Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ako na rozdelenie disku - dualboot Windows Vista a Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 10909 krát)

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #50 kdy: 05 Listopadu 2008, 20:41:08 »
 ;D ;D ;D ;D na nech sa nerozpina......ale nie....a ten win 7 by som skusil ked uz budem zbehly v ubuntu

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #51 kdy: 06 Listopadu 2008, 20:36:17 »
No tak nejde to rozdelit

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #52 kdy: 06 Listopadu 2008, 20:49:45 »

Jestli to fakt chcete nainstalovat, postupujte podle techto jenoduchych kroku:

1. Spuste defragmentaci disku ve Viste

2. Nabootujte live-cd

3. Spuste program gparted (otevrete terminal, napiste: sudo gparted)

4. V gparted vyberte svuj (NTFS) disk s Vistami a nechejte ho zmensit

5. Spuste instalator a vyberte si instalaci do volneho prostoru

Fakt to neni nic sloziteho. Kazdemu to jde.

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #53 kdy: 06 Listopadu 2008, 20:54:00 »
No lenze mne to neslo ani cez instalaciu ubuntu,ani cez vistu a ani cez acronis
kde a ako spustim ten program gparted a odkial ho zozeniem?Aky terminal?Kde to mam spustit?
A defrag vo viste trva 100 rokov.....robim cez OO defrag.To nestaci?
« Poslední změna: 06 Listopadu 2008, 20:56:19 od markus.22 »

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #54 kdy: 06 Listopadu 2008, 20:56:35 »
Zkusil jste ten postup co jsem vam napsal? Nezkusil, tak se nedivte, ze to nejde.

Ano, defragmentace ve Vistach trva celou noc. Podekujte Microsoftu. Nevim, co je OO defrag, pouzil bych bezny MS nastroj na defragmentaci.
Vsechny programy jsou na live-cd. Terminal se spousti pres nabidku aplikace na live-cd, pak tam proste napisete sudo gparted a je to. Nebo muzete spustit pres menu system gparted primo (myslim, ze je to oznacene jako editor disku).
« Poslední změna: 06 Listopadu 2008, 21:00:50 od sandrick »

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #55 kdy: 06 Listopadu 2008, 21:00:50 »
No ved ok......cez vikend skusim.....a mozete mi prosim odpovedat na tie moje hlupe otazky?

sandrick

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 299
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #56 kdy: 06 Listopadu 2008, 21:01:20 »
Uz se stalo :)

jamesbond

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 87
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #57 kdy: 07 Listopadu 2008, 08:47:18 »
No takze absolutne to neslo instalnut vedla visty a rozdelit disk...proste to islo len formatnut disk a dat tam ubuntu.....
Najvacsia sranda je ze na nete su take super navody,ze pomoz si sam.....
Neponúkal tú prvú možnosť, že rozdelí disk automaticky ?

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #58 kdy: 07 Listopadu 2008, 11:29:03 »
No lenze mne to neslo ani cez instalaciu ubuntu,ani cez vistu a ani cez acronis
kde a ako spustim ten program gparted a odkial ho zozeniem?Aky terminal?Kde to mam spustit?
snadrick nebuď jak pes :D
markus.22 co to máš za atomový Visty?
gparted můžeš spustit přímo z Live CD, je myslím v nabídce Systém - Správa - Partition Editor nebo tak nějak se to jmenuje.
Terminál je program, který je opět v nabídce na Live CD, bude zřejmě v Aplikace - Příslušenství - Terminál.

Co jsem to tak pročítal napadla mě jedna věc. Po výběru disku (partition) dal jsi odpojit disk (partition)?
Viz. následující obrázky z gparted (tam už vidíš jak to vypadá - flashka).
Klikneš pravým tlačítkem myši na disk (ntfs - kde máš ty atomový Visty) a dáš odpojit, pak by jsi měl mít možnost disk zmenšit.


