Vezmu třeba Pidgin:
1) design je otázka celkového vzhledu systému (který jde nastavit dle chuti, dokonce i samostatný styl pro pidgin jako pro jakoukoliv jinou gtk aplikaci - nechají se tím zmenšit položky atp.), bral bych jako plus, že celkový dojem vypadá kompaktněji, než když se program pomocí jakýchsi skinů snaží o něco sám, ale je to věc názoru, na druhou stranu je ve výchozím nastavení trochu tlustší a víc mi designem sedla empathy (která ale padá jako zralé hrušky ve velmi silné bouřce), to bych tedy moc jako problém neviděl.
2) posílání souborů přes icq není díky licenčnímu podkladu zrovna to pravé ořechové. Optimálně zvolit lepší způsob (jabber disk, přímo P2P, ulož.to atp.), u jabberu klienta vidím (ale v informacích) a přenosy nejsou problém. U ostatních sítí vpravdě nevím.
3) opravte mne někdo, jestli se mýlím, ale nejde to naprosto a přímo proti koncepci neviditelnosti? Lidé, kteří se neviditelní nastaví, pro to mají pádný důvod - tohle je holé zneužívání chyb ICQ protokolu, které možná někomu něco přinese, ale z etického hlediska...
4) automatické přijímání souborů pidgin umí.
5) pokud někdo začne psát, vyskočí konverzační okno s textem, přímo připravené k odpovědi.
6) Kam má paměť sahá, pidgin s posíláním souborů také nemá žádné problémy (ale jak jsem psal, není to přes icq licenčně ono).
Neodsuzoval bych ho, přestože své mouchy také má. On si člověk časem zvykne na všechno, ale jak tu bylo napsáno, v nejhorším případě tu je možnost využít "polonativního" běhu pomocí šedé magie wine.