Zakoupena multifunkce HP LaserJet Pro MFP M130a (scaner v barvě, tisk čb). Půl dne operací a pitev, než jsem si uvědomil, že všechny oficiální seznamy a repozitáře jsou hrubě neaktuální.
Legálně mi to multifunkci nainstalovalo, ale nešlo s ní komunikovat. Widle to zvládly na první dobrou. Ubuntu 16 po problémech. Výsledkem je plně funkční stroj.
V případě nákupu HP tiskáren je ověřeno:
1. ignorovat ofiko repa.
2. Jít na HP.CZ, jít rovnou do podpory a vyhledat model (jděte tam se strojem, pod kterým tiskárna pojede).
4. HP.CZ vás informuje, že pro LINUX má stránky zvlášť.
5. Proklikejte se k odkazu na stažení, stáhněte
HPLIP v poslední verzi, nastavte spustitelný příznak, spusťte "~$ ./hplip-3.18.3.run" nejlépe v terminálu.
6. Potvrzujte operace jednu po druhé, POVOLTE ODINSTALACI původního HPLIP-u (je součástí Linuxu, ale je zastaralý cca rok a více).
7. Hotovo. Pokud jste četli, co vám instalátor psal, můžete tisknout.
Při instalaci jsem bojoval s jejich Managerem, který se nedokázal přenést přes poslední krok instalace tiskárny. Nakonec jsem boj vzdal a zkusil něco vytisknout.
Podpora pro LIN je dobrá, chyby tam asi jsou = mohou být i u mne. Obecně jsem zjistil, že HP má na svých stránkách k dispozici ovladače pro všechny modely, které mne napadlo vyzkoušet. Linux má v repo jen dědečky, ale je možné, že ty už zase nemá HP. Instalace probíhá v angličtině, manager je v angličtině a slouží pro správu všech HP zařízení na USB, RJ, WIFI, HTTP a bůhvíjak jinak nakontaktované.
EDIT 28.4.2018
Na Ubuntu 18 Bionic Beaver platí stejný postup instalace. Je zde ale odchylka, že několik souborů nebyl instalátor schopen nainstalovat a musel jsem označit jejich přeskočení. Ve výsledku přesto tiskárna tiskne a scanner scanuje.
(ne, nehodlám to řešit, přestože bych měl)