Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Jaký IM protokol hlavně používáte, nebo v nejbliží době budete používat?

Jabber
69 (42.9%)
AOL Instant Messenger
0 (0%)
MSN messenger
6 (3.7%)
Yahoo! Instant Messenger
0 (0%)
jiný
3 (1.9%)
žádný
1 (0.6%)
SIP telefonie
6 (3.7%)

Celkem hlasů: 84

Autor Téma: Jaký Instant Messenger?  (Přečteno 10036 krát)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Jaký Instant Messenger?
« kdy: 21 Srpna 2008, 03:40:56 »
Seznam jabber serverů (pro vytvoření vlastního serveru): http://www.jabber.org/servers
Seznam jabber klientů - http://www.jabber.org/clients

A objevil jsem mezi nimi na první pohled zajímavý jabber klient, coccinella, o kterém jsem zde na fóru nenašel ani zmínku. Umí kreslící tabuli a telefonování.
http://www.root.cz/clanky/coccinella-telefonujeme-a-kreslime-pres-jabber/

S ICQ končím, protože nechci být s komunikací závislý na jediné firmě která si může kdykoliv změnit a zabezpečit protokoly a všichni s neoficiálními klienty budou nahraní.

Tady se spekuluje o 12111, který se objevil snad všem v kontakt listech ICQ: (berte to s rezervou, je to na živě  ;D )
http://forum.zive.sk/viewtopic.php?f=928&t=1039863&st=0&sk=t&sd=a&sid=28b30c4505b19de4862dcccc925ea9fd

Teď už jenom najít autoodpovídač na ICQ protokolu a informovat o přechodu (nastavit si zprávu v nepřítomnosti)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Flavicius

• Návštěvník
Re: Jaký Instant Messenger?
« Odpověď #1 kdy: 21 Srpna 2008, 08:48:31 »
Tak to při přechodu na jabber hodně štěstí, snad se ti to podaří :). Mně se to zdá nemožné, protože většina lidí v mém cl nezná nic jiného než icq a nic jiného nechce zkoušet.
Za všechno může programování!
------------------------------------
Doporučuji všem, kteří nevědí, jakou si vybrat kravatu k obleku: http://vyberkravatu.cz

waterman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Srpna 2008, 08:53:49 »
U mě je to bohužel ICQ, veškeré moje kontakty používají ICQ a nemá cenu ani nemám chuť je přesvědčovat.
ICQ mě nepadá, a ono pouze textový chat mi stačí.

Hold jsem na tom stejně jako Flavicius
AMD Sepron 3100+; 1024MB RAM; ATI Radeon X800 GTO
Windows XP SP3 customized by Me!
iPhone 16GB Pwned!

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Srpna 2008, 08:58:03 »
mne sa prechod na jabber uz podaril  :-*
takze pouzivam hlavne jabber, kvoli worku aj MSN

btw...jabber klient Psi 0.11 alebo 0.12

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 21 Srpna 2008, 09:27:04 »
já ICQ vyhodil.. teď používám hlavně Jabber a MSN.. a pak taky mám IRC, GTalk a Yahoo :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 21 Srpna 2008, 09:43:30 »
Bohužel, všichni v okoli jedou na ICQ (pokud tedy používají IM), nebo v horším případě používají Skype. Takže ať už má jabber sebevíc výhod, problém je, že si nebudu mít s kým pokecat >:(
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

qUAKER

• Host
« Odpověď #6 kdy: 21 Srpna 2008, 09:46:51 »
já mám na jabberu kolem 80 kontaktů(ale většina je z tohoto fóra ;D)
na ICQ vlezu jen když něco nutně potřebuju přes meebo

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #7 kdy: 21 Srpna 2008, 09:59:49 »
já ICQ vyhodil.. teď používám hlavně Jabber a MSN.. a pak taky mám IRC, GTalk a Yahoo :)

gtalk = xmpp = jabber :)

qUAKER

• Host
« Odpověď #8 kdy: 21 Srpna 2008, 10:36:20 »
a já že

xmpp = protokol
jabber = služba
gtalk = služba

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #9 kdy: 21 Srpna 2008, 10:38:39 »
to ano, ja len, ze gtalk vyuziva xmpp a teda je to v podstate ako jabber

menganito

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 21 Srpna 2008, 10:39:22 »
Niekde na jabbim.cz wiki som našiel autoodpovedač, len som sa k jeho použitiu nejak nedostal, skús pohľadať, prípadne aj pidgin má plugin na automatickú odpoveď.

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #11 kdy: 21 Srpna 2008, 14:20:33 »
Také jsem měl až do včerejška nastavený gtalk, nefukčnost záložek a uložení podrobností o svém kontaktu jsem přisuzoval klientu - a zjišťuji že to bylo gtalkem. Takže jsem účet zvolil na jabber.cz a zjišťuji co věcí navíc mi povolí klient najednou udělat.

