Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ohlas na 8.10  (Přečteno 24965 krát)

tayllor

• Aktivní člen
  • *
ohlas na 8.10
« kdy: 18 Října 2008, 14:15:42 »
zdarec damy a pani tak aky ohlas mate na 8.10? bude este horsia ako 8.04? Som to ja ale babrak ze som neostal pri 7.10
inac co som pozeral nejake tie videa tak je pravda ze zabera este menej z RAM?
HESLO DŇA: Ubuntu sa nemoze pokazit samo, pokazis si ho ty sam ;)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: ohlas na 8.10
« Odpověď #1 kdy: 18 Října 2008, 14:38:06 »
Ohlasy? Ale jo, jde to... Na "nejlepší ubuntu všech dob" (7.04 Feisty Fawn) sice nemá, ale zklámání to rozhodně není... Potěší nějaké novinky v aplikacích, předělávky některých věcí se opravdu povedly (Správce nesvobodných ovladačů se dost polepšil) atd.

Jediné, co bude stát za to bude Kubuntu - KDE4 only...

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2008, 14:45:15 »
já mám z 8.10 strašnou radost, ale to je dáno hlavně tím, že mi funguje na mém novém ntb i se zvukem a wifi, což 8.04 nezvládala...

jinak stejně používám vlastně jen firefox, pidgin a terminál a tam se žádná zásadní vylepešení nedějí...
jo správce nesvobodných ovladačů se zlepšil, ale toho použiju jen jednou po instlaci systému...
hlavně aby 8.10 bez problémů vydržela fungovat minimálně do vydání 9.04... to mi bude stačit..

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 18 Října 2008, 15:12:19 »
A ako je to zo zvukom. Uz netrpi problemami ako 8.04 na zaciatku? Pripadne nema niekto informacie ci v ovladacoch ATI pre novy xorg nebude opraveny problem s blikajucimi 3D aplikaciami a videom?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 18 Října 2008, 15:39:23 »
8.10 mám od včerejška, takže jsem ho ještě zevrubně neotestoval. Po prvním zděšení, kdy po instalaci nechtěl naběhnout grub, protože ho instalátor nacpal na "druhý" disk, ze kterého se nebootovalo, poté, co jsem si zvykl na nové označení PATA disku jako SDA a po nainstalování nesvobodných ovladačů grafiky (nesvobodný měl pouze 70% úspěšnost naběhnutí xserveru)., bych i řekl, že je to povedené Ubuntu. K spokojenosti snad chybí pouze OpenOffice 3.
« Poslední změna: 19 Října 2008, 14:35:39 od qUAKER »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2008, 15:46:03 »
K spokojenosti snad chybý pouze OpenOffice 3.

Doinstalace na pár kliknutí...

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #6 kdy: 18 Října 2008, 16:06:36 »
Mno, v nadšení jsem ho nainstaloval na čisto. Varovat mě měla skutečnost, že mi systém "zamrzl" (i) z liveCD, ale říkal si, že to je nějaká haluz, restartoval a nainstaloval ho. Na první pohled se mi moc líbil - všechno funkční, dokonce i compiz s otevřenými ovladači, příjemnější pracovní prostředí, svižný, prostě nádhera... Jediné co nefungovalo byla wifi - o které systém vůbec ani nevěděl, že ji mám. Po doinstalování ovladačů, ale chybky v logu zmizely.
Průšvih byl ovšem v tom, že systém náhodně totálně zamrzal. A to tak, že velmi kvalitně - kromě pohybu s myškou nešlo vůbec nic a bez zvláštních chybových logů, které by napověděly, co se vlastně stalo. Původně jsem myslel, že zamrzá z důvodu absence ovladačů wifi, což vždycky celý log "zaneřádilo" neplatnými pokusy o spojení se zařízením, které je zaneprázdněné. Po instalování ovladačů, chybové hlášky zmizely avšak systém chvíli po startu zamrzal nadále.
Skončilo to tím, že jsem nainstaloval Ubuntu HH, které mám z Praktické příručky a počkám si na finální verzi, nebo budu velice rád, že mě HH nezklamalo a funguje na výbornou.
Jo, a taky jsem si všiml, po rychlém vystřídání několika verzí za sebou (GG, II, HH) že systém i na starém železe startuje čímdál rychleji.

Každopádně, na druhý stroj co mám v záloze - na přednášky ve škole a tak, Intrepida finální verzi určo nacpu --> systém se mi moc líbí

Edit:
Po nainstalování nesvobodných ovladačů grafiky (nesvobodný měl pouze 70% úspěšnost naběhnutí xserveru)., bych i řekl, že je to povedené Ubuntu.

