Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace a sprava Ubuntu 6.06 na IBM ThinkPad T22 - problemy  (Přečteno 4946 krát)

kabuto

• Návštěvník
Zdravim.
Me prvni pocity z instalace jsou dosti smisene. K instalaci jsem pouzil PC (Intel x86) alternate install CD (nekolik obrazu a medii), cisty HDD pri kazde z instalaci bez part. .
HW: NTB IBM ThinkPad T22, HDD 30GB, RAM 2 x 128MB

1 pokus: Instalace v standartnim textovem modu s pouzitim expertniho rezimu, volba jazyka resp. prostredi ceskeho; ... ; nabidka vytvoreni uzivalelu - nabidnuto vytvoreni uctu root pro spravu, ale pri volbe pokracovani a zadani hesla se objevil najednou  text, ze pro beznou praci je vhodne vytvorit uzivatele s pravy user z duvodu bezpecnosti a atd. a pro spravu vyuzivat prihlaseni root. Tak jsem jej vytvoril a doufal, ze heslo pro root budu moci zadat pozdeji, ale kdyz jsem si precetl, ze:
Citace
Ubuntu používá příkaz sudo pro přidělení administrátorských práv běžnému uživateli. Proto je tradiční UNIXový účet root vypnut (není možné se přihlásit jako root).
jsem se na jednu stranu uklidnil a na druhou podivil, proc mi instalace nabizi vytvoreni uctu root. Instalace dobehla bez moznosti vytvoreni vytvoreni uctu root, ale vzhledem k predchozimu citatu jsem si rekl, ze to asi bude v pohode.
Prvotni radost po prihlaseni a zbeznem projiti systemu vystridalo zklamani z nemoznosti spravy. Proste mi to nebralo heslo. Rekl jsem si, ze pri instalaci doslo k nejake chybe. Hledal jsem opet ve foru a podle rad jsem opet postahoval nekolik obrazu instalaci z ruznych zdroju a vypalil nejnizsi rychlosti (smazka Plextor a media TY resp. Plextor, Verbatim) a presel po smazani HDD k dalsi instalaci.

2 pokus: Nove medium s instalaci, stejny postup jako pri prvni instalaci, ale namisto ceskeho prostredi (ackoli jsem jej take volil) byl system v anglictine... to by ovsem tak nevadilo jako fakt, ze opet nebylo mozno spravovat system - chybove hlaseni po zadani hesla, ze zadane heslo je chybne :(

3 pokus: Opet stejny postup instalace jako v predchozich dvou instalacich...  najednou slo vytvorit ucet root a zadat heslo, ale jaksi se vytratila moznost vytvoreni uctu uzivatele (ovsem to problem neni - od ceho je konzole a prikaz adduser, ze :)  ) . Prostredi napul ceske a napul anglicke. Chybove hlaseni po zadani hesla pri sprave (pod rootem to samozrejme neslo).

4 pokus: Stejne jako v predchozich trech pripadech. Nastaveni hesla pro root mozne, opet nemoznost vytvoreni uzivatele, ale prostredi je ve finale ceske. Vytvoreni uzivatele pod root v konzoli. Po prihlaseni uzivatele v grafickem rezimu opet pri sprave vyzva pro zadani hesla. Opet heslo odmitnuto.

Dle informece v tomto linku http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo?highlight=%28sudo%29
Citace
Všechny grafické konfigurační nástroje ve výchozím nastavení používají sudo. Takže když se vás Synaptic nebo podobný program ptá na heslo, žádá vaše uživatelské heslo, nikoliv heslo pro účet root. ... Prvně vytvořený uživatel je součástí skupiny admin, která může používat sudo. Všichni další uživatelé již součástí této skupiny nejsou. Všem uživatelům Ubuntu je doporučeno používat sudo, protože poskytuje zřejmé bezpečnostní výhody.
Tak ted nevim, jestli to plati i pro uzivatele vytvoreneho rootem v konzoli nebo jen pro uzivatele zalozeneho pri instalaci.