[attachment deleted by admin]

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #59 kdy: 07 Listopadu 2008, 20:39:22 »
No takto dako to vyzera aj vo viste...lenze to nejde...proste ma nepusti zmensit a ani hociako hybat s diskom-velkostou....proste to nejde ale idem skusit a napisem

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #60 kdy: 07 Listopadu 2008, 20:52:55 »
No uz som v tom len neviem ako to mam nastavit......chcem dat pre ubuntu 15GB ale neviem co tam mam a kde vpisat
Uz to dako robim...som to posunul tymi sipkami tak hadam to bude ok
Edit:/no asi som to pototototo...najprc to islo ok....lenze potom som zistil ze windows je v eli...tak ze ho teda skusim opravit....lenze nejde a odpalil som pri tom aj ubuntu dako...tak som nanovo nainstaloval...a po pol hodine trapenia a ucenia sa som chcel nieco stiahnut a vyhodilo mi ze nemam volne miesto...tak teraz neviem kde je chyba
« Poslední změna: 08 Listopadu 2008, 01:20:27 od markus.22 »

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #61 kdy: 08 Listopadu 2008, 08:53:12 »
Halllloooooooooo viete mi s tym niekto pomoct?Nainstalujem Ubuntu a posaha mi win a ked dam opravit win tak zas nemozem spustit ubuntu

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #62 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:10:11 »
Nic ti ubuntu nepoto, podle toho co píšeš jsi solidně zazmatkoval.
Napiš teď co ti jde a co nejde?
Pokud sem to dobře pochopil, tak ubuntu už máš nainstalovaný a pak jsi opravoval windows, zřejmě ti win smazal grub - pokud jsem to pochopil.
Obnova Grubu:
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova


markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #63 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:18:53 »
oooooooooooooooooooooooVelmi ta zdravim....instalol som new win ale len tak na oko:) zazalohoval vsetko a formatol to....teraz menit velkost disku pre win 51GB a pre ubuntu 24GB no a este ten swap idem spravit....lenze vcera som to mal tiez tak a ked som chcel nieco stiahnut tak vyhodilo ze mam malo miesta...ako to mam teda urobit?A co mam skor instalnut win alebo ubuntu?To lomitko na tych castiach ma byt vsade?Na ext3,swap a aj NTFS?Ci iba na swap a ext3?
« Poslední změna: 08 Listopadu 2008, 11:24:35 od markus.22 »

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #64 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:29:11 »
Mrkni sem zrovna tam o tomto debatujem
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,29209.msg218360.html#msg218360

To rozdělení můžeš a nemusíš udělat, pokud budeš mít Ubuntu jen na testy, tak ti stačí zvolit pomocí průvodce nebo tak nějak, jenom musíš zvolit tu správnou partition, tedy (24GB).
EDIT: je to dost málo na dlouhodobé používání Ubuntu - tak bych to rozdělení nechal na Ubuntu (pomocí průvodce rozdělením disku v rámci samotné instalace) tedy ti rozdělí 24GB na 2 části automaticky (/ a swap, /home vynechá bude v rámci /))

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #65 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:34:31 »
No len ja teraz nehapem naco ten /home....nestaci iba swap 1GB a ext3 24GB?

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6543
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #66 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:41:43 »
Do /home se ukládá tvé uživatelské nastavení jednotlivých aplikací, dokumenty a vůbec celkově tvé osobní věci, takže je celkem fajn, mít to zvlášť, kvůli případné reinstalaci, upgradu apod. Já osobně toto nepoužívám, ale řeším to pravidelným zálohováním.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #67 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:41:45 »
No len ja teraz nehapem naco ten /home....nestaci iba swap 1GB a ext3 24GB?
Jelikož máš jen 24 GB tak to asi bude lepší nepoužít - každý GB navíc se ti bude hodit. Proto jsem psal, aby jsi spíše použil toho průvodce nebo jak se to jmenuje, u kterého pouze vybereš tu 24GB partition a ta ti automaticky právě rozdělí disk na swap a /.
Když se použije /home, tak se ti vytvoří třetí partiton, kam se ti budou ukládat data (bude to tvůj domovský adresář, tvoje plocha) - výhoda je pokud se podělá systém, můžeš přeinstalovat pouze část s / (tam se instaluje systém) a /home zůstane nedotknutý (tvá data). Je to něco jako když máš dva disky, s tím rozdílem, že v linuxe si toho ani nevšimneš.
Pokud budeš mít jenom swap a /, ať si to vytvoříš sám nebo to vytvoří průvodce, budeš mít systém i tvá data (domovský adresář) na stejné partition. Když se podělá systém pomůže jen to, aby jsi měl data zazálohovaná.

