Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nedostačující velikost /boot pro instalaci kubuntu 8.10  (Přečteno 2895 krát)

bone

• Návštěvník
Nedostačující velikost /boot pro instalaci kubuntu 8.10
« kdy: 05 Listopadu 2008, 11:21:37 »
Chtěl jsem upgradovat stávající kubuntu 8.04 na 8.10. K upgradu jsem použil doporučený postup přes adept manager(kdesudo "adept_manager --dist-upgrade").
Po chvilce mi vypsala aplikace chybu:
Citace
Nedostatek volného místa na disku. Aplikace bude nyní přerušena. Aktualizace potřebuje celkem 25.2M volného místa na disku '/boot'.Prosím, uvolněte nejméně 16.7M dalšího místa na '/boot'. Vyprázdněte svůj koš a odstraňte dočasné balíky z dřívějších instalací pomocí 'sudo apt-get clean'.

/boot mám namountován jako samostatný oddíl 32MB, a to je právě kámen úrazu. Řešení smazat stará jádra je nasnadě, můj /boot ale žádná stará jádra neobsahuje, viz výpis:

Kód: [Vybrat]
bone@earth:~$ uname -a
Linux earth 2.6.24-19-generic #1 SMP Wed Aug 20 17:53:40 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux

Kód: [Vybrat]
bone@earth:~$ du -sh /boot/*
414K    /boot/abi-2.6.24-19-generic
74K     /boot/config-2.6.24-19-generic
175K    /boot/grub
7,9M    /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic
7,9M    /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic.bak
du: cannot read directory „/boot/lost+found“: Permission denied
12K     /boot/lost+found
102K    /boot/memtest86+.bin
1,2M    /boot/System.map-2.6.24-19-generic
1,9M    /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic

Napadají mě 2 možnosti. 1. brutální smazání nynějšího obsahu bootu s tím, že upgradem se nainstaluje nový obraz jádra a grub(je něco takového možné?)
2. zvětšit oddíl /boot, může mi někdo poradit přímo, jakým nástrojem to udělat? Kdysi jsem používal na slacku fdisk, ale rád bych nyní něco přístupného a hlavně hodně bezpečného, nechci přijít o žádná data. Slyšel jsem něco o programu gparted, ale zkušenosti nemám, proto se ptám, co kdo používá a jak je spokojen/nespokojen.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Nedostačující velikost /boot pro instalaci kubuntu 8.10
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2008, 12:06:34 »
Systém by měl normálně jet i bez těchto souborů. Projeví se to až po restartu. Takže pokud to nainstalujete správně, po rebootu by to mělo být ok.
Nebo /boot nechte na disku /. Až napodruhé to dejte na zvláštní partišnu.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

truhlik

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 05 Listopadu 2008, 12:12:57 »
Taky bych to hodil normalne k / a pak si hlavne udelejte ten oddil vetsi. tak 100-150MB
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 05 Listopadu 2008, 14:55:28 »
Měl jsem kdysi 80MB a byli zaplněny tak 2/3 pártišny.

N. Á. V. O. D. Y.

bone

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Listopadu 2008, 23:05:10 »
Taky bych to hodil normalne k / a pak si hlavne udelejte ten oddil vetsi. tak 100-150MB

Ano, to me napadlo, ale ja nehodlam instalovat kompletne novou verzi kubuntu, misto toho provest pouze upgrade z 8.04 na 8.10, behem tohoto upgradu je mozne snad namountovat /boot do /?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Listopadu 2008, 08:45:57 »
Během upgradu nevím, ale upravte menu.lst tak, aby soubory /boot byly odkazovány na / (také je tam nakopírujte), né na samostatnou partišnu. Samozřejmě budete muset upravit i fstab. Stačí zakomentovat řádek s /boot.

Jen upřesním, nikdy jsme to nedělal, ale dle logiky by to tak mělo stačit. Jinak obnovit Grub není problém, kde si vlastně taky vyberete, kam ho chcete uložit...

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.