Ted me napada: ...kdyz je ucet root zakazan, pro se v konzoli pod nej prihlasim - jasne vytvoril jsem jej pri instalaci, ale kdyz ma byt zakazan, proc jde pri instalaci najednou vytvorit a jestli ma byt zakazan az tedy v systemu, proc se v konzoli jako root prihlasim???

Sice nejake drobne zkusenosti s linuxem mam, ale kazda distribuce je jaksi svym spusobem specificka.

Instalaci jsem provadel i na jinem NTB stejneho modelu... bohuzel v dusledku se stejnym vysledkem - nemoznosti spravy z duvodu chyboveho hlaseni o chybnem hesle :(

Prokousavam se timto http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper_cz , forem a vubec infem na ubuntu.cz, ale zatim na nic neprichazim. Asi je to nejak pitomost z me strany, ale kde... kde...?

Za pomoc budu vdecny.

Dikes

Vojtin

• Host
Instalace a sprava Ubuntu 6.06 na IBM ThinkPad T22 - problemy
« Odpověď #1 kdy: 06 Srpna 2006, 17:16:59 »
Nechápu tenhle problém... při instalaci se tě instalátor zeptá na jméno 2x ty ho napíšeš a poté se tě zeptá na heslo 2x napíšeš ho a je to. Tim se ti vytvoří normální uživatel a zároven uživatel s právy roota. Při přihlášení do systému zadáš to heslo a jsi normální uživatel, pokud si otevřeš např. synaptic tak se tě zeptá na heslo správce-zadáš opět to heslo uživatele. Pokud chceš v konsoli dělat s právy roota slouží k tomuto příkaz sudo-příkaz-pak heslo uživatele. Pokud chceš mít roota zvlášt stačí napsat sudo passwd root a zadat heslo pro roota. Pak se přihlásíš jako root příkazem su root-heslo roota.
Přidání uživatele je sudo adduserNebo to jde graficky v systém>správa>uživatelé a skupiny.

http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=1734

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2006, 17:21:17 »
První uživatel je zároven správce systému=sudo s právy roota

kabuto

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Srpna 2006, 20:38:12 »
Citace: Vojtin
Nechápu tenhle problém... při instalaci se tě instalátor zeptá na jméno 2x ty ho napíšeš a poté se tě zeptá na heslo 2x napíšeš ho a je to. Tim se ti vytvoří normální uživatel a zároven uživatel s právy roota. Při přihlášení do systému zadáš to heslo a jsi normální uživatel, pokud si otevřeš např. synaptic tak se tě zeptá na heslo správce-zadáš opět to heslo uživatele. Pokud chceš v konsoli dělat s právy roota slouží k tomuto příkaz sudo-příkaz-pak heslo uživatele. Pokud chceš mít roota zvlášt stačí napsat sudo passwd root a zadat heslo pro roota. Pak se přihlásíš jako root příkazem su root-heslo roota.
Přidání uživatele je sudo adduserNebo to jde graficky v systém>správa>uživatelé a skupiny.

http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=1734
Vtip je v tom, coz i vyse uvadim, ze pri instalaci se me to zepta , jestli chci vytvorit ucet root - ano chci - zadam heslo a potvrdim... pak se me to zepta, jestli chci vytvorit ucet uzivatele, protoze pro beznou cinnost je uzivatel root dost nestastne reseni - ano chci jej vytvorit - zadam jmeno uzivatele a heslo... po dokonceni instalace, restartu, nabehnuti systemu a prihlaseni pod uctem uzivatele je vse v pohode az do doby, kdy chci treba nastavit sit nebo prejit jak uvadis do nabidky "systém>správa>uživatelé a skupiny" a jsem vyzvan pro zadani hesla uctu uzivatele, ktery ma pro tuto cinnost opravneni. Mno a v ten moment je heslo uzivatele (ktery by tedy podle vseho mel mit prava admina) odmitnuto. Samozrejme, ze v ramci testovani pouzivam jednoducha hesla (napr. asdf) coz se da tezko splest i pri prepnute klavesnici.