Tadeáš Pařík: /home je výborná věc, zvlášť když máš /home na zcela jiném disku
« Poslední změna: 08 Listopadu 2008, 11:47:05 od luisah »

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #68 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:48:41 »
no ok lenze preco mi potom vypisovalo ze nemam volne miesto?Ved som uvolnil 15 GB pre ubuntu a isiel som iba stiahnut operu a neslo to
Takze ten swap radsej zrusit a dat to 1GB radsej pod ext3 a instalnut vistu a potom na tych 25GB instalnut ubuntu so sprievodcom?No ono ked som to takto skusal tak mi ukazalo ze predtym a disk tam bol rozdeleny na ntfs,ext3 a swap a Potom a 100%disku bol ext3...a tomu som nepochopil..proste mi to nedalo navyber ze zvolit tu 24GB particiu
« Poslední změna: 08 Listopadu 2008, 11:52:37 od markus.22 »

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #69 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:51:53 »
no ok lenze preco mi potom vypisovalo ze nemam volne miesto?Ved som uvolnil 15 GB pre ubuntu a isiel som iba stiahnut operu a neslo to
Nevím, těžko říci 15GB je pro nový Ubuntu až až. Seš si jistej, že mělo Ubuntu (/) 15GB?

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #70 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:53:56 »
Hore je este jeden Edit.....
No a ani ja nechapem...a este aj blblo pri aktualizaciach a aj pri stahovani KDE a podobne.....ale to bola skor moja chyba

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #71 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:55:54 »
Hore je este jeden Edit.....
No a ani ja nechapem...a este aj blblo pri aktualizaciach a aj pri stahovani KDE a podobne.....ale to bola skor moja chyba
Ty máš Kubuntu? Pro jistotu.

Citace
To lomitko na tych castiach ma byt vsade?Na ext3,swap a aj NTFS?Ci iba na swap a ext3?
Lomítko jen na partition, kde chceš mít nainstalovaný systém - je to jen označení kam se má nainstalovat. /home to samé co / - označení, na které partition má být domovský adresář, swap to samé, na které partition má být swap.
/ - tam se instaluje systém (partition s nainstalovaný systémem)
swap - je swap :) ("ram" na disku)
/home - může být, nemusí (partition s domovský adresářem)
ntfs - toho si nevšímej - tam budeš mít win (bude označen jako /media/něco)

ntfs=windows (/media/něco), ext3=linux (/ nebo /home), swap=linuxový swap :)

EDIT: popsané to mám i na mém blogu
http://luisahblog.blogspot.com/2008/09/8-instalujeme-linuxovou-distribuci.html
« Poslední změna: 08 Listopadu 2008, 12:07:06 od luisah »

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #72 kdy: 08 Listopadu 2008, 11:57:51 »
Nie mam Ubuntu 8.10 len som tam chcel dat prostredie s Kubuntu...vraj je krajsie...lebo toto v ubuntu mam take dake rozostrene....no ale toto mozeme doriesit aj potom ved ja este budem otravovat...teraz sa mi hlavne jedna o rozdelenie disku a instalaciu
No cize idem teda instalnut ten win a potom sa ozvem ok?
« Poslední změna: 08 Listopadu 2008, 12:06:22 od markus.22 »

markus.22

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 104
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #73 kdy: 08 Listopadu 2008, 12:57:08 »
No tak uz som nahodil win a mal by som skusit instalnut ubuntu...tak drzte palec....ak mate dake rady a podobne tak este dakych par minut dockam

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: vista/ubuntu
« Odpověď #74 kdy: 08 Listopadu 2008, 12:59:42 »
No tak uz som nahodil win a mal by som skusit instalnut ubuntu...tak drzte palec....ak mate dake rady a podobne tak este dakych par minut dockam
Čti co ti průvodce nabízí, nic nedělej pokud si nejseš jistej a hlavně vyber si tu svou partition :)
Jinak vše myslím bylo aspoň 5x řečeno v tomto theardu :)

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.