Zdravím. Zkušenost "nováčka" Ubuntu (dříve WIN,RedHaT, sinix)
Právě jsem začal používat Ubuntu Hardy a protože ještě k němu nemám důvěru - pokaždé (již při 4-té) instalaci něco zlobí ( desktop, aktualizace, balíky, skype ... atd - asi základní věci ), mám Win na druhém disku (ale rád se ho zbavím)...
Detailněji - Aktuální problémy:
a) Nemůžu měnit pozadí obrazovky, zkoušel jsem doinstalovat ručně gnome-desktop-environment a píše mi to:
"Závisí na: gnome-keyring-manager (>=2.20.0) but it is not installable." Koliduje to s gnome-keyring-manager a ten i když jsem přeinstaloval , tak ten desktop nejde nainstalovat Díval jsem se i po webu po řešení a nenašel.
Existuje nástroj na kontrolu defautního nastavení gnome? mimo recoveru při startu?
Nevím jestli je to ten správný balík, který potřebuji.Minulou instalaci šlo zaškrtnout že nechci Barvy ale jen tapetu. takle volba tam teď není.
b) Další problém je v Nautilusu, když dám aby se mi to soubory vylistovaly do seznamu a ne do ikon, nebo chci jít do preferencí, tak mi to jen barevně problikne a nic... myslím, že bude nějaký problém přímo v gnome, ale nevím, jestli jde samotně přeinstalovat...
Minulá instalace:
Při minulé instalaci to po nějakém čase hlásilo chybu při instalaci, Balazar.... Zjistil jsem, že je to součástí pythona, tak jsem ho chtěl odinstalovat a znovu nainstalovat --→ docela a jsem se bavil :-), když to začalo mazat všechny programy gnome-xxx-xxx atpod. Samozřejmě sem pak musel instalovat Ubuntu znovu, protože z X-ek na mě vykukoval jen terminál (+gnome-panel,když jsem ho spustil),
Dotazy:
1. Proč, když jsem správce systému (zadaný při instalaci), to chce při každé změně (systému/sítě/programů) heslo např. sudo apt-get atd..)
2. Jak přidat programy/skripty "po spuštění -jako ve win"?
3. Jak nastavit přepínání české a anglické klávesnice či jiného jazyka?
4. Jak nainstalovat Skype? (při každé instalaci vznikla nekonzistence balíků + problém s Balazarem)
5. Co je to Balazar? Hlásilo mi to chybu, když jsem chtěl instalovat některé aplikace.
6. Proč se často objevuje chyba aktualizací/balíků a nedají se pak otevřít správce balíků atd.(jen probliknou)
(dpkg --configure -a)
Díky za případné odpovědi. BINdig