Zdravím,
jsem začátečník co se linuxu týče. Přešel jsem z windows, abych měl snažší život, aby vše bylo deterministické a abych nemusel za čas instalovat visty. Ale je tu problém. Rád poslouchám hudbu a o tu se ošidit nenechám. Bohužel navzdory řečem na různých fórech pozoruji výraznou nekvalitu ve zvukovém výstupu. Moje současná konfigurace není nic extra ale i tak jsem udiven celkovou šitovostí zvuku. Mám Sb live (je to sračka, vím o tom a brzo půjde pryč) a BeyerDynamic 440. Tak, pokud pouštím na vedlejším pc pod MS XP moji oblíbenou skladbu ve formátu flac, pak je vše ok, sice nekvalitní ale ok. Na hifi věži zcela bez chyby. Tedy ve sluchátkách problém nebude a v nahrávce jistě také ne.
Při jen trošku vyšších hlasitostech Amarok: prská, mplayer prská, audacious jak přes OSS tak přes ALSA prská, vlc player *censored* prská. Pravděpodobně nejde o tu hlasitost, jen prostě u nižších hlasitostí to není tak slyšet a protože každé pc trošku šustí, tak to překryje (vzhledem k otevřeným sluchátkům).
Do žádného nastavení zvuku jsem se nevrtal, tedy jde o defaultní konfiguraci kubuntu.
Při psaní tohoto textu mi začalo být extrémně podezřelé, že by chyba byla někde v linuxu či jeho konfiguraci a proto jsem vyrazil ještě jednou k hifi prověřit sluchátka. Málem jsem u toho ohluchnul, ale sluchátka jsou prostě ok, ty nezakopnou ani při skutečně extrémních hlasitostech (samozřejmě v přípustných mezích daných sluchátek, a bavíme se tu o klasice a ne to technu apod).
Další možností je zvukovka, ale to se mi nezdá. Sice je zde dnes vedro a může být přehřátá, ale vedro není poprvé a navíc z pc mi rozhodně nejde horký vzduch. Za druhé kdyby to byla chyba zvukovky, tak by to prskalo všude stejně a neexistovaly by "prskací" rozdíly mezi vlc playerem a třeba amarokem.
Tedy se ptám. Ví někdo o způsobu, jak přehrávat zvuk pod linuxem způsobem, že z toho poleze zvuk jaký autor zamýšlel? Kašlu na způsob ovládání a grafiku, jde mi jen o zvuk. Už jsem vyzkoušel snad vše a vše stálo za okamžité zavržení. Jediné co jsem zatím vyzkoušel a nemůžu se k tomu vyjádřit je xmms2, který po korektní instalaci vždy spadl (kromě pár mp3) ještě před tím, než něco přehrál (i když byly nainstalovány správné pluginy atd.)
budu se těšit na každou radu.
předem díky.