Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HD4850 a catalyst 8.11 na Kubuntu Intrepid  (Přečteno 3835 krát)

Leon1464

• Návštěvník
HD4850 a catalyst 8.11 na Kubuntu Intrepid
« kdy: 17 Listopadu 2008, 13:54:25 »
Dobrý den zajímalo by mě zda tato kombinace na Intrepidu funguje. Postupoval jsem podle návodu zde (manuální instalaci ovladačů)
Kód: [Vybrat]
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Intrepid_Installation_Guide. Vše proběhlo v pořádku bohužel při startu pouze probliklo grafické prostředí a vše spadlo do command line.

Na
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20(fglrx) jsem se dočetl že
Citace
Pro instalaci na  Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex nepoužívejte metodu 2! Ovladač ze stránek ATI nepodporuje Xorg 7.4 a proto vám ovladače nainstalované tímto způsobem nebudou fungovat.
Je to tedy můj případ a pokud ano pak je divné že je návod na anglické wiki napsán pro catalyst 8.11.

hmm, teď už mi ani nejde aktivovat původní fglrx ovladač ze správce nesv. ovladčů.

« Poslední změna: 17 Listopadu 2008, 14:25:33 od Leon1464 »

Leon1464

• Návštěvník
Re: HD4850 a catalyst 8.11 na Kubuntu Intrepid
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2008, 16:09:56 »
Tak jsem si ten problém asi vyřešil, nejhorší na tom je že vůbec nevím jak. Nejdřív jsem najel v grubu do recovery menu a dal xfix aby mi vubec kubuntu najelo. Chtěl jsem obnovit ten původní starý ovladač z repozitářů. Pro jistotu jsem odinstaloval linux-restricted-modules-generic restricted-manager a potom xorg-driver-fglrx. Pak jsem je dal znovu nainstalovat napsal do xorg.conf driver "fglrx" dal aticonfig --initial -f a do modules jsem ještě dopsal load "glx". No a po restartu mi to píše verzi ovladače 8.55.2 což by měly být catalysty 8.11.  ???

Teda že to funguje je na jednu stranu skvělé na druhou stranu nemám tucha jak se mi to povedlo O_o

Chtěl jsem nové catalysty protože u nich funguje ati overdrive a můžu tam zvednout otáčky větráku ať se moje nebohá HD4850 nemusí péct na 82 stupních v Idle.

Hmm takže opět změna, chtěl jsem vyřešit problém blikání videa při zapnutém compizu tak jsem si do xorg.conf napsal Option "TexturedVideo" "off" a ono to přestalo fungovat. Sranda je že ani když jsem obnovil zálohu původního xorg.conf tak to nefunguje. Asi se musí něco spáchat v aticonfigu se kterým neumím. Bezva teď mi ve Windows spadl explorer.exe no nejsem já šťastný člověk  :'(
« Poslední změna: 18 Listopadu 2008, 22:27:35 od Leon1464 »

LPK

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Listopadu 2008, 19:43:18 »
no vzhledem k tomu ze ja s ATI ovladacema bojoval a bojuju vlastne porad, tak jedina rada kterou ti muzu dat je: Na linux jedine s Nvidii .... Bohuzel me se to osvedcilo, ale nedal jsem si rict a poridil HD Radeona a jsem tam co s bejvalou R 9800 XT .... v pr****
tradiční bordel + Nvidia :-)

Leon1464

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopadu 2008, 22:24:30 »
No já si to tak nějak myslel. Předtím jsem měl 6600GT na Kubuntu Hardy a teď už jenom vzpomínam jaký to byl hezký a funkční systém. Říkal sem si že když se teď AMD/Ati věnuje podpoře pro linux že to snad nějak půjde holt to asi bude chtít ještě nějaký ten čas. Já to prozatím vydržím bez fglrx ale compiz mi bude chybět :_

Ale jak tak koukám po fórech v 8.10 se místy vyskytne i problém s nVidiema.
« Poslední změna: 18 Listopadu 2008, 22:26:39 od Leon1464 »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2008, 10:10:08 »
Návod na wiki je od včerejška již opraven - dřív jsem to prostě nestíhal. Samozřejmě, metoda 2 již s verzí ovladače 8-11 funguje (narozdíl od 8-10). Samozřejmě s nejnovějšími kartami bude vždycky trochu problém (jak u ATI, tak u nVidie). Co se týče radeonů HD, tak co jsem zde z fóra odpozoroval, se sériemi 2xxx a 3xxx nejsou problémy, fungují dobře s ovladačem nainstalovaným přes správce hardwaru.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Leon1464

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Listopadu 2008, 17:41:31 »
No mě se nakonec moji HD4850 nepodařilo nahodit, zkusím to když tak ještě později náhodnou metodou možná se to vyřeší samo jako posledně. Ale jak jsem se díval po fóru tak má s aticonfig a xorg.conf v 8.10 problémy více lidí. Přinejhorším si počkám onyse ty ovladače snad časem vyladí :D

Leon1464

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Listopadu 2008, 18:07:58 »
Podařilo se mi nakonec většinu problémů vyřešit.
1.) aticonfig někdy nesprávně vezme soubor xorg.conf takže poté co se do něj přidá Driver   "fglrx" takže místo  sudo aticonfig --initial je někdy třeba raději zadat aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf
2.) Dalším problémem byl pád Xek do konzole. Problémem byla aticonfigem nepochopitelně nastavená 8-bit barevná hloubka kterou mi neudýchalo LCD, takže do xorg.conf dopsat DefaultDepth 24 a je po problému
3.) Blikající video se dá vyřešit nastavením výstupu do X11 místo do Xvideo.

Nic se samozřejmě nemění na tom že ATi čeká na ovladačích ještě dost práce a já bych osobně uvítal možnosti aticonfigu převedené do CCC, no tak snad někdy v budoucnu.

Jinak ještě offtopic, jak je na tom Kubuntu 8.10 a Bluetooth?

wydesenej

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Ledna 2009, 18:38:56 »
Konfigurace:
Kubuntu 8.10 (amd_64 verze) , KDE4.1, ATI Readeon HD 4850, Intel Core 2 Duo

Postupoval jsem podle bodu 1 tady:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide

a pak podle
1.) aticonfig někdy nesprávně vezme soubor xorg.conf takže poté co se do něj přidá Driver   "fglrx" takže místo  sudo aticonfig --initial je někdy třeba raději zadat aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf

a grafika BEZI BEZ PROBLEMU!

$ fglrxinfo
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 4800 Series
OpenGL version string: 2.1.8087 Release

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.