já mám v mém ntb tu samou grafiku, ovladače jsem instalovat přes Správce hardware a funguju v pohodě...
Tu máš drivery a postup z wiki, již jistě znáš.http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.htmlAť se daří. Tuto grafiku mám ve svém ThinkPadu a vše v phodě. Hoj@Roman
No četl jsis vůbec můj příspěvek? Psal jsem tam že podle toho samého návodu na starém ubuntu mi to šlo a na novém s novými ovladači ne. Kde mi mimochodem nešla ani 2D grafika
Section "Device" ..... Driver "radeon" ......EndSection
Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true"EndSectionSection "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]-0" Device "aticonfig-Device[0]-0" Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSectionEndSectionSection "Module" Load "glx"EndSectionSection "ServerLayout" Identifier "aticonfig Layout" Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0EndSectionSection "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" BusID "PCI:2:0:0" Driver "radeon"EndSection
Takže po poměrně dlouhé konzultaci s odborníkem jsme nahodili open source ovladač radeon. Nevýhoda je že je jenom 2D. Snad to ati v další verzi ovladače opraví, můžeme jenom doufat.
Citace: maron 27 Ledna 2009, 17:32:42Takže po poměrně dlouhé konzultaci s odborníkem jsme nahodili open source ovladač radeon. Nevýhoda je že je jenom 2D. Snad to ati v další verzi ovladače opraví, můžeme jenom doufat.Co vím, tak na nových kartách (všechny série Radeon HD) má ovladač radeon k funkčnímu 3D hooodně daleko. Navíc jestli mne paměť neklame, tenhle driver se v xorg.conf nezapisuje jako "radeon" ale jako "ati". (Existuje ještě ovladač "radeonhd", který by mněl být zaměřený právě na nové karty, ale u něj se zatím rozchází 2D akcelerace, takže o 3D si taky můžem nechat jenom zdát). Za zkoušku by stálo i nainstalovat ovladač fglrx (postup instalace)
Citace: EuGenio 28 Ledna 2009, 09:38:33...To myslíš vážně dáš tam citaci kde je napsané že funguje jenom 2D a odpovíš že to má k funkčnímu 3D daleko. Jinak tvoje rada na fglrx je super, ale my nebo aspoň já se snažím řešit jak to zprovoznit když právě tady tyto ovladače nefungují. A vlastně tady nefunguje naprosto nic kromě open source ovladače radeon, který se zapisuje právě tak jak to mám. Jinak tedy nechápu jakým zázrakem mi konečně funguje grafika.
...
Citace: maron 28 Ledna 2009, 17:52:08Citace: EuGenio 28 Ledna 2009, 09:38:33...To myslíš vážně dáš tam citaci kde je napsané že funguje jenom 2D a odpovíš že to má k funkčnímu 3D daleko. Jinak tvoje rada na fglrx je super, ale my nebo aspoň já se snažím řešit jak to zprovoznit když právě tady tyto ovladače nefungují. A vlastně tady nefunguje naprosto nic kromě open source ovladače radeon, který se zapisuje právě tak jak to mám. Jinak tedy nechápu jakým zázrakem mi konečně funguje grafika.Jo, to myslím vážně - reagoval jsem na tvé "doufání", že tu nefunkčnost 3D v další verzi "opraví". Tak tedy jasně a stručně, "neopraví". Jinak s tím "ati" vs. "radeon" máš pravdu, protože v současném stavu driver "ati" nedělá nic jiného, než že se použije driver "radeon". Jinak ti opět nemůžu doporučit nic jiného, než driver "fglrx". To že nevěříš jiným lidem s tvojí kartou, že jim to funguje je jedna věc. Druhá věc je, že nový fglrx vychází skoro každý měsíc a v novější verzi ti může šlapat bez problémů.
Snad to ati v další verzi ovladače opraví, můžeme jenom doufat.
Citace: maron 29 Ledna 2009, 14:22:59...Nebudem se tu hádat o blbostech. Znovu jsem prošel tvůj příspěvek, na který jsem poprvé reagoval. VětyCitaceTakže po poměrně dlouhé konzultaci s odborníkem jsme nahodili open source ovladač radeon. Nevýhoda je že je jenom 2D. Snad to ati v další verzi ovladače opraví, můžeme jenom doufat.jsem pochopil tak, že doufáš, že ati opraví v další verzi open-source driveru "nefunkčnost 3D".
Notebook mám Acer Aspire 5530G
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics]02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobilitiy Radeon HD 3400 Series
BTW. Nenapsal jsi, co máš vlastně za notebook (nebo jsem to nenašel). Pokud je to náhodou Thinkpad T400 (nebo něco podobného), zkus v biosu změnit nastavení v Config->Display z Schwitchable na Discrete (nebo naopak).EDIT: Trochu jsem koukal (rozuměj používal google) a zkistil jsem, že tyto Mobilní karty s přívlastkem Hybrid používají jakousi odnož Hybrid Crossfire, která není v linuxových ovladačích podporována (např. na zmíněném Thinkpadu je ve winech na jednoduché 2D se používá integrovaná chipsetová karta Intel a na náročnější akcelerované věci je používán Mobility Radeon). Je tedy nutné v BIOSu vypnout přepínání karet a zvolit napevno jednu z nich. Na anglickém fóru jsem dokonce viděl jednoduchý skriptík, který automaticky upravoval xorg.conf podle toho, která karta byla zvolena. Z příspěvků v témže vláknu jsem vyrozumněl, že tato karta funguje na Ubuntu 8.10, pouze se musí navolit v BIOSu.EDIT2: Posledně jsem zapoměl odkaz : http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=922428&highlight=mobility+radeon+3470&page=4
Hybrid CrossFire™ support for LinuxThis release of Catalyst™ introduces Hybrid Graphics support. Hybrid Graphics delivers a significant 3D performance boost for systems featuring an AMD 780G/780D integrated graphics motherboard and an ATI Radeon HD 3400 Series or ATI Radeon HD 2400 Series graphics accelerator.
Vyšly nové ovládače: http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html
Taky jsem si všiml, mám dokonce RSS na ty jejich drivery. A jak se zdá tak to opravili. No a ukázalo se že opravdu měli chybu v jejich driveru. Aspoň mě to funguje