Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dualboot, rozdělení disku  (Přečteno 8579 krát)

derk

• Návštěvník
dualboot, rozdělení disku
« kdy: 28 Srpna 2008, 19:18:43 »
Budu dělat dualboot Ubuntu/Win. Platí ještě, že Win musí mít první partition?

Nebo stačí nainstalovat Ubuntu a nechat na disku kus místa pro Win? (ty budu instalovat až minimálně s měsíčním odstupem)

A ještě: nechci stejnou partition pro (home a system). Kolik je tak vhodné pro 8.04 nechat pro systém? (bežný sw, asi nemá cenu se hádat o gigabajty ;-))

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: dualboot, rozdělení disku
« Odpověď #1 kdy: 28 Srpna 2008, 23:31:37 »
Může záležet na tom, jaké win - vista by asi měla být schopná být i jinde (když umí být vedle XP)...

Na visty snad jo, na XP asi ne... Každopádně se připravte na reinstall GRUBu ;)

Záleží na velikosti HDD, na 80 bych dal systému 15, na menším 10, na větším 20 :P
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 30 Srpna 2008, 00:34:57 »
tak já mám třeba 5,8 GiB a neřekl bych, že toho mám nějak hodně (například namám žádnou větší hru - nebo ne víc než jednu)...

připravení = něco si o tom přečíst ;)
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2008, 06:59:13 »
Musi mit jednu z primarnich partion,ty jsou mozne jen 4.Ja mel pro system 9GB a vyuzite jen necelych 5GB a to jsem tam toho mel hromady,takze neni treba moc prehanet :-)

PS:S Grubem bych ho nestrasil.Je to trivialni.Teda pokud si nekdo precte alespon neco z info grub.Je to psane jak pro male deti.

S tou primarni partion u XP jste si jisty? IMHO je nacpete na kterykoliv disk.
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

null

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2008, 14:47:49 »
Neměl byste zapomenout na SWAP! Ale nevím kolik, podle toho co na tom chcete dělat. S velikostí by měl poradit někdo jiný... ;)

Martin Gabriel

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 28 Září 2008, 15:41:51 »
Zdravim,
jsem uplny zacatecnik co se tyce dualbootu. Nyni mam na notebooku nainstalovane Ubuntu 8.04 a chtel bych si k nemu jeste pridat Windowss XP. Precetl jsem si par diskusi na tomto foru, ale informaci je tady takove mnozstvi, ze se v nich neorientuji. Tak se chci zeptat jak na to ?

1. Je nutne smazat cely system Ubuntu (zalohovany ho mam), nejdou Winy nabootovat k nim ? Jak na to ?
2. Pokud je je odpoved na otazku c. 1 NE:
Mam cca 100Gb disk, jak si ho ma rozdelit ? Mam dat kazdemu systemu polovinu (Ubuntu 50Gb + Winy 50Gb), nebo se to ma delit nejak jinak ?
3. Nesnizi se dualbootem vykon systemu ?
4. Jak presne postupovat, co si nejprve pripravit atd... ?

Diky za odpovedi
Martin G
Notebook HP Compaq 6720s /1024MB /Core2Duo /GPU Intel X3100 /WiFi /BT / Linux Ubuntu
V LINUXu jsem naprostý začátečník - tak to prosím omluvte a respektujte-Díky

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2008, 15:59:28 »
v tomto poradi som to este nerobil - vzdy som mal 1. nainstalovane XP a az potom Ubuntu. Tak je to jednoduche a je na to aj viacero zposobov.
Samozrejme aj toto ide, ale budes po instalacii musiet asi obnovit Grub Ubuntu, aby si mal na vyber pri boote...
Preto ti odporucam najskor tam svihnut XP a potom az Ubuntu. Postupuj podla http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD Vyhnes sa tym roznym problemom. Pokial si chces to Ubuntu v momentalnej podobe za kazdu cenu nechat, tak pomocou Gparted utvor diskovy oddoiel, naformatuj ho a do neho daj XP - nechcem moc radit - fakt som to v tomto poradi este nerobil.

AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Martin Gabriel

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Září 2008, 21:09:43 »
OK, tak ja si tam teda prvni hodim ty XP. Ale jak mam rozdelit disk (mam XP nainstalovat na cely disk, nebo to rozdelit uz pri jejich instalaci) ? Pul na pul ? Kolik se tam dela oddilu a jak velkych ?
Potreboval bych aby tam meli oba systemy dost mista (mam predstavu, ze na XP budu moct pracovat i s vetsimi soubory [hry, video, veci do mobilu] a v Ubuntu chci zase stahovat z netu - z XP to neni zrovna bezpecne  :()
Pls napiste mi to klidne jako pro bl*ecka - v tomto ohledu jsem naprosta lama. :-\
Prikladam jak je muj disk rozdelen ted - Ubuntu je na celem disku.

Kód: [Vybrat]
Zařízení                            Adresar   Typ          Kapacita
/dev/mapper/Gabriel-root ....... /.......ext3 ....... 106GiB
/dev/sda1........................../boot....ext3.........235,5MiB
gvfs-fuse-daemon........./home/martin/.gvsf.......fuse.gvfs-fuse-daemon............106GiB

Je to vypis ze "Sledovani systemu"
Diky za pomoc
MG
Notebook HP Compaq 6720s /1024MB /Core2Duo /GPU Intel X3100 /WiFi /BT / Linux Ubuntu

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 29 Září 2008, 21:19:15 »
kludne instaluj xp na cely disk - instalator Ubuntu uz ti potom sam ponukne rozdelenie disku na polky - mas to aj v linku co som ti minule pastol
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Bacin

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 29 Září 2008, 22:43:16 »
Ahoj, mám menší problém při instalaci Ubuntu. Mám 750GB SATA II disk, je rozdělen na 3 části. 30GB pouze na systém prozatím win xp, potom další 2 části po 350GB na data. Představoval jsem si to tak, že nainstaluji XP na tu 30GB část a potom k nim přiinstaluji Ubuntu s tím, že dvě zmiňované datové části zůstanou bez jakéhokoli zásahu tj. data zůstanou. Při instalaci Ubuntu však nastala situace, že když jsem zvolil možnost Rozdělení disku s průvodcem, tak mi to nenabídlo disk s XPčkama, ale s částí, kde mám data. Nevíte někdo, co s tím?

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 29 Září 2008, 23:23:21 »
OK, tak ja si tam teda prvni hodim ty XP. Ale jak mam rozdelit disk (mam XP nainstalovat na cely disk, nebo to rozdelit uz pri jejich instalaci) ? Pul na pul ? Kolik se tam dela oddilu a jak velkych ?
Potreboval bych aby tam meli oba systemy dost mista (mam predstavu, ze na XP budu moct pracovat i s vetsimi soubory [hry, video, veci do mobilu] a v Ubuntu chci zase stahovat z netu - z XP to neni zrovna bezpecne  :()
Pls napiste mi to klidne jako pro bl*ecka - v tomto ohledu jsem naprosta lama. :-\
Prikladam jak je muj disk rozdelen ted - Ubuntu je na celem disku.

Kód: [Vybrat]
Zařízení                            Adresar   Typ          Kapacita
/dev/mapper/Gabriel-root ....... /.......ext3 ....... 106GiB
/dev/sda1........................../boot....ext3.........235,5MiB
gvfs-fuse-daemon........./home/martin/.gvsf.......fuse.gvfs-fuse-daemon............106GiB

