Jako v poslední době vždy :-)
Ptám se na problém a), odpověď zní použij b) nebo c) nebo d).
Co se týče dvd::ripu, princip je v podstatě stejný jako na windows. Velice pěkné počtení, které doporučuji a které mi na widlích pomohlo ripnout srozumitelně dvd najdete jej zde:
http://jech.webz.cz/dvdrip1.phpI když jse jedná o postup určený pro windows, podle mne vám pomůže zorientovat se dokonale v problematice ripování a mimo jiné vám odpoví i na otázku proč se vytvářejí samé logy :-)
V principu jde o to, že existuje nějaký dvd formát souborů vob. Z něj je potřeba udělat avi. Vzhledem k tomu, že výrobci používají různých fintiček, jak opticky zvýšit kvalitu obrazu, jak přidat ochranu proti pirátům, jak přidat komprimaci atd, je možností jak postupovat při ripování velice různorodý.
Jestli tomu správně rozumím (nejsem úplný odborník z oboru :-) ), v principu jde o to, v prvním kroku vob dekódovat do formátu, který je nekomprimovaný a bez protipirátské ochrany. K tomu slouží druhá záložka dvd:ripu. "Uložení".
- Nejprve spusťe volbu "Načíst obsahovou tabulku dvd".
Tato akce vám do seznamu vrátí seznam tracků které jsou na dvd k dispozici a které tedy můžete ripovat.
Následně můžete použít volbu "prohlížet vybranou stopu" tím se podíváte zda se jedná o stopu která vás zajímá - někdy to může být stopa s reklamami atp, kterou nechcete a tak nemá smysl s ní ztrácet čas.
- Po té co si vyberete správnou stopu (nebo více stop), spusťte volbu "RIP zvolené kapitoly / tracku / stopu :-)"
To vám na disku vytvoří nekomprimovanou nezakódovanou kopii dané stopy v plné kvalitě. (vše strká do adresáře ../jmenoprojektu/vob)
- Poté přejděte na záložku překódovat
V pravo dole je tlačítko "Překódovat"
- Po stištění tlačítka "překódovat" začne systém dle nastavených voleb (s těmi vám neporadím, musíte je vyčíst na webu který jsem zmiňoval) teprve vytvářet avi soubor, ale pozor!!!
Jak se dočtete na onom webu, vytváření avi většinou probíhá dvoukrokově. Nejprve si program (velice zjednodušeně řečeno) projde celou stopu snímek po snímku a poznačí si jak s ní naloží. (v této fázi vytváří pouze logy v temp adrsáři ../jmenoprojektu/tmp). Říká se tomu první průchod. Pak se teprve provádí druhý průchod, a teprve při něm se začne vytvářet vámi požadovaný AIV soubor ve složce ../jmenoprojektu/avi.
Detaily nastavení kvality snímků, jak pracovat s titulky, kodeky pro hudbu ogg, mp3 acc, jestli bude ripování jednoprůchodové či víceprůchodové atd, to vše již musíte nastavit sami, nikdo vám s tím 100% neporadí, na každý film je potřeba použít trochu jiná nastavení aby výsledek stála alespoň trochu za to.
Jinak řečeno je to na opravdu dlouhou dobu a nastavení záleží vždy na vkusu člověka, který rip provádí. Vše potřebné si jsem ale jist vyčtete na onom webu, který mne inspiroval. Dozvíte se zde obecné principy proč tu či onu volbu nastavit či nenastavit a pak akorát provedete potřebná nastavení ne ve widlích ale v dvd::ripu. Je to sice krkolomnější než kdyby někde existoval srozumitelný český tutoriál, ale jak se říká, vždy je to lepší než drátem do oka :-).
Tutoriál můžete napsat třeba vy, v okamžiku, kdy se vám podaří vyrobit první srozumitelný kousek videa :-)
Jsem s pozdravem.