Jinak v coccinelle při snaze o použití služeb jabbim.cz dostávám odezvu xml malformed (v jiném klientu mi fungují) - zde se projevuje že jde o alfa verzi. Nicméně je to klient který má potenciál. Na použití pouze pro intranetovou (LAN bez přístupu ven) komunikaci, s vlastním serverem, bude ideální. A alespoň pár lidí uvidí že něco jako jabber existuje a že by to mohli použít i na Internetu.
Virtual
| Distribuce

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #12 kdy: 21 Srpna 2008, 21:00:49 »
Také jsem měl až do včerejška nastavený gtalk, nefukčnost záložek a uložení podrobností o svém kontaktu jsem přisuzoval klientu - a zjišťuji že to bylo gtalkem. Takže jsem účet zvolil na jabber.cz a zjišťuji co věcí navíc mi povolí klient najednou udělat.

tak mne osobne gtalk staci. viem niekto by si povedal, ze som mohol rovno ostat na ICQ, ale s ICQ som odkazany na to, ze kedy to padne a som v r..i
navyse Psi je velmi jednoduchy klient, ktory sa uz nepotaca s elementarnymi chybami. a ked implementuju volania tak gtalk vyuzijem paradne.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #13 kdy: 21 Srpna 2008, 21:04:21 »
používám ICQ a Jabber. Nejvíc kontaktů mám Jabber. Tažke ICQ pěkně spadne dolů....
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #14 kdy: 21 Srpna 2008, 21:17:11 »
ja jsem byl hodne dlouho na icq a vetsina mich "civilnich" kontaktu ( kamasi, lidi z skoly, rodina... ) je na icq . ale snazim se je presvecit aby presli na jabber . jinak mam v pidignu i jabber ucet a tam jedu hlavne s lidma z fora a par lidi co uz preslo na jabber. jabber se mi zda lepsi. snazi se icq poslat do sra*ek
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 22 Srpna 2008, 00:09:05 »
Myslím že protokol není moc věc volby. S čechama se bavim přes ICQ, s cizincema přes MSN a zatvrzelejma linuxákama přes Jabber. Proto nechápu lidi co jsou schopni používat klienta jenž zvládne pouze jeden protokol. Bylo by fajn kdyby celý svět jel na jabberu, ale bojim se že to nenastane :(.
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #16 kdy: 24 Srpna 2008, 07:11:03 »
Děkuji za názory. Čtu dobře mezi řádky v tomto threadu že ICQ používáte ne proto že chcete, ale proto že musíte když to používají ostatní?

Jediná legální možnost jak ICQ na linuxu použít je ICQ2GO (a to mi opravdu nevyhovuje) anebo mít od AOL výslovné povolení na použití jiného SW než jejich. I když jsem pátral kde se dá o toto povolení požádat tak jsem se nedopátral. A riskovat že mi přijde obsílka, nebo rovnou rozsudek (netuším jaký právní řád má Israel) kvůli nějakému chatovacímu programu nechci. To že jsem paranoidní ještě neznamená že mne nesledují.  :)
ICQ jsem používal někdy od roku 97/98, za tu dobu mám stovky kontaktů. Naštěstí přechod mám jednodušší v tom, že většinou potřebují něco oni...
Takže pokud dostanou automatickou odpověď - že se s nimi rád uvidím na jabberu, s nějakým odkazem "jak na to" - tak to musí stačit.
Vždy mají ještě možnost použít e-mail.

To, že jediné co má schopnost přežít a vyvíjet se i v prostředí internetu, jsou otevřené a dokumentované formáty snad pochopil i Microsoft.
Myslím že to čeká ICQ prostě jenom proto, že dnes už existuje alternativa, která mimo to že je open tak je i lepší.

a opět nějaké odkazy:
http://www.ddworld.cz/windows/icq-podruhe-aneb-jabber-nebo-icq.html
http://mosra.bloguje.cz/606175-10-duvodu-proc-pouzivat-jabber.php
http://www.icq.com/legal/

Výsledkem je že na ICQ jsem si změnil nick a do detailů dopsal odkazy na jabber. Je to vidět správně? 15720781
Virtual
| Distribuce

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #17 kdy: 24 Srpna 2008, 08:59:17 »
tak to by me zajimalo proc AOL jiz nezakrocilo proti alternativnim klientum ICQ kdyz podle smluvnich podinek clovek musi pouzivat jenom produkty AOL . to ze pouzivam pidgin na icq me trapi asi jako moje udajna licence windows :) ( samozrejme ze win nepouzivam - mam ho jenom kvuli bratrovi at si ma de hrat )
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

menganito

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 24 Srpna 2008, 11:46:06 »
kiklhorn: nepríde ti obsielka, v licencii je jasne písané, že sa budeš musieť osobne dostaviť na súd vo Virginii, USA. ICQ už nevlastnia tí izraelskí študentíci, ale americký AOL.

stet: Lebo keby zrušili "čiernych" klientov, ich užívatelia by neprešli na oficiálneho klienta, ale napr. na Jabber a tým pádom by mali aj menej užívateľov, menej oficiálnych klientov, menej reklamy, menej peňazí.