Je to vypis ze "Sledovani systemu"
Diky za pomoc
MG
Ja by som postupoval asi takto (zda sa mi to byt jednoduchsie):
0. Zacal by som cistym/prazdnym diskom
1. Pre WinXP (iba system+programy, ktore sa musia instalovat) by som vytvoril primarnu particiu cca 20GB na zaciatku disku (neviem, ake vsetky programy vyuzivas, pripadne si to treba prepocitat a nechat tam rezervu na swapovaci subor, pripadne hibernaciu - odvija sa od velkosti RAM).
2. Po instalacii WinXP+oziveni zariadeni by som ostatok nechal oznacit ako rozsireny oddiel
3. Vytvoril by som tam logicku jednotku pre data pre Win (hry, obrazky, videa, ...), takych cca 40GB a suborovym systemom NTFS (Ubuntu vie s tymito suborovymi systemami pracovat)
- vrele odporucam si zlozku MojeDokumenty premiestnit na datovy oddiel pre WinXP a na pracovnej ploche si drzat iba data, ktore sa pri pripadnom nestasti daju ozeliet
4. Nasledne by som instaloval Ubuntu tak, ze vsetko by som nechal na 15-20GB particii (suborovy system ext3), okrem uzivatelsky dat
5. Hned pri instalacii by som vytvoril teda este particiu na data pre Ubuntu, ktoru by som nechal mountnut ako "/home", velkost, ked pises, ze budes chciet stahovat, tak cca 19GB (suborovy system tiez ext3)
6. Tiez v priebehu instalacie by som vytvoril oddiel pre swap o velkosti cca 1GB (nemam hibernaciu pod Ubuntu ozivenu, neviem, ci ma zmysel priradzovat viac diskoveho priestoru pre swap)
7. Po instalacii si GRUB sam zisti, ze tam Ubuntu nie je sam a urobi potrebne zmeny, takze po starte NTB budes mat moznost si vybrat, co chces spustit.

V pripade poskodenia WinXP sa reinstalacia bude diat asi tak, ze formatnes systemovy disk WinXP a na novo ho nainstalujes (predpokladam, ze dolezite data budes mat v datovom oddiely). Po tom samozrejme treba reinstalovat GRUB, kedze Win vseobecne je sobec (velmi sa s inymi OS nema v laske).
To iste plati aj pri reinstalacii Ubuntu, upozornujem len si dat pozor pri rozdelovani disku!!! (treba dodrzat mountovacie body + treba vytvorit uzivatelske ucty, ktore tam uz pred tym boli)

Tot moje poznatky :).

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 29 Září 2008, 23:36:09 »
Ahoj, mám menší problém při instalaci Ubuntu. Mám 750GB SATA II disk, je rozdělen na 3 části. 30GB pouze na systém prozatím win xp, potom další 2 části po 350GB na data. Představoval jsem si to tak, že nainstaluji XP na tu 30GB část a potom k nim přiinstaluji Ubuntu s tím, že dvě zmiňované datové části zůstanou bez jakéhokoli zásahu tj. data zůstanou. Při instalaci Ubuntu však nastala situace, že když jsem zvolil možnost Rozdělení disku s průvodcem, tak mi to nenabídlo disk s XPčkama, ale s částí, kde mám data. Nevíte někdo, co s tím?
Podla mna tam nie je "volne/nepriradene" miesto. Z posledneho oddielu by som trochu stiahol priestor tak, aby vzniklo nepriradene miesto aspon 20GB (PartitionMagicom, alebo obdobnym programom - pozor na manipulaciu, data sa mozu poskodit!). Potom v instalacnom programe Ubuntu zvolis moznost "vyuzit spojite volne miesto", kde si instalator vytvori standardne dva oddiely ("/", "swap"). Alebo si zvolis "manualne" a rozdelis si ho Ty sam.

Nepises ci by si rad Ubuntu realne pouzival, pripadne na co konkretnejsie, pripadne, ci ho len skusas.

Skus si precitat tento navod na Wiki: http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99echod%20z%20Windows%20na%20Ubuntu. Najdes tam nejake info o tejto problematike ...

