Nejde jen o OS. Na ubuntu se těžko bude spouštět ms office. Státní správa o kterou tady jde používá v převážné většině právě ms office. proč asi ? kdo si pamatuje tak jako já ví, že ještě do nedávné doby lidi považovali office jako součást os windows a vůbec je nenapadlo, že má nějaká vlastnická práva a tedy že něco stojí. Office se kradli v čechách jako hrušky co spadnou ze soudedova stromu na moji zahradu. prostě naprosto normálně. tím se nastatrovala cesta ke stanovení standartu. Standartu dokumentů. Co je platné teď že oo je zadáčo a de-facto..to de-facto je s velikým otazníkem zvládne to stejné..jo možná zvládne, ale stejným klikem, trojhmatem či jinou mnemotechnickou pomůckou ? Převedou se moje scripry v excellu, stejné animace v powerpointu, šablony a formuláře, hromadné dopisy z wordu, a konečně moje databáze z accesu včetně výstupních sestav, formulářů a dotazů...zlatý woči ! kulový tak leda.. a to bych měl nejen já ale i všichni ostatní zahodit svoji letitou práci a začít od začátku ? proč ? že je to zadarmo ? prdlajs zadarmo a co ty kurzy na které budeme muset poslat lidi ? jo a taky..vím, že to sem nepatří ale nedá mi to..na svým domácím kompu mám 3 disky 160 sata pro windows xp, 500 sata II pro linux a 640 sata II pro data...týden jsem bombardoval diskuze až mi na rootu poradili jak na jednom železe ale na rozdílných discích koexistovat s windows xp a linuxem. ozkoušeno a nastaveno..mám 64 bit dvoujádro intel a nvidii 7600gtx..nic světobornýho..zkoušel jsem ubuntu 32 bit i 64bit, kubuntu 32bit a 64bit, debiana etche 32 bit, debiana lenny 64 i 32 bit...instalace ok..rozchodit grafiku klikem nelze..šel do kytek a tak mám víc jak terabite pro windows...proč ? pro hh..jak to říct slušně..pokud nedokážu nainstalovat compa obyčejným vkládáním cd nebo dvd a jen potvrzováním případně jednoduchým a jednoznačným výběrem pak takovej systém nemá šanci..hardware se mi musí nainstalovat více či méně automaticky a být funkční a že mám exotický hardware který mi pod wokny jede normálně !! špekulovat a otravovat se můžu s nějakým jemnějším vyladěním, s nastavováním serverových služeb, ale na desktopu to musí být clik a hotovo..dovedete si představit jak bych se otravoval se těmi několika desítkami různých konfigurací počítačů v celkem cca 200 compech kdybych nedokázal rozchodit grafiku, tiskárnu, scanner, plotter a to u drtivé většiny compů bez připojení k internetu ? a nebo když tak s internetem před proxy a firewall kterej nějaký stahování jen tak nedovolí ? je rozdíl na "holý louce" poskládat učebnu ve škole se servrem a rozdíl dělat adminy na lokálech, sítích a různorodým hw..