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 27 Srpna 2008, 11:54:55 »
Stále nechápu jak někdo může přejít na jabber, pokud má v contactlistu kupříkladu desítky holek, jenž jsou uplné počítačové analfabetky, já bych na to kupříkladu vážně neměl nervy.
2killhorn:Jestli jsi druhý odstavec myslel alespoň částečně vážně, doporučuji pouvažovat nad významem slova paranoia. Představa že AOL bude nutit český stát aby mně vyhostil do Virginie, kvůli používání neoficiálního klienta mi přijde více než vtipná.
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #20 kdy: 27 Srpna 2008, 12:20:29 »
Bože, jestli je to s tím AOL a ICQ pravda, tak už nechápu nic. ICQ je přece "definovaný" svým protokolem, takže de facto ono zakazují, aby jiný klient používal komunikační protokol ICQ?

Co přidje příště? Zákaz použití ICP/IP, pop3, smtp, ftp, htrp, dhcp či něčeho podobného na jiných OS než Windows?
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #21 kdy: 27 Srpna 2008, 13:27:19 »
Coccinella = italsky beruška  ;D
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #22 kdy: 29 Srpna 2008, 05:41:28 »
Stále nechápu jak někdo může přejít na jabber, pokud má v contactlistu kupříkladu desítky holek, jenž jsou uplné počítačové analfabetky, já bych na to kupříkladu vážně neměl nervy.
Výborná příležitost pro osobní instalaci.  ;D

2killhorn:Jestli jsi druhý odstavec myslel alespoň částečně vážně, doporučuji pouvažovat nad významem slova paranoia. Představa že AOL bude nutit český stát aby mně vyhostil do Virginie, kvůli používání neoficiálního klienta mi přijde více než vtipná.
S ICQ jsem skončil (po jedenácti letech), mimo jiného i protože v poslední době nějak více čtu s čím že to souhlasím ( licence k používání ICQ se mi přestala líbit a její původní znění nějak nemůžu dohledat )
Ať si každý používá co chce, já používám jabber a odmítám to změnit (uznávám že pokud bude postoj druhé strany podobný tak to může vést k patové situaci)

Docela velká diskuze se rozpoutala zde:
http://www.ddworld.cz/windows/icq-cesky-masochismus-v-im-instant-messagingu.html
http://www.ddworld.cz/windows/icq-cesky-masochismus-v-im-instant-messagingu-2.html
http://www.ddworld.cz/windows/icq-podruhe-aneb-jabber-nebo-icq.html

Bože, jestli je to s tím AOL a ICQ pravda, tak už nechápu nic. ICQ je přece "definovaný" svým protokolem, takže de facto ono zakazují, aby jiný klient používal komunikační protokol ICQ?

Co přidje příště? Zákaz použití ICP/IP, pop3, smtp, ftp, htrp, dhcp či něčeho podobného na jiných OS než Windows?

To i Cisco používá některé proprietární protokoly. AOL někdy v květnu dokonce uvolnil specifikace protokolu - viz http://dev.aol.com/aim/oscar/ - ale to nic nemění na tom že v licenci k využívání služby ICQ (odsouhlasuje každý minimálně při registraci čísla) zakazují používání jiných než jimi poskytnutých klientů.

Niekde na jabbim.cz wiki som našiel autoodpovedač, len som sa k jeho použitiu nejak nedostal, skús pohľadať, prípadne aj pidgin má plugin na automatickú odpoveď.

Díky, našel jsem tohle:
http://www.jabber.cz/wiki/ICQ_transport#ICQ_responder

« Poslední změna: 29 Srpna 2008, 05:45:12 od kiklhorn »
Virtual
| Distribuce

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #23 kdy: 29 Srpna 2008, 09:09:30 »
Ohledne patentu je docela vtipna pisen :-)

http://www.openbsd.org/lyrics.html#35

Tady ke stazeni

ftp://anga.funkfeuer.at/pub/OpenBSD/songs/song35.ogg

ICQ uz mam jen jako zalohu a poustim parkrat za rok,jestli tam jeste nekdo je.Jinak GoogleTalk a IRC.
off topic: Na stránce http://www.openbsd.org/index.html není čeština. Čeho se jedná o OpenBSD? Je konkurenční Linux? Tady OpenBSD nepoužívá moc...

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #24 kdy: 29 Srpna 2008, 09:34:18 »
OpenBSD rád vyzkouším. Ale můžeš udělat webovou stránku openBSD. Pokud chceš tak já ho pomohu. Nejsem takový profík na BSD.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.