Bacin

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 30 Září 2008, 00:11:48 »
Rád bych Ubuntu využíval na práci na internetu, především kvůli bezpečnosti, protože s XP mám jen negativní zkušenosti. Chtěl bych si však XP ponechat, protože sem tam si zahraji nějakou hru. Proto se mi jevila ideální varianta mít oba systémy na jednom oddílu. Zkoušel jsem si to nanečisto na starším PC a nebyl problem. Disk jsem si cvičně rozdělil na dvě části. Na jednu část jsem hodil XP a pak k nim přidal Ubuntu (do stejného oddílu jako XP). Chodilo to v pohodě. Pak když jsem to chtěl podobně udělat na jiným PC nastal výše uvedený problém.

Nexus

• Aktivní člen
  • *
[ubuntu]: Re: dualboot, rozdělení disku
« Odpověď #13 kdy: 30 Září 2008, 01:02:21 »
Ake vsetky oddieli "vidi" "Editor Particii" (System-Sprava) ked bootnes z LiveCD?

Ako som pisal vyssie, ak je disk "plny" (t.j. nema na sebe nepriradene miesto), tak niektore moznosti v instalacii nie su. Kazdopadne, manualna tam musi byt za kazdych okolnosti.

Bacin

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 30 Září 2008, 10:16:10 »
Particion editor vidí disky korektně. Tu 750GB vidí rozdělenou na 3 části:

/dev/sda1 volné místo asi 24GB (6GB zabírají XP a nějaké prográmky, 24GB by mělo na Ubuntu stačit, ne?)
/dev/sda2 extended
/dev/sda5 to je ta první 350GB
/dev/sda6 330GB

druhý disk
/dev/sdb1 20GB
/dev/sdb2 extended
/dev/sdb5 170GB

Myslím, že těch volných 24GB by mohlo stačit pro oba systémy, ne? Jen nechápu, proč mi není tato možnost nabídnuta při instalaci.

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 30 Září 2008, 15:05:05 »
Particion editor vidí disky korektně. Tu 750GB vidí rozdělenou na 3 části:

/dev/sda1 volné místo asi 24GB (6GB zabírají XP a nějaké prográmky, 24GB by mělo na Ubuntu stačit, ne?)
/dev/sda2 extended
/dev/sda6 330GB

druhý disk
/dev/sdb1 20GB
/dev/sdb2 extended
/dev/sdb5 170GB

Myslím, že těch volných 24GB by mohlo stačit pro oba systémy, ne? Jen nechápu, proč mi není tato možnost nabídnuta při instalaci.
Tak, skusme si ujasnit pojmi z dojmami:
- Ubuntu v tomto pripade pozaduje volne nepriradene miesto fyzickeho disku (nie logickeho!)
- na volnom fyzickom mieste si vytvara vlastnu particiu, kde ma vlastny suborovy system (cize nie NTFS, ale standardne ext3)
- Ty si to pochopil ako volne miesto na diskovej particii (logickeho disku)
  - ak chces instalovat Ubuntu do uz existujuceho logickeho disku, je potrebne pouzit Wubi, co ako som cital urobi iba bordel a odradi Ta to od pouzivania Ubuntu

Takze, prakticky chces dosiahnut cca toto (je to blbost, ale aby si sa zorientoval):
/dev/sda1 20GB
/dev/sdaX 10GB "unalocated" (nealokovane, nepriradene miesto, ktore by nepatrilo ziadnej diskovej particii, ziadnemu logickemu disku)
/dev/sda2 extended
/dev/sda6 330GB

Pripadne to skusim trochu inak:
Fyzicky disk ma kapacitu 750GB. V ramci fyzickeho disku moze existovat x logickych diskov (particii). Na to, aby sa do diskovej particie (logickeho disku) dalo pisat, musi mat priradene miesto fyzickeho disku a musi tam byt vytvoreny suborovy system. Teda, stale sa bavime o nepriradenom mieste, kedze vsetky 3 diskove particie dohromady zaberaju cely fyzicky disk (ilustracia sucasneho stavu - C:30GB + D:350 + E:330GB = 750GB).