Huh, že by to nakonec bylo tím? :)
« Poslední změna: 18 Října 2008, 16:11:08 od Jari »
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

kukide

• Aktivní člen
  • *
    • Cafescope
« Odpověď #7 kdy: 18 Října 2008, 16:19:55 »
Já jsem nadšený, nainstaloval jsem ho včera na sestřin notebook, protože odjede pryč ještě dříve než vyjde oficiální verze.
Je to Asus A6M a na 8.04 to šlo dost ztuha a řešil jsem spoustu problémů a některé chyby nešli opravit jako zvuk tak aby fungoval normálně.
Na to že je to beta jsem ji nainstaloval bez problémů a po všech aktualizacích až do dneška + přidáním pár programů, je teď právě plně funkční a je vněm vše co sestra používá.
A musím opravdu hluboce smeknout klobouk, ani jednou jsem nepoužil terminál, vše fungovalo samo ;D
Jen přidat balíčky.
No nějaké ty restarty a hlášky ale po pár aktualizacích a hlavně po aktualizaci jádra z 2.6.27-4 na 2.6.27-7 už vše vpořádku.

Každou aktualizací přibívají nové prvky a fungujou :D

Jo zapoměl jsem podotknout, že šlo o změnu z 32 na 64.
« Poslední změna: 18 Října 2008, 19:01:16 od kukide »

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 18 Října 2008, 18:17:19 »
aha takze ako vidim vo finalnej verzii by to mohol byt po mensej pauze (8.04) opat schopny system?
HESLO DŇA: Ubuntu sa nemoze pokazit samo, pokazis si ho ty sam ;)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 18 Října 2008, 18:20:31 »
K spokojenosti snad chybý pouze OpenOffice 3.
Doinstalace na pár kliknutí...
Už se stalo.
Po nainstalování nesvobodných ovladačů grafiky (nesvobodný měl pouze 70% úspěšnost naběhnutí xserveru)., bych i řekl, že je to povedené Ubuntu.
Huh, že by to nakonec bylo tím? :)
Hmm, tak tohle byl překlep - svobodný ovladač, který se nastavil po instalaci (a fakt jsem neřešil, jestli to byl vesa, ati, nebo radeonhd), zobrazoval pouze v 70% případů - v těch zbylých 30% jsem skončil s obrazem smrsknutým do řádky velikosti 1 pixel s tím, že ani přepnutí do konzole nešlo. Nesvobodný fglrx zatím chodí na 100%, i když s 90% výkonem proti verzi 8-9 na HH.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 18 Října 2008, 18:49:10 »
Mně tedy nejde nvidia proprietální driver řady 96 kvůli nekompatibilitě s xserverem a nejsem sám. jinak super.
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #11 kdy: 18 Října 2008, 19:24:56 »
Já považuji Intrepid za zatím nejlepší Ubuntu od doby Dappera. Přešel jsem zhruba před týdnem a všechno šlape jako finální verze. Velký pokrok v podpoře hardwaru, nový a přitom spolehlivý software. Jedinou kaňkou je to, že už se mi dvakrát stalo, že notebook šel do idle (screensaver) a z něj již nenaběhl, respektive naskočilo jen pozadí s kurzorem myši, s tou se sice dalo hýbat, ale x server nešel ani restartovat.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #12 kdy: 18 Října 2008, 20:28:41 »
Co ještě musím ocenit, je vyšší rozlišení usplashe. Je to sice kosmetická změna, ale při bootování to budí o poznání lepší dojem (který ovšem absolutně pokazí výchozí vzhled v Gnome, ale o tom tu je jiné vlákno)

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #13 kdy: 18 Října 2008, 20:39:58 »
Co ještě musím ocenit, je vyšší rozlišení usplashe. Je to sice kosmetická změna, ale při bootování to budí o poznání lepší dojem (který ovšem absolutně pokazí výchozí vzhled v Gnome, ale o tom tu je jiné vlákno)
Nevíte, jestli už funguje konečně i širokoúhlý 16:10 nebo je to pořád tak škaredě roztažené?

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #14 kdy: 18 Října 2008, 20:57:13 »
Nevíte, jestli už funguje konečně i širokoúhlý 16:10 nebo je to pořád tak škaredě roztažené?

Já mám 1440x900 na T61 (Intel X3100) a naprosto bez problémů, včetně automatické detekce hardware. Nějaké roztažení nepozoruju.

fermata

• Aktivní člen
  • *
  • skill: write in C
« Odpověď #15 kdy: 19 Října 2008, 11:21:56 »
Ubuntu 8.10 je dost dobre, prekaza mi len, ze ma problemy nabootovat so splashom...v cca polovici pripadov sa sekne. Ale akonahle dam splash prec, vsetko funguje uplne nadherne :)
"A weak coder becomes a strong coder by reading code and writing code - every day, for fun."

