Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Stále marně hledám účetní software pro Linux  (Přečteno 8735 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Stále marně hledám účetní software pro Linux
« kdy: 03 Prosince 2008, 11:16:18 »
Bohužel jedním z posledních problémů, který drží v naší firmě MS Windows je absence

českého softwaru pro daňovou evidenci pro Ubuntu

Nemyslím, mzdy, personalistika, podvojné, server a mnoho klientů, kasy, atd, ale prostou daňovou evidenci, 1 IČO, 1 účet v bance, 1 pokladna, faktury a pokladní doklady, konec.

Money S3 jsem pořídil, ale funguje ve wine pomalu a tím pádem se nedá ostře nasadit, s Pohodou pod wine zkušenosti nemám...
Jak to dělají ostatní Linuxáci podnikatelé? Vypisují faktury propiskou přes kopírák? Nebo má každý někde ulité staré Windowsy?

Díky předem za všechny tipy.
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 23:00:36 od Anna Taliánová »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
Re: Stále marně hledám účetní software pro Linux...
« Odpověď #1 kdy: 03 Prosince 2008, 11:23:31 »
Sám se v tom moc nevyznám, ale na konkurenčním serveru vyšla před nedávnem tato zpráva...

http://www.suseportal.cz/kategorie/novinka/podpora-rpm-ve-winstrom-10

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 03 Prosince 2008, 11:26:23 »
a co ucto? pod dosem :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Prosince 2008, 11:36:38 »
Sám se v tom moc nevyznám, ale na konkurenčním serveru vyšla před nedávnem tato zpráva...

http://www.suseportal.cz/kategorie/novinka/podpora-rpm-ve-winstrom-10

To zatím vypadá moc dobře a devítku klidně dám, když to bude chodit.... Díky...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Prosince 2008, 11:50:16 »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Prosince 2008, 15:50:31 »
http://wiki.ubuntu.cz/WinStrom%2010

http://wiki.ubuntu.cz/LinKonto

Díky,
první vypadá nadějně, i když to není zcela doladěné...
druhé je skvělá vintage exotika s perfektním manuálem. Škoda, že není rok 1991, skočil bych po tom hned...

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Prosince 2008, 15:59:26 »
No teda nevím, ale co jsem o WinStrom četl, má jen podvojné účetnictví, takže něco, co tazatel nepotřebuje - on chtěl daňovou evidenci.

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #8 kdy: 03 Prosince 2008, 19:39:37 »
No teda nevím, ale co jsem o WinStrom četl, má jen podvojné účetnictví, takže něco, co tazatel nepotřebuje - on chtěl daňovou evidenci.

V lednu nebo únoru by měla být i daňová evidence.

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 04 Prosince 2008, 09:07:35 »
Za poslední dny jsem vyzkoušel cca deset různých účetních softwarů pro různé OS.

Potvrdil jsem si, že výrobci podobných softwarů umí přidat, ale neumí ubrat, takže většina produktů je jako když pejsek a kočička vařili dort. Klient si přeje na míru nějaký modul a od další verze je tento modul součástí balíku. Oni prostě nic nevyhodí. Takže vznikají stále větší, nepřehlednější a pomalejší produkty. S produkty Pohoda a Money pracuji už cca 10 let. Každá verze je složitější (horší) než předchozí.

Typický mor: chcete při nastavování firmy zadat číslo účtu v bance a už je tu možnost zadat několik účtů (poslední užitečná), ale řadit tyto účty dle bank, banky dle kategorií a kategorie do profilů... stejně je to s PSČ, velikostmi samolepicích štítků atd... to může vymyslet jen zcela nesoudný programátor, který je na sebe hrdý a kterého nikdo nekontroluje. Škoda, že už dnes nejsou omezeni velikostí programu, objemu dat a pomalým počítačem.

O blbostech typu různých vzhledů a skinů pro různé uživatele ani nemluvím :-)

Za chvíli bude účetnictví sledovat i zásobu žrádla pro psa (psy bude samozřejmě možno řadit dle ras a rasy do kategorií a majitele do profilů stejně jako typy žrádla).

Kdybyste viděl někdo software typu: Jeden uživatel, jedna firma, jedna banka, dejte vědět. Díky. Omlouvám se, že jsem se rozepsal trochu mimo Linuxovou mísu....
:-)

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Prosince 2008, 09:35:42 »
2compaq: V tomto bohužel neporadím, sám jedu na Pohodě. Je pro moje potřeby trochu rozežraná, ale co dělat. Začínal jsem na Money S3 a tam se mi stávalo něco, co už nikdy předtím ani potom v jakémkoliv win programu: 1) šíleně pomalá odezva v řádu sekund i na primitivní operace, 2) někdy třeba nešlo otevřít okno, např. vydané faktury (menu zkrátka nereagovalo) a pomohlo jen zavřít Money a zase otevřít, 3) když jsem se přepnul jinam a vrátil, už skoro nešlo nic. Zkoušel jsem asi 3 verze na dvou PC.. Navíc snad jako první Money začli s těma skinama atd  :( Pohodu proti tomu považuji za umírněný produkt.
Uvidím co ten WinStrom příští rok, potřebuji taky jen daňovou evidenci, podle screenů vypadá nadějně.

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 04 Prosince 2008, 09:40:42 »
Nějak jim vysvětlit, že vystavení faktury, nebo pokladního dokladu nesmí překročit i se spuštěním programu 1 minutu. :-) To je důležité a ne kategorie typů předkontací a skiny!!!

