Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ako na rozdelenie disku - dualboot Windows Vista a Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 10910 krát)

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Zdravim.Odskusal som si LiveCD Ubuntu 8.10 no ale chcel by som si ho dat do pc ako druhy OS...lenze neviem ako..potrebujem rozdelit disk.Ak ano, tak ako?A ake Ubuntu si dat?Nechat si 8.10?Alebo dat starsi?Prosim poradte mi niekto lebo som s toho naozaj blby...fakt dakujem
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 02:09:47 od Anna Taliánová »

rch

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2008, 13:39:22 »
ja som sice novy tu na fore, ako aj v linuxoch, ale
nasiel som navod na ubuntu strankach:

--- Ak mas cely HDD pouzity na WIN, tak nechaj vsetko na instalator, on sa o to postara sam (nezabudni defragmentovat disk)
(podla mna to neni dobry napad)

alebo druhy pripad:
--- Dufam ze pri instalacii windows si si rozdelil disk na dve casti, potom je postup takyto:

1) zasun instalacne dvd do mechaniky a nabootuj
2) pri instalacii sa dostanes az na partitioning
3) zvol manual
4) particiu, kde nie je WIN zmaz
5) Z volneho miesta zvol NEW
   400 MB / from beginning / swap
6) Z volneho miesta zvol opat NEW
   aspom 15GB / from beginning /   "/" myslim tym lomeno typ particie, / typ reiserfs alebo ex3
7) Z volneho miesta zvol opat NEW
   kolko chces (aspom10)GB / from beginning /   "/home" / typ reiserfs alebo ex3 ale rovnaky ako v kroku 6

zvysok miesta na disku si opat nechaj volny priestor na nejake dokumenty atd... neformatuj ho ale tu, radsej vo win, pretoze win neprecita linuxovu particiu :-)


hotovo, pokracujes ... next...
instalator ti aj sam vytvori bootovacie menu s vyberom ubuntu (default) aj win.... default si potom mozes zmenit v /boot/menu.lst v riadku default 0 prepises cislo na cislo riadku, kde ma byt default....

Vela stastia

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 05 Listopadu 2008, 13:48:31 »
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 05 Listopadu 2008, 13:57:37 »
he a neda sa to dako jednoduchsie?.....napr priamo vo viste to rozdelit a potom tam len instalnut ubuntu...nerad by som prisiel o data a pod

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • *
  • Příspěvků: 9307
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 05 Listopadu 2008, 13:59:50 »
Jednodušeji? Co byste chtěl jednoduššího než v instalátoru zaškrnout "S průvodcem" zvolit velikost místa pro Ubuntu a dál se nestarat?  :o

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 05 Listopadu 2008, 14:01:46 »
no dobre tak ja to teda skusim...a kolko mam dat miesta pre ubuntu?Staci 10-15 GB?mam 80GB dick..a aky Ubuntu dat?8.10 alebo 8.04?
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 02:07:19 od Anna Taliánová »

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 05 Listopadu 2008, 14:02:49 »
1) Když cokoliv děláš s diskem, vždy zálohovat
2) Pokud máš Win na celém disku -> musíš rozdělit disk -> tedy defragmentovat win (nebo ideálně instalnout rovnou znovu win s tím, že vyhradíš už volný místo pro Linux - nebo použít viz. Vojtěch Trefný)
3) Instalace není těžká, pokud jsi udělal dva předcházející body nemusíš se ničeho bát -> prostě postupuješ podle návodu co ti dal ufaak a nebo rch (snad jen swap by měl být větší)

Použít: 8.10 - podpora novějšího hw
10-15GB stačí - samotný systém bude mít cca do 5GB, ale čím víc tím líp - záleží jak hodně se chystáš Linux používat
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 02:08:07 od Anna Taliánová »

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 05 Listopadu 2008, 14:06:26 »
ok tak to urobim podla ufaaka...drzte palce
 ::)
A potom pri spustani pc mi da na vyber ktory chcem spustit?
« Poslední změna: 05 Listopadu 2008, 14:09:47 od markus.22 »

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 05 Listopadu 2008, 14:11:49 »
jasne, po zapnuti se ti objevi vyber ubuntu, ubuntu (recovery), vista
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 05 Listopadu 2008, 15:05:58 »
ale nic mi to nezmaze ze?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 05 Listopadu 2008, 17:06:49 »
No takze absolutne to neslo instalnut vedla visty a rozdelit disk...proste to islo len formatnut disk a dat tam ubuntu.....
Najvacsia sranda je ze na nete su take super navody,ze pomoz si sam.....
« Poslední změna: 05 Listopadu 2008, 17:24:09 od markus.22 »

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 05 Listopadu 2008, 17:55:59 »
Ja mam ted nainstalovany visty a ubuntu na jednom disku, takze ti muzu popsat jak jsem to udelal. Mel sem jen jeden oddil na kterym byli visty, takze jsem stahnul Acronis disk creator suite (nebo tak nejak, jinej program tusim ve vistech nejede). V nem jsem ten oddil zmensil a ze zbytku vytvoril novy. Pak jsem spustil instalaci ubuntu, dal rozdeleni disku rucni a pouzil ten co jsem si vytvoril (ten jsem jeste rozdelil na mensi /, swap ...)

a to je cely

a visty se do grubu pridaly samy, teda spis grub si je tam pridal sam a samozrejme na posledni misto  ;D
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 05 Listopadu 2008, 17:58:22 »
Mozes mi vysvetlit ake grubi?co sa stalo ci co to----:

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 05 Listopadu 2008, 17:59:35 »
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:02:29 »
ahaaaaaaaaaaa.hladam ten acronis...dlho trvalo to rozdelenie a tak?nestratil si pri tom data a podobne?

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:04:47 »
najdes to na uloz.to jinak musis si davat pozor abys to nejak nezkazil. Kdyz to udelas dobre tak nic neztratis. Tam si akorad vyberes ze chces zmensit oddil (aspon tak aby ten novy mel 15GB) a vytvoris novy. Das pouzit a ono se to restartuje a provede to zmeny.
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:08:53 »
nebol to nahodou Acronis disc director?

erico9999

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #17 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:28:02 »
je to jedno hlavně když s tim pujde rozdělit disk  ;)
Linux je cesta do budoucnosti

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #18 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:31:41 »
je to mozny, nazev si presne nepamatuju
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #19 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:32:15 »
Ha ha mne ho vista blokla kvoli kompatibilite

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #20 kdy: 05 Listopadu 2008, 18:58:54 »
Dyť to musí jít jednoduše při instalaci  :o

Prostě restartuješ PC dáš do mechaniky LiveCD a instaluješ ;) Až se tě to zeptá na rozdělení disku, tak vybereš
S průvodcem změnit velikost "bla bla bla SCSI..." a použít uvolněné místo (bohatě stačí klidně 10-15GB)



No a prostě si nastavíš (tim pohybovátkem) kolik místa chceš uvolnit ;) Visty i data ti zůstanou ;)
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #21 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:02:37 »
ja viem ale nemam to tam...len autonmaticky celych 100% disku alebo manualne a tam to nejde zmenit

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #22 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:05:12 »
jj presne ... taky sem to mel takhle
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #23 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:06:04 »
btw. blokla? kdovi cos stahl... me to jelo v poho
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #24 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:07:20 »
Pockaj...mam dat rovno instalovat?Alebo iba spustit bez zmeny a potom nainstalovat?

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.