Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [ubuntu]: 4 (asi hlupe) otazky...  (Přečteno 3672 krát)

Neelix

• Návštěvník
[ubuntu]: 4 (asi hlupe) otazky...
« kdy: 03 Října 2008, 18:54:30 »
Dobry den...

Na Linux  (Ubuntu Hardy Heron) som presiel len nedavno a mal by som na vas par (pre Vas asi hlupych) otazok.
Notebook pouzivam viacmenej len na internet a komunikaciu sem tam vydeo hudba... No narazil som na taketo problemy:

1. zatial sa mi nepodarilo najst pre mna dostatocne zrozumitelny sposob alebo navod ako kontrolovat takt procesoru. Chcel by som aby jeho frekvencia zodpovedala vytazeniu procesora a nie stale naplno (2 Ghz). Aky program na taketo nieco pouzit a ako to nastavyt?

2. da sa nejako nastavyt aby sa pracovne plochy prepinaly len posunutim mysi na okraj obrazovky?? Je to super vychytavka (hlavne potom pri doinstalovani Compiz)

3. ako dlhorocnemu uzivatelovy Windowsu sa mi zda neuveritelna jedna vec. Je pravda ze pri Ubuntu a Linuxe nepotrebujem ziaden antivir, antispyware ani nic podobne?? Ze tu vyrusi a podobny bordel jednoducho neexistuju?

4. sa asi usmejete ale ked uz pisem... ako sa zadava "zavinac" ? Na klavesnici som ho nenasiel... Ctrl +Alt+V ako aj Shift+92 nefunguju :))

Za odpovede (hlavne na prvu otazku) moc moc dakujem...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: [ubuntu]: 4 (asi hlupe) otazky...
« Odpověď #1 kdy: 03 Října 2008, 19:02:07 »
1. pravym klik na listu-pridat do panelu-sledovanie skalovania frekvencie procesora + Navod na rucne nastavenie
http://wiki.ubuntu.cz/Správa napájení?highlight=(frekvence)
2.treba vediet konfiguraciu ntb. inak
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz Fusion
3.ano. odporuca sa firewall
4.http://wiki.ubuntu.cz/Klávesové zkratky?highlight=(zkratky)|(klavesove)
cast psani specialnich znaku

Samozrejme ak niecomu este neporozumies, tak tu napis.
« Poslední změna: 03 Října 2008, 19:06:47 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Neelix

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Října 2008, 20:28:03 »
Dakujem! Som bol prekvapeny rychlostou odpovede!
1. vazne stacilo kliknut a pridat tam ten panel... teraz vydim kedy na kolko Hz ide ten moj kram...
2. konfigurovat ntb... hmm... ani neviem kde sa nachadza nie este co tam pomenit takze zatial to riesit nebudem... skoda ze niesom programator....
3. parada takze ziaden "ochranny" program ktory brzdi system nepotrebujem! Na firewall sa ale este spytam... ktory je najvhodnejsi??
4. dakujem za odkaz... @ uz funguje  ;)

qUAKER

• Host
« Odpověď #3 kdy: 03 Října 2008, 20:38:35 »
jako firewall doporučuju Firestarter, konfiguruje se přes GUI, není ho třeba nijak po instalaci startovat, prostě to jednou nastavíš a on běží na pozadí při každém startu a ani si nevšimneš, že nějaký firewall máš :)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 03 Října 2008, 21:06:39 »
2. konfigurovat ntb... hmm... ani neviem kde sa nachadza nie este co tam pomenit takze zatial to riesit nebudem... skoda ze niesom programator....
Tymto nebolo myslene konfigurovat ntb ale vediet konfiguraciu(zlozenie) ntb. Ide hlavne o to ze pokial mas gr. kartu od nvidie mas velku pravdepodobnost ze ti pojde compiz bez problemov. Ak mas od ATI mozu sa prejavit problemy pri spustenom compiz, napriklad preblikavanie pri prehravani videa alebo pri spustani 3D aplikacii.
Ak si pozries dalsie prispevky najdes tam vzdy dotaz na to aky hardvare mas. Pripadne ak si pozries par podpisov ako pod tymto prispevkom zistis ze niektori tam maju popisany svoj hardvare.

Este doplnim ze ubuntu ma uz od zaciatku zabudovany firewall(tzv. IpTables). Tento je standardne vypnuty. Mozes ho aktivovat tym ze nastavis konfiguracny subor, co nieje vhodne pre zaciatocnika. Alebo pouzijes konfiguracny program pracujuci v grafike(GUI) ako pisal qUAKER .
« Poslední změna: 03 Října 2008, 21:11:28 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Neelix

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Října 2008, 21:54:15 »
Dakujem za odpovede... firewall uz bezi! Mam este jednu otazku. Nainstaloval som original flash player a potom som cital ako zatazuje procesor pri prehravani flash videa alebo hrani flash hier... A zistil som ze sa to tyka aj mna! Bolo odporucene pouzit slobodny flash player, ale nejak sa mi to nepodarilo...

Ako vyhodim original Flash Player a nahradim ho slobodnou alternativou??

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 04 Října 2008, 22:28:19 »
Bolo odporucene pouzit slobodny flash player, ale nejak sa mi to nepodarilo...

To by mě zajímalo, které pako vám to doporučilo... Svobodné náhrady Flash playeru jsou dvě -- swfdec a gnash -- ani jeden nedokáže 100% pokrýt všechny vlastnosti flashe a oba vytěžují procesor ještě více... :(

pavolzetor

• Host
« Odpověď #7 kdy: 05 Října 2008, 17:55:27 »
v ubuntu je tusim ako firewall ufw (uncomplicated firewall)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 07 Října 2008, 07:40:33 »
cose firewallu týče: http://wiki.ubuntu.cz/Firewall

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.