:-)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #12 kdy: 04 Prosince 2008, 09:43:06 »
Co takhle OpenOffice plus pár šablon na fakturu, pokladní doklad a nějakou evidenci? :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 04 Prosince 2008, 09:52:48 »
Co takhle OpenOffice plus pár šablon na fakturu, pokladní doklad a nějakou evidenci? :)

Taky řešení, takhle jsme začínali. Bylo to takto:

1990 blok s fakturami koupený v papírnictví, kopírák, později "samopropisovací"
1991 faktura vytvořená v T602, vytištěná na jehličkovce a nakopírovaná na kopírce vyplňovaná propiskou přes kopírák
1993 faktura vytvořená ve Works pro DOS (spuštěno ze dvou disket), automaticky doplňovaná z databáze, a tištěná na jehličkovce
1994 Works databáze a laserovka
1995 Access
1997 Pohoda
1999 Money
2009 ? 

emil54

• Host
« Odpověď #14 kdy: 04 Prosince 2008, 10:07:42 »
Ja mel velkou radost, kdyz jsem videl WinStrom pro Linux. Neodolal jsem a pod vidinou konecne a totalni likvidace Win platformy ze vsech compu jsem ho nainstaloval.
Bohuzel, musim dat plne zapravdu compaqovi . je to stejnej bes, jako vsechny ostatni proflaknuty ucetni softy a este ke vsemu se to pod linuxem pohybuje rychlosti prestarleho lenochoda. Nemam zrovna nejpomalejsi notas, ale nezli se v tom doklikam k pozadovany operaci, stihnu vyhulit cigaro. Fakt si neumim predstavit, ze bych v tom delal...

Asi to byl pro mne ten posledni impulz - jdu psat svoje vlastni v PHP a Mysql

Mam ale v te souvislosti par problemu: treba vystupy do PDF . pouzivam sice relatvne solidni ficuru - TCPDF, ale vzhledem k tomu, ze bych ucernictvi rad provozoval na serveru, snazim se marne najit nejake jine reseni, ktere by negenerovalo nekolikamegove soubory, ale PDFka o par desitkach kB.
Nevite nekdo o necem? Nemusi to bejt za kazdou cenu open, nebranim se komercni aplikaci, protoze bych pro ni mel i jine komercni vyuziti.

compaq

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 04 Prosince 2008, 10:19:56 »
Nemam zrovna nejpomalejsi notas, ale nezli se v tom doklikam k pozadovany operaci, stihnu vyhulit cigaro. Fakt si neumim predstavit, ze bych v tom delal...

Tak to ale my dva nemůžeme dělat dnes v ničem...

Budoucnost?
Myslím, že to moraváci, plzeňáci i MS budou moct zabalit, až udělá Google účetnictví na webu zdarma. Když to bude fungovat podobně dobře jako http://dosc.google.com...
« Poslední změna: 04 Prosince 2008, 10:56:12 od compaq »

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 04 Prosince 2008, 11:37:26 »
Mam ale v te souvislosti par problemu: treba vystupy do PDF . pouzivam sice relatvne solidni ficuru - TCPDF, ale vzhledem k tomu, ze bych ucernictvi rad provozoval na serveru, snazim se marne najit nejake jine reseni, ktere by negenerovalo nekolikamegove soubory, ale PDFka o par desitkach kB.
Nevite nekdo o necem? Nemusi to bejt za kazdou cenu open, nebranim se komercni aplikaci, protoze bych pro ni mel i jine komercni vyuziti.
Používám FPDF - free, open, čistě php řešení. Například tabulka o 300 položkách, 10 sloupců, nějaká ta hlavička a patička (4 stránkový ceník) mi dělá 150kB soubor.

emil54

• Host
« Odpověď #17 kdy: 04 Prosince 2008, 11:47:54 »
Používám FPDF - free, open, čistě php řešení. Například tabulka o 300 položkách, 10 sloupců, nějaká ta hlavička a patička (4 stránkový ceník) mi dělá 150kB soubor.
Jak je na tom FPDF s diakritikou a podporou UTF-8 kodovani? Ja ho pred nejakym casem (aspon myslim, ze to bylo ono) zkousel, ale kvuli diakritice jsem nakonec preskocil na TCPDF.. Kazdopadne diky za typ, zkusim.

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 04 Prosince 2008, 12:52:55 »
Jak je na tom FPDF s diakritikou a podporou UTF-8 kodovani? Ja ho pred nejakym casem (aspon myslim, ze to bylo ono) zkousel, ale kvuli diakritice jsem nakonec preskocil na TCPDF.. Kazdopadne diky za typ, zkusim.
Web mám v UTF-8, ale tuším, že fpdf jede std. na win1250, já to vyřešil před zapsáním řetězce do pdf jednoduchou funkcí
Kód: [Vybrat]
iconv("UTF-8", "cp1250", "řetězec") protože jsem neměl čas se v tom hrabat. Kódování je zapsané v tom PDF, takže je to jedno, zobrazí se to korektně i v Linuxu.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 04 Prosince 2008, 13:20:15 »
No tuto by nemuselo být třeba marné:

http://www.pdflib.com/download/pdflib-family/pdflib-7/
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

emil54

• Host
« Odpověď #20 kdy: 04 Prosince 2008, 14:52:35 »
No tuto by nemuselo být třeba marné:

http://www.pdflib.com/download/pdflib-family/pdflib-7/

No, koukam na to a vypada to docela jako ze jo  :)  Jestli je to tak dobry, jako drahy, tak by to mohlo bejt skutecne ono. Stahnul jsem lite verzi a zkusim se s tim zejtra poprat.

Diky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.