicméně zkušenosti jsou horší a horší. Se SB Live v pci slotu to bylo lepší, ale nejvíc problémů mám s interními zvukovkami. Co se týče repro k PC, mám jakýsi 2W repráčky delux za 2 stovky a na tu cenu hrají výborně.

Při vyšších hlasitostech (úměrně k těm repro) mají výbornou dynamiku, rozhodně ve srovnání s jinými plastovými "chrchlátky", který nemusejí nutně pocházet z tržnice ;). Nejsem zas až takovej profík, nebo blázen, abych si k pc kupoval profi monitory třeba od M-Audio za 20k.

korf: To pulseaudio jsem taky zkoušel vysekat. Zkoušel jsem i instalaci OSSv4 namísto Alsy. Zatím ani jedno nebylo zdaleka tak optimální, jak se píše na fórech.

Daja51: Mám 10.04, je to v popisu. Nicméně problémy zaznamenávám od 8.04, ale nijak moc jsem to neřešil, SB Live to řešil víceméně za mě. RT jádro tohle neřeší, zkoušel jsem. Mimochodem, rozběhl jsem si preemptivní jádro, které se dá údajně použít místo RT, ale Jacka nerozjedu. Možná jsem to špatně pochopil, nebo něco dělám blbě.

Takže poslední poznatek ze Shadowgrounds-Survivor: když začnou vynechávat ty zvuky, zapnu si Alt+F8 konzoli té hry a čtu
Kód: [Vybrat]
SoundLib impossible:neither free channel nor priority-based free channelcož by mohlo být určité vodítko. Podle mě bude zakopanej pes v Pulse audiu..

sabraq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 29 Června 2011, 23:52:55 »
Citace
Daja51: Mám 10.04, je to v popisu. Nicméně problémy zaznamenávám od 8.04, ale nijak moc jsem to neřešil, SB Live to řešil víceméně za mě. RT jádro tohle neřeší, zkoušel jsem. Mimochodem, rozběhl jsem si preemptivní jádro, které se dá údajně použít místo RT, ale Jacka nerozjedu. Možná jsem to špatně pochopil, nebo něco dělám blbě.
No jé sám mám v podpisu uvedeno 10.10 ale mám 11.04, to opravím.
Preemt jádro není realtime a nepůjde JACK spustit.
Přečti si ten článek o AV Linuxu i když je třeba starší.
Já jsem JACK řešil na Gentoo ani tam s výchozím gentoo-sources jádrem není možné zapnout.
Realtime jádro má problémy v zabezpečení proto není standardně povoleno.
27.6.2011, hmm, to ještě zas tak starý není  ;D. Taky jsem tu distribuci upřesnil.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 29 Června 2011, 23:57:53 »
AV Linux vypadá zajímavě, asi ho zkusím někdy nasadit namísto Ubuntu Studia, ke kterému jsem se chtěl vrátit.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 30 Června 2011, 10:06:39 »
No ale Jack mi nefungoval. Chtěl jsem preempt jádro namísto rt, protože RT vidm ve zdrojích jenom v nějaké starší verzi.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #17 kdy: 08 Července 2011, 23:33:22 »
Myslím si, že je blbost dávat pryč pulse, které je kvalitnější než alsa. Jen to chce ho řádně vyladit. Já jedu na linuxech asi 4 různých distrech přes zesilovač a bedny a zvuk mám výborný.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 09 Července 2011, 00:00:12 »
No, je možné, že je to hardwarem. Jakou používáš zvukovku? Jaké programy? Nemáš to do toho zesilovače tažený náhodou optikou? Když jsem měl SB live, taky jsem vesměs neměl se zvukem problém. Teď uvažuju o nějaké externí, on je ten zvuk přes jakýkoliv bedny dostačující dokud si člověk nenasadí sluchátka a neslyší tahy myší, seek harddisku atd.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #19 kdy: 09 Července 2011, 07:50:35 »
HD Intel, zcela normální.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 21 Září 2011, 14:47:37 »
Tak jsem si splodil persistentni live usb disk s av linuxem 5.0...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.