Riesenim Tvojho problemu je zmensit (idealne poslednu) diskovu particiu tak, aby Ti tam vznikol volny nepriradeny priestor, ktory by si vedel Ubuntu oznacit ako svoj logicky disk. Malo by to vyzera asi takto:
/dev/sda2 extended
/dev/sda6 300GB
/dev/sdaX 30GB nepriradene (v priebehu instalacie sa sem nainstaluje Ubuntu)
Cize, dosiahnes to, ze ziskas 30GB volneho nepriradeneho diskoveho priestoru, z ktoreho si Ubuntu vytvori logicky disk pre seba (na ilustraciu C:30GB + D:350GB + E:300GB + "/"30GB = 750GB).

Ak Ti stale este nieco nie je jasne ohladom fyzickej organizacie dat na disku, tak sa konkretne spytaj.

Bacin

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 30 Září 2008, 17:12:02 »
Dík, za vyčerpávající odpověď. S Linuxem zatím nemám moc zkušenosti, z toho asi plynou nesrovnalosti. Chtěl jsem rozdělit 30GB logickou jednotku na poloviny, půlka pro xp půlka pro Ubuntu. Bojím se, abych zásahem nepřišel o data, která mám na té 330GB logické části. Bohužel, teď nemám možnost zálohovat 400GB dat.

Tak už jsem Ubuntu úspěšně nainstaloval! Vyskytl se však problem, ale s internetem, ale ten už budu řešit jinde.

Zdravím už z prostředí Ubuntu. Zatím spokojenost, i když mi chvilku trvalo připojit se na net.

Dík za všechny rady.
« Poslední změna: 30 Září 2008, 19:54:28 od Bacin »

Nexus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 02 Října 2008, 21:14:35 »
Dík, za vyčerpávající odpověď. S Linuxem zatím nemám moc zkušenosti, z toho asi plynou nesrovnalosti. Chtěl jsem rozdělit 30GB logickou jednotku na poloviny, půlka pro xp půlka pro Ubuntu. Bojím se, abych zásahem nepřišel o data, která mám na té 330GB logické části. Bohužel, teď nemám možnost zálohovat 400GB dat.

Tak už jsem Ubuntu úspěšně nainstaloval! Vyskytl se však problem, ale s internetem, ale ten už budu řešit jinde.

Zdravím už z prostředí Ubuntu. Zatím spokojenost, i když mi chvilku trvalo připojit se na net.

Dík za všechny rady.
Som rad, ze som mohol pomoct :). Vsetci sme nejak zacinali a kto sa malo pyta, malo vie :).

Martin Gabriel

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 05 Října 2008, 17:32:57 »
Diky, rozdeleni disku uz sem si ujasnil.
Ale mam dalsi problem:
Dnes jsem chtel nainstalovat ty WXP - na disku mam stale UBUNTU - ale z nej uz mam zalohu na ext. hadru - tudiz je mi jedno esli se smaze.
Chtel jsem to udelat tak, ze nabootuju XP, a dam je at se nainstaluji na cely disk - tim ho naformatuji. Mam doma originalni WXP SP2. Dal jsem je do mechaniky restartnul, a pak jsem cekal ze se objevi ta modra tabulka s instalaci.
Bohuzel, ta modra tabulka se neobjevila !!!!
Cd se o restartu zacalo zavadet, pak zacalo zjistovat konfiguraci a pak naskocila jen cerna obrazovka - nereagovala na nic, jen na Ctrl + Alt + Delete. Zkousel jsem to nekolikrat. Vubec nevim co s tim.

Mam nekolik podezreni:

1) Disk je nyni naformatovan na ext3 - mozna to WXP vadi ?
2) Nejsem si jisty jake edice je me cd (pro 32, nebo pro 64), jak to zjistim na cd to napsane neni (mam 64bit) ?
* CD zcela urcite poskozeno neni, ve VirtualBoxu jsem z nej instaloval normalne

Pls pomozte

Diky
MG

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.