Fujitsu Siemens V5505, Intel Core 2 Duo, 1 GB RAM, Intel X3100, Debian Sid/Squeeze LXDE + Ubuntu Intrepid Ibex

Jirina

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 19 Října 2008, 11:33:30 »
Já jsem po včerejším přechodu na II nezaregistroval problémy.
Pouze stále přetrvává problém s Nvidia grafikou (viz: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28118.0.html) a nejdou mi zkompilovat ovladače pro DVB-T tuner Aver Volar X viz: (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,24553.0.html#msg190479).

Jo a taky jsem tak nějak doufal, že mi zase začne bezchybně fungovat Uspání do RAM (v 7.10 to chodilo bezchybně, v 8.04 už ne). Bohužel, když už se to uspí, tak po probuzení nechodí síť :-(
« Poslední změna: 19 Října 2008, 12:20:36 od Jirina »
Dell Latitude E6400, Ubuntu 13.10 + W8.1

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #17 kdy: 19 Října 2008, 12:08:33 »
Ked to tu tak citam, tak to vyzera ze hned ako bude final tak prechadzam. Uz sa len rozhodnut ci 32 alebo 64 bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Chrizo

• Aktivní člen
  • *
    • Nepsavec
« Odpověď #18 kdy: 19 Října 2008, 13:05:19 »
můžu se zeptat jak se dá přejít teď na vyšší verzi ?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #19 kdy: 19 Října 2008, 13:51:02 »
To je tajná informace vyhrazená jen zasvěceným ;)

No dobře, stačí spustit správce aktualizací s přepínačem -d, tedy update-manager -d, ale rozmyslete si to dobře, než to uděláte...

Chrizo

• Aktivní člen
  • *
    • Nepsavec
« Odpověď #20 kdy: 19 Října 2008, 14:33:23 »
To je tajná informace vyhrazená jen zasvěceným ;)

No dobře, stačí spustit správce aktualizací s přepínačem -d, tedy update-manager -d, ale rozmyslete si to dobře, než to uděláte...

Moc děkuji  :)

zonaA

• Host
« Odpověď #21 kdy: 19 Října 2008, 14:51:36 »
No já při zkouškách II jsem měl stále Usplash roztažený, potřebuju 1680x1050, ale bylo tam stále 1280x1024 víc ne...

sirkubador

• Aktivní člen
  • *
    • http://minastir.ic.cz
« Odpověď #22 kdy: 19 Října 2008, 16:44:15 »
Používám II od 4. alphy a musím říct, že se od té doby do teď hodně zlepšilo (narazil jsem pouze na dva těžko řešitelné bugy a konečně mi i na 64bitu zafungovala flash 10, která jede bez jakýchkoliv problémů). Vynikající vylepšení je rychlé vyhledávání v synapticu a zvykám si i na taby v nautilu (ačkoliv bych možná víc ocenil rozdělená okna). Myslím, že tohle vydání bude minimálně stejně povedené jako to předchozí (musím ale podotknout, že pro mne byl přechod na HH kdovíproč hladký a úplně bezproblémový).
"A simple, lightweight linux distribution" (64-bit)

pivik

• Host
« Odpověď #23 kdy: 19 Října 2008, 18:12:21 »
II je sice jenom beta, ale za sebe musím říci, že já toto vydání možná i přeskočím. Důvodů je několik. Zkoušel jsem jak 64 bit, tak 32 bit a u obou mám problémy s vysokou zátěží RAM a to cca o 50 - 200!! vyšší než u HH. %. Dalším problémem je flash, se kterým jsem měl problém také na obou architekturách. Daším problémem je, že se mi zatím nepovedlo připojit disketovou mechaniku ani ruční konfigurací fstab po vzoru 8.04. Další problém je se spořičem při spuštěném Pidginu atd, atd. Těch problémů je zatím dost. Určitě vyzkouším ještě finální verzi, ale zatím jsem se naprosto přesvědčivě vrátil k 8.04 32 bit, který mi jede absolutně bez problémů.

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 19 Října 2008, 18:45:59 »
Ubuntu 8.10 je celkem dobrý, vypnu pulseaudio a zapnu oss lepší než alsa trocha kompilace a je to.  Nefungoval dobře zvuk s alsa, oss vyřešilo problém. Další problém  s grafikou u některých aplikací , když nechám původní rozlišení obrazovky, tak je to v pohodě.  Tracker, bluetooth, šifrování, aplet pro přepnutí uživate, network manager, evolution vypnu a pouze zapnu ufw firewalll.
Je dobré, že zatížení ramky, cpu a grafiky zůstává stejné.
Pořád mi nefunguje gnomeradio, místo toho používám gradio.
Co mě velice potěšilo nová verze open office 3.
 :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.