Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: velikost systemove cache  (Přečteno 3181 krát)

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
velikost systemove cache
« kdy: 22 Září 2008, 14:30:12 »
Dobre odpoledne,

mam na virtualnim hostingu (ne pipni) problem s vytizenim disku ktere zpusobuje databaze. po urcitem poctu uzivatelu je disk tak zatizen ze prihlaseni trva treba 3 minuty pritom veskere operace probihajici v ram jsou stale rychle. Dosel jsem tedy k nazoru zvetsit systemovou cache tak aby se tam databaze vesla cela (asi 600mb) a tim by se ulehcilo disku. (ramky mam relativne dost). Otazkou je tedy kde mam tuto hodnotu zvednout.
Ranní ptáče dřív doskáče!

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
Re: velikost systemove cache
« Odpověď #1 kdy: 22 Září 2008, 14:47:39 »
zapomel jsem dodat je to Ubuntu 7.10, a databaze je MySql ale osobne bych do databaze nerad delal nejake upravy. rad bych aby proste byla v ramce. chtel jsem to resit pomoci ram disku ale pripada mi to jako spatne reseni protoze to neresi problem kdy by databaze presahla jeho velikost, dale pak to neresi fyzicky zapis na disk (muselo by se to nejak mirrorovat) Moje vize byla ze bych data okopiroval do /dev/null tim bych je mel v ramce a zaroven by se semtam neco zapsalo na disk. Bohuzel se mi nedari ani po nekolikanasobnem hledani nic najit je mozne ze to ani neexistuje (coz teda pochybuju)

ares952

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.lumidan.eu
« Odpověď #2 kdy: 23 Září 2008, 08:14:41 »
Neprovozuji sice server, ale z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz zkopiruju 2GiB soubor do /dev/null tak se cely natahne do cache (dalsi cteni probiha rychlosti 1,4GiB/s, mam 4GiB RAM). Predpokladam tedy, ze system automaticky vyuziva maximum dostupne RAMky prave na cache (alespon z vypisu z /proc/meminfo anebo z gnome appletu se mi tak zda).

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #3 kdy: 23 Září 2008, 15:07:14 »
jasne jenze ja bych tuhle pamet chtel nejak vyhradit mam 4gb ramky a 1gb chci jen pro cache souboroveho systemu. protoze databaze maji obecne tendence pameti plytvat tak se jim musi ta pamet jevit jako obsazena.

Spock lone wolf

• Aktivní člen
  • *
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
« Odpověď #4 kdy: 23 Září 2008, 15:19:09 »
Zajímavé že je celkem typické že nechceš sahat do databáze, kde ale evidentně problém bude. 600 MB DB není až tak moc a někde bude něco silně skřípat.

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #5 kdy: 24 Října 2008, 14:04:41 »
(zaslany konfigurak jsem smazal, protoze uz to nikdo neresi)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.