Resume: po instalaci ucet root zrejme vypnut neni, protoze se pod nim v konzoli prihlasim a ucet uzivatele vytvoreny behem instalace nema prava admina. Hlavne se me neptejte jak je to mozny... odpoved potrebuji znat sam resp. spis potrebuji vedet, jak to nainstalovat, aby platilo
Citace
Při první instalaci Ubuntu je administrátorský účet (root) vypnut. Uživatel vytvořený během instalace má administrační práva systému a může spouštět programy jako uživatel root s příkazem sudo a běžným uživatelským heslem.

Vojtin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 06 Srpna 2006, 20:41:31 »
Tak to fakt nechápu, před nedávnem jsem instaloval edgyho (instalátor stejnej jako v dapperovi) a výše zmíněný problém nemám....

kabuto

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Srpna 2006, 21:00:09 »
Predpokladam, ze ten instalator je anaconda resp. Ubuntu je staveno na Debianu. Debian jsem s kolegou instaloval coby file server a vse behalo jak ma do doby, nez jaksi vedeni usoudilo, ze pro lepsi kontrolu (otazkou je ceho  :) ) na serveru bue OS od Mrkvosoftu... ale tohle uz offtopic.
Cetl jsem o Ubuntu a vcelku se mi zamlouva tento system, takze na to musim prijit, kde je zakopanej pes. Zkusim to nainstalit na normalni stanici.

BTW: v praci mame unixaky, tak na to vlitnem :)

Alois Janíček

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Srpna 2006, 21:42:43 »
Je to nějaký divný, možná proto, že tu textovou instalaci neznám. U liveCD se to na žádnýho roota neptá, ale to  ví asi každej. :)
Ubuntu - jedna  z mála  věcí, co někdo dnes dělá pořádně a pro lidi, a ne pro peníze. Zaslouží si uznání, obdiv a podporu. :)

alum

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 07 Srpna 2006, 15:52:36 »
Priznam se, ze jsem zatim nikdy neinstaloval Dappera z alternative CD. Pokud mate tyto problemy, doporucuji:
1. Pokud se vas to zepta, zda chcete pouzivat uzivatele root, odpovezte NE, zridte si bezneho uzivatele, ktery je ve skupine admin a pokud budete chtit vice pracovat s privilegovanymi pravy, pak muzete zadat prikaz
Kód: [Vybrat]
sudo -sa pak se vam vse bude jevit, jako byste byl root, vcetne #.

2. Stahnete si normalni Desktopove CD Dappera, tam jsem takove problemy nezaznamenal.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #8 kdy: 07 Srpna 2006, 15:59:37 »
pri instalaci v expertnim rezimu se zaklada klasicky root
v expertnim rezimu by skutecne meli instalovat pouze ti, kteri vedi co delaji

kabuto

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 07 Srpna 2006, 16:55:53 »
Citace: alum
Priznam se, ze jsem zatim nikdy neinstaloval Dappera z alternative CD. Pokud mate tyto problemy, doporucuji:
1. Pokud se vas to zepta, zda chcete pouzivat uzivatele root, odpovezte NE, zridte si bezneho uzivatele, ktery je ve skupine admin a pokud budete chtit vice pracovat s privilegovanymi pravy, pak muzete zadat prikaz
Kód: [Vybrat]
sudo -sa pak se vam vse bude jevit, jako byste byl root, vcetne #.

