Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ako na rozdelenie disku - dualboot Windows Vista a Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 10908 krát)

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #25 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:09:34 »
instalovat
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #26 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:12:17 »
No tak idem urobit...hadam to pojde a nebudem musiet reinstalnut cely system lebo tam mam asi 10 GB fotiek,hudby a pod a nemam clear dvd

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #27 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:13:30 »
Já to tak dělal u bráchy a všechno je O.K.
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #28 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:26:46 »
Neslo....nechcelo mi to ten disk rozdelit.....

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #29 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:38:37 »
hm. tak to je divný... v tom případě si prostě stáhni nějakej prográmek pro Visty na rozdělování disků ;měl by to umět i "editor diskovych oddilu" co je na LiveCD... Je to v menu System->Sprava->Editor disk. oddílů (nebo nějak tak)
ale nejsem si jistej jestli to pude :(
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #30 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:39:35 »
btw. blokla? kdovi cos stahl... me to jelo v poho
Mam 32 GB free space a acronis mi stale tlaci do hlavy ze mam 0 a tak nemozem disk rozdeli
Ma asi porazi

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #31 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:45:55 »
treba delas neco spatne... uz sem to rozdeloval takhle nekolikrat a pokazdy v poho
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #32 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:52:01 »
No ono mam to v anglictine.A davam create partition.....

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #33 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:52:11 »
jo a jak to rozdelujes? tam bys mel dat "zmenit velikost oddilu" a ubrat velikost a z toho mista pak vytvorit novej
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #34 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:52:53 »
jo jak chces vytvaret partition kdyz nemas zadny volny misto... musis to misto nejdriv udealt
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #35 kdy: 05 Listopadu 2008, 19:57:18 »
Myslis increase free space?Lebo to dam...oznacim disk a potom mi ukaze 32 GB free ale nemozem to dalej oznacit a dat next

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #36 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:16:22 »
mas ten pokrocilej mod? kliknes na ten partition a vlevo by melo byt navyber "zmenit velikost oddilu"
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #37 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:19:42 »
No a ked to rozdelim tak ako tam potom instalnem ubuntu?

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #38 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:24:49 »
az budes mit volnej partition tak restartnes pc .. nabootujes z livecd .. a das instalovat. Pak das vlastni rozvrzeni disku, smazes ten cos vytvoril a vytvoris si novej. Mel by sis vytvorit swap, jaka ma byt presne velikost to nevim (ale tusim byvalo 2 x velikost RAM, kdyztak nekdo opravte) pak si das neco na / a propripadne jeste oddil na /home
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #39 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:26:33 »
Pak si při instalaci normálně vybereš ten oddíl co si vytvořil...
Tak jak máš při instalaci

S průvodcem - změnit velikost
asistovaně použít...
asistovaně...
Ruční

Tak vybereš ručná a tak sy vybereš ten novej oddíl (poznáš ho tak že tam bude využitý místo 0kb)
a pak dáš upravit (nebo editovat už nevim) a jako přípojnej bod dáš "/" a systém souborů vybereš "ext3"

edit?: Si mě předběhl :-D jj SWAP má bejt 2xRAM (ale nemusí) osobně mám RAM 1,5GB a SWAP sem nikdy nepoužil ;) (a to sem si nastavil na 3,7GB ;D )
« Poslední změna: 05 Listopadu 2008, 20:28:14 od kajobert »
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #40 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:28:20 »
Pak si při instalaci normálně vybereš ten oddíl co si vytvořil...
Tak jak máš při instalaci

S průvodcem - změnit velikost
asistovaně použít...
asistovaně...
Ruční

Tak vybereš ručná a tak sy vybereš ten novej oddíl (poznáš ho tak že tam bude využitý místo 0kb)
a pak dáš upravit (nebo editovat už nevim) a jako přípojnej bod dáš "/" a systém souborů vybereš "ext3"
toto je komplet postup?
Cize swap si dam 2GB

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #41 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:29:58 »
me to prijde strasne moc 2x velikost ram... kdyz mam 2GB tak dat 4GB na swap? zatim se me jeste ty 2GB nepovedli zaplnit a swap je furt prazdnej
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #42 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:31:13 »
A co je to ten swap?

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #43 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:32:32 »
Ne. Přesnej postup ti psát nebudu ;) máš ho na wiki:
http://wiki.ubuntu.cz/Průvodce instalací

pro tebe platí v kroku 5:
Krok 5.3 - ruční rozdělení disku


P.S: SWAP podle mejch zkušeností stačí 500MB ;) a i to je pro mě moc :-D
Je to spíš pro ty co používaj náročnejší aplikace na paměť ;) Já sem SWAP nikdy nezaplnil ani 1 bajtem
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #44 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:34:25 »
SWAP je v podstatě RAMka na disku ;) Ukládaj se tam dočasný soubory jako by to byla RAMka...
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #45 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:36:32 »
ok cize swap mi staci teda aj  1 GB a volna particia 15GB?Hadam to zvladnem a potom vas budem cez vikend otravovat s grafikou a programami:))))))))))))))))))

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #46 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:37:24 »
ideální ;)
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #47 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:38:17 »
no vynikajuco......nakoniec po par mesiacoch necham viste 20GB a ostatne pre ubuntu ;D

Wr41th

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 130
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #48 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:38:38 »
celkove 20GB na vistu?
HP pavilion dv6580 - AMD Turion64 X2 2x1,8GHz, 2x1GB RAM 667MHz, Nvidia 8400M GS 128MB - Ubuntu 10.10

Have you tried turning it off and on again?

kajobert

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
  • Ubuntu beginner
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #49 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:40:14 »
Tak to dopadlo u mě ;) původně 100GB pro xp a 15ubuntu+5SWAP
a teď :-D 80GB ubuntu nějaký to giga SWAP a zbytek jen tak (momentálně Windows 7)
OMLOUVÁM SE ZA STUPIDNÍ POST (viz. výše) ^^

Acer ASPIRE 5315: 1.73GHz/1.5GB-RAM/120GB-HDD/Intel X3100-358MB(sdílená)/15,4" 1280x800/WiFi Atheros ar5007eg first boot: K/Ubuntu 9.10 (Linux since 07.2008) | FF,Kopete,Skype,Amarok,VirtualBox+LiteXP sec. boot: Win. 7 | Chrome,Pidgin,PhotoFiltre Studio,InDesign/Illustrator/Flash(trial:D) ^^

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.