Buducnost Ubuntu? Tato tema sa tu rozoberala uz pred dost dlhym casom. Uz vtedy zazneli skepticke hlasy. Mam otestovane vsetky verzie od 5.04 az po momentalnu 8.10. 4-kove verzie som este v tej dobe nezaregistroval, takze o ich urovni nic neviem. Podla mojho subjektivneho nazoru mi pripada verzia 6.06 ako posledna stabilne pouzitelna na beznu pracu. Teda do tejto verzie mala kvalita distribucie progresivnu tendenciu, pocnuc nasledujucou verziou nastavali problemy, prejavujuce sa bud hned alebo po urcitom case, najhorsie pritom dopadla ta posledna verzia 8.10. Tu som sa uz nadobro rozhodol rozlucit s Ubuntu a prejst na Debian. Rychlostou bootu Debianu som bol zaskoceny. Najviac ma zarazila okolnost, ako Ubuntu zachadza so systemovymi prostriedkami. Pri nainstalovani tych istych programov a spusteni tych istych sluzieb registrujem u Debianu takmer 50% pokles spotreby pamate ale aj vykonu procesora.
Ak ma niekto postarsiu NVidiu a nevie ako sa dostat do runlevelu 3, kedze ten v Ubuntu nefunguje, je nahrany, pretoze si nemoze ani skompilovat ovladac legacy (lebo tak radia man stranky -> na toto upozornujem vsetkych RTFM odkazovacov). NVidiou samozrejme problemy nekoncia, tie hlavne este nastanu v nespravnom znaceni diskov, teda ako u koho, a v zavislosti, kto ake disky pouziva a ked vam initrd zacne hlasit chybu pri starte po najnovsom upgrade kernela a nemozete nebootovat, nestratite konecne trpezlivost?
Aby bolo jasne, som povazovany za ubuntaka, propagoval som ho kde sa dalo, zo shipit som vsetky CDecka vzdy poctivo rozdal, samolepkami Ubuntu so oblepil vsetky mozne aj nemozne miesta... Ako ale propagovat nieco, coho uroven ma neustaly degres? Rozhodol som sa uz nepropagovat nic, a trochu tichsie uz len odporucim Debian, ten je fakt dobry.
Sorry, za tento traktat, ale nalievam si uz asi piateho dobreho Ceskeho Kozla u znameho, ktoremu miesto Ubuntu musim instalovat Debian. Ako sa vyjadril ani win useri nie su debyli, ze by nevideli prednosti GNU/Linuxu, ale to, co sa prezentuje ako najnovsie Ubuntu, tak to teda nie...