Tak jsem se rozhodl skončit s GNU/Linuxem jako primárním prostředím pro desktop a přejít na Windows XP.
S Linuxem pracuji asi 6 let. Dříve jsem pracoval s Debianem, provozoval jsem ho i na několika serverech. Před dvěma lety jsem koupil notebook a začal s Ubuntu. Od té doby ho používám jako primární systém na desktopu. Důvodem bylo hlavně to, že je to distribuce založená na Debianu. Pokud jsem měl jako student relativně dost času, nebyl problém se Linuxu věnovat a řešit různé problémy. Po nastoupení do pracovního procesu se ovšem situace obrátila. Potřebuji něco, co bude stabilní a použitelné jak pro práci, tak zábavu. Navíc to musí běžet na novém hardware. K tomu má bohužel současný Linux i přes všechny snahy dost daleko.
S Ubuntu se mi pracovalo dobře, používám ho od verze 7.04. Pro studentské a domácí použití to vyhovuje.
Mě osobně nejvíce vyhovovala verze 7.10, kdy mi chodilo perfektně uspávání a probouzení. U 8.04 bohužel a u 8.10 nefunguje po probuzení korektně síťová karta (a to ani po znovunahrání modulu). U grafické karty nvidia se již od 7.04 projevuje známý bug s GPU a problikáváním obrazu. Není to sice nic závažného, ale otravuje to. Nechápu jak to může být po dva roky ve třech verzích ovladačů. Obdobné drobnosti jsou u zvuku a jinde. U nejnovější verze zase obtěžují různé chyby ve stabilitě gnome, atd. Nechci se o tom moc rozepisovat, bylo by to na delší povídání.
Nyní jsem zkrátka dospěl do stavu, kdy prostě nemám čas hledat příčiny chyb a prolézat diskuze hledajíc řešení. Potřebuji systém, který bude vždy připraven k práci, bude stabilní, bude korektně vykonávat požadavky a hlavně nebude vyžadovat zbytečný čas navíc kvůli řešení problémů a rozcházení různého hardware. Potřebuji na tom pracovat.
Linux ovšem nezavrhuji. Pokud má člověk vhodný hardware a vhodnou verzi distribuce, tak může pracovat bez starostí navíc. To se ale většinou moc nepodaří. Je fajn, když má člověk volbu. Je fajn, když má člověk systém, který si může přizpůsobit pro sebe, zvolit si. Linux je, i přes všechny snahy o zjednodušování, stále hlavně pro uživatele, kteří mají zájem se systémem pracovat a do systému zasahovat.
Problém Linuxu je podle mě v tom:
Jádro. Koncepce a vývoj jádra není podle mě ideální. Dřív to možná stačilo. Ovladače přímo v jádře jsou sice hezká věc, ale když tam není to co potřebujete, nastane problém. Nové jádro jednou za půl roku je sice fajn, ale obvykle s sebou přináší malou změnu API a úpravu ovladačů. Jádro vyvíjí docela dost lidí, ve vývoji je zapojeno několik velkých firem a stejně to nefunguje ideálně. Podle mě by se měl vývoj zbrzdit a dát čas na úpravu ovladačů. Nová verze jádra třeba jednou za dva roky - proč ne. Ovladače se můžou snadno přidávat jako moduly. Když to funguje třeba u Virtualboxu, proč by to nešlo všude.
Takže, toť mé zamyšlení. Kupuji nový notebook. Dell Latitude s Windows XP. Linux - Debian (možná Ubuntu) bude už jen jako virtuální počítač pro tvorbu webů na apache+php+mysql.