Snad to nevyzní špatně, ale to tápání v tomto threadu mě částečně potěšilo. Když jsem se totiž před nějakou dobou zajímal jak to s fw je a že mi nepřijde ideální, když je řečeno něco jako "fw je již v základu nastaven, tak se o to nestarejte" a že u Win aspoň vím, že jsou děravý, tak si tam dám třeba Kerio a nutí mě to si ho nastavit, tak jsem byl poslán do ....., ať si táhnu zpět k Windows.
No a teď koukám, že i lidé, u kterých bych minimálně podle počtu příspěvků očekával že budou vědět, vlastně taky tápou. Jenže na rozdíl od těch co mě tenkrát poslali do ..... to aspoň na rovinu řeknou, což je sympatické
K věci: jak jsem to pochopil já, iptables (fw v linuxu) beží vždy, nic se zapínat nemusí a Ubuntu je v defaultu nastaveno tak, že odmítá veškerá příchozí spojení a povoluje veškerá odchozí. Jenže jsem si to nikdy neověřil
Potom co napsal truhlik, že po instalaci nejsou žádná pravidla (teď jsem koukal, taky v tom výpisu nic nemám), tak jsem přišel o jednu z "jistot", kterou jsem v souvislosti s bezpečností měl. ufw, gufw, firestarter atd jsou jen utilitky, které umožňují iptables pohodlněji nastavovat, tzn. to že je pouštíte nemá žádný vliv, pokud jimi žádná pravidla nevytvoříte (myšleno obecně, firestarter podle popisu má nějakého průvodce, takže jeho proklikáním vlastně ty pravidla vytvořím).
Opravdu by to chtělo, aby někdo znalý problematiky napsal jednoznačně jak to je s tím defaultním silně restriktivním fw, když iptables -L jak psal truhlik neukáže nic.