Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nováček v Linuxu  (Přečteno 2091 krát)

noobie_Raven

• Návštěvník
Nováček v Linuxu
« kdy: 08 Listopadu 2008, 22:59:09 »
Zdravím komunitu a fandy OS Linux. Teprve dneska jsem na svůj notebook nainstaloval distribuci Ubuntu. Dostal jsem se však do potíží! Našel by se mezi vámi někdo, kdo má natolik pevné nervy k tomu, aby mi poradil?

Takže, rád bych si užil i nějaké ty "cool" efekty, jako rotucící kostka, gumové okna...no prostě beryl. Nicméně nevím, jak jej nainstalovat, když mi nejdou ani zapnout efekty (pravé tlačítko myši na obrazovku, změnit pozadí plochy, efekty)..vyskočí mi okno hlásající hledání ovladačů a nakonec se objeví, že efekty nemohly být zapnuty, vůbec nevím proč.
S tímto problémem souvisí i můj další a to, že nevím..jak instalovat z HDD. Při zadání "sudo apt-get install balíček" se mi balíček začne stahovat z internetu. Vím, že existují i nějaké .deb balíčky, které se spustí podobně jako ve WIN ale mnoho softwaru v tomhle formátu jsem nenašel, bohužel. Proto mi prosím poraďte, jak využít terminál k instalaci vzhledů systému a dalšího OS.
No a nakonec, nevěděl by někdo, kde najít ovladač pro integrovanou grafickou kartu Intel X3100?

Děkuji Vám všem za pomoc a prosím neberte tento příspěvek jako provokaci apod, opravdu potřebuji pomoc:-)

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Nováček v Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2008, 23:10:59 »
Tak co se týká efektů, tak s tím bych počkal. Potřebuješ k tomu nainstalovat Compiz. Můžeš normálně přes Synaptic, tam najdeš veškeré programy /repozitáře/, které budeš potřebovat. Ale efekty bych nechal na to, až se alespoň v novém prostředí rozkoukáš.

Jianak co se týká instalací, tak platí to, co jsem řekl výše, používej repozitáře. Ze začátku můžeš jet normálně přes grafické prostředí a nemusíš se "trápit" s Terminálem. Ovšem určitě bych se s ním začal učit pracovat ;)

Tuto grafickou kartu mám náhodou stejnou a speciální ovladače jsem instalovat nemusel a ani nejsou potřeba.

Určitě se taky mrkni na WIKI, kde najdeš většinu informací, které se ti budou hodit.

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #2 kdy: 08 Listopadu 2008, 23:42:03 »
čili instalovat samostatně stažený balíček tě může přivést do problémů se závislostmi...je to zásadní rozdíl proti win
Kód: [Vybrat]
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20program%C5%AFsnad to pomůže.
a trošku cool
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz%20Fusion
prostý user
...selským rozumem...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 09 Listopadu 2008, 04:55:52 »
.. nepojmenovavej thread *novacek v linuxu* ;)

noobie_Raven

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 09 Listopadu 2008, 22:03:53 »
dík za rady, něco se mi povedlo vyřešit (instalace nových témat) ale problém s efekty přetrvává i po nainstalování všech položek ve správci balíků synpatic (vše co našel pod pojmem compiz). V nastavení si přednastavím, jaké efekty chci, aby fungovaly, ale nic nejde....dokonce ani Vzhled-Effekty, když dám extra nebo vlastní tak se objeví hláška "efekty prostřední nemohly být aktivovány" . Netušíte někdo proč?..Díky za pomoc!!

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Listopadu 2008, 22:22:18 »
Tak funguje ti 3d akcelerace? Návod na zjištění najdeš na wiki.
Jaký máš HW?? Hlavně grafiku.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #6 kdy: 10 Listopadu 2008, 21:27:01 »
Opravdu by ses měl na tý wiki víc rozhlížet:
http://wiki.ubuntu.cz/Ovlada%C4%8De%20grafick%C3%BDch%20karet?action=show&redirect=3D ;)
prostý user
...selským rozumem...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.