2. Stahnete si normalni Desktopove CD Dappera, tam jsem takove problemy nezaznamenal.
Tak to jsem prave dnes udelal... bohuzel se me to zeptalo pouze na pswd, ale ne na username... po potvrzeni hesla instalace bezela dal v pohode a po restartu jsem opet v koncich, ponevadz jaksi pro login sice znam heslo, ale neznam username a pod rootem to nudelam, protoze jsem jej odmitnul pri instalaci  ...uff

BTW: ...to, ze i kdyz jsem zvolil ceske prostredi a ve finale to opet se mnou komunikuje ENG me fakt uz netrapi

Jeden z mych kolegu unixaku jede na ubuntu (neveril, ale kdyz jsem mu ukazoval prubeh instalace... ...uveril) a rikal, ze zkousel prave to alternate install CD, ale delalo mu to pri instalaci na NTB IBM - sice novejsi model - taky curbes, ale zase ohledne rozdelovani HDD. Tak tam vrznul LiveCD a v poho...  Ironii je, ze prave alternate install CD je pro instalaci doporucovano spise nez LiveCD.

Takze zkusime LiveCD...

kabuto

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Srpna 2006, 16:58:15 »
Citace: lukas.svoboda
pri instalaci v expertnim rezimu se zaklada klasicky root
v expertnim rezimu by skutecne meli instalovat pouze ti, kteri vedi co delaji
...mno problem je v tom, ze ja bych i jaksi vedel, co delat a nastavit, ale ten instalator mi to jaksi neumozni

kabuto

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Srpna 2006, 20:55:03 »
Tak... temer po 2 hodinach je doinstalovano. Instalace provedena z LiveCD Ubuntu DD na IBM ThinkPad T22 (P III 1GHz, 256MB RAM, HDD 30GB 5400 ot/min - teda je to celkem mazec... ...instalovat na tomhle zeleze cokoli v takovemhle grafickem rezimu). Zatim vse v pohode.

Jeste zkusim pustit instalaci z alternate install CD na klasicke PC a pak poreferuju, jestli si jenom nerozumi ten NTB s tou instalaci nebo je chybka nekde jinde... :)

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #12 kdy: 08 Srpna 2006, 09:03:11 »
Citace: kabuto
Ironii je, ze prave alternate install CD je pro instalaci doporucovano spise nez LiveCD.
Nikoliv. Desktop CD je primární, standardní a doporučované médium, které je rozesíláno i službou ShipIt. Alternate Install CD slouží jen pro případy, které jsou uvedené na stránce pro jeho stažení.

Zajímalo by mě, kde jste se s touto mylnou informací setkal. Pokud je na našem webu, chtěl bych ji co nejrychleji opravit.

kabuto

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 08 Srpna 2006, 16:20:07 »
ZDE  ...ovsem pravdou je, ze je to doporucovano autorem textu, nikoli obecne  

BTW: Ubuntu je vcelku na tomto zeleze svizne, coz se o woknech rici nedalo :)

Juraj Sekerák

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 08 Srpna 2006, 18:35:43 »
Mam podobnej problem, instaloval sem Dapper Drake z LiveCD a zalozil sem jen jednoho uzivatele. Mel bych mit teda pristup napriklad k Synaptic, ale kdyz ho spustim, mel by se me zeptat na heslo, ale bohuzel nic. Jen mi naskoci panel "spustim administracni aplikaci" a ta pak zmizne a konec a to je vsechno. Zkousel sem to i pres konzoli a vysledek je stejnej.   Nevite co s tim?

Vojtin

• Host
« Odpověď #15 kdy: 08 Srpna 2006, 19:20:51 »
a sudo synaptic funguje?

Juraj Sekerák

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 08 Srpna 2006, 19:36:56 »
Prave ze taky ne.

Juraj Sekerák

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 08 Srpna 2006, 20:14:25 »
Nejde to ani se sudo ani s gksudo a nemuzu si tam ani nainstalovat XChat a poradit se na IRC. Pozadal sem te "Vojtin" o autorizaci na ICQ, jestli by si mi trosku neporadil az budes mit chvili. Ubuntu je vubec moje prvni zkusenost s Linuxem a tak asi pomoct budu potrebovat i se zdanlive banalnim problemem :).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.