Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: eth0 a wlan0 sucasne  (Přečteno 7617 krát)

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
eth0 a wlan0 sucasne
« kdy: 27 Září 2008, 03:16:26 »
ahoj, ako som hladal, tak som hladal, ale riesenie k mojmu problemu som nenasiel. V laptope mam routrom priradovane IPcky na zaklade MAC: eth0 192.168.0.101 a wlan0 192.168.0.100. Server mi bezi na wlan0 no akonahle pripojim laptop na LAN kabel, wifi sa odpoji a server nejde. Potrebujem teda, aby boli obe zariadenia wlan aj eth sucasne aktivne a teda kazde malo svoju IP. Skor, nez sa ma niekto opyta, preco to takto riesim, odpovedam, localhost a ftp server potrebujem mat viditelny zvonka a zaroven aby som mohol sediet v inej miestnosti ako je kabel.. no dost casto som zaroven pripichnuty na kabli v druhej miestnosti.
Ake riesenie by ste mi navrhli? V prikazovej riadke som este nie tak doma. Doteraz som skusal len klasickeho network managera a wicd, no u oboch pripadoch sla bud lan alebo wifi, nikdy nie naraz. Vdaka za kazdu radu

DuckD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 878
  • Open Srdcař
    • Zobrazit profil
    • www.duckd.cz
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #1 kdy: 27 Září 2008, 11:33:24 »
Neřekl jsi co ti běží na eth0. Proč ti nestačí být připojen na wlan0?
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #2 kdy: 27 Září 2008, 11:42:02 »
povedzme, ze cez eth0 laptop rychlejsie komunikuje s dalsimi pocitacmi po sieti.. presuvanie velkych suborov je okato rychlejsie, no a v praci mame nastaveny router zase presne opacne, eth0 funguje ako localhost. Tam wifi nefacha.

Fracty

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 809
    • Zobrazit profil
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #3 kdy: 27 Září 2008, 19:13:42 »
eth0 funguje jako localhost? co to je za blbost?   btw NM ve verzi, která je v 8.04 neumí současně více spojení, řešení je ale, že třeba nastavíte připojení pro eth0 ručně a pro wifku přes NM

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #4 kdy: 28 Září 2008, 11:34:01 »
eth0 nie je localhost? No, mozno sme sa nepochopili, ale ok... dovysvetlim.. ak som doma a natukam istu domenu, smeruje to ku mne na laptop.. router to presmeruje na MAC wifi... ak som vsak v praci pripojeny cez LAN (tym som myslel eth0), tamojsi router smeruje serverove porty na MAC lanky.. takze.. takto som myslel, ze localhost :) server...
To, ze NM nevie dve siete sucasne som pochopil, no neviem, ako mu povedat, aby bola wifi stale zapnuta so svojou IP a LANka so svojou. Ubuntu ako svoj primarny OS som poriesil len pred dvoma tyzdnami, doteraz som tento problem neriesil vo virtualnom pc.
Ak mate nejaky napad, sem s nim prosim :)

Fracty

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 809
    • Zobrazit profil
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #5 kdy: 28 Září 2008, 12:02:25 »
1) eth0 je síťové zařízení > IP adresa např 192.168.1.4 (na LAN)
2) loclalhost > je smyčka, má to většina operačních systémů/počítačů bez ohledu na to, jestli má síťové zařízení, používají to některé aplikace IP adresa loclahostu je 127.0.0.1
3) wlan0, ath0, eth1, wifi0, je síťové zařízení, které je obvykle wifi a jeho adresa bude také např 192.168.1.11

NM se běžně stará o zařízení 1) a 3) ať už jich je v systému kolik chce, ale umí zacházet vždy jen s jedním. Lze to vyřešit tak, že si buď přečtete WIKI a něco o IP a také se podíváte na to jak fungují v linuxu sítě....

nebo se podíváte na wiki a pak na soubor /etc/network/interfaces kam se dá zapsat např připojení eth0 (běžné síťové karty) a tím odebrat pravomoc pracovat s tímto zařízení NM, tedy možnost mít 2 aktivní síťová zařízení...



jen tak pro informaci, pošlete výpis
ip a
ip n
ip r
nm-tool


wiki http://wiki.ubuntu.cz/Ruční nastavení IP adresy
http://wiki.ubuntu.cz/Sdílení internetového připojení
« Poslední změna: 28 Září 2008, 12:06:41 od Fracty »

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2008, 12:32:52 »
ip a
Kód: [Vybrat]
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
2: eth0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
    link/ether 00:18:f3:93:4d:14 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wmaster0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc ieee80211 qlen 1000
    link/ieee802.11 00:18:de:64:29:79 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
4: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
    link/ether 00:18:de:64:29:79 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.0.100/24 brd 192.168.0.255 scope global wlan0
5: vmnet1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
    link/ether 00:50:56:c0:00:01 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.64.1/24 brd 192.168.64.255 scope global vmnet1
6: vmnet8: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
    link/ether 00:50:56:c0:00:08 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.140.1/24 brd 192.168.140.255 scope global vmnet8
7: tap0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 100
    link/ether 00:ff:bb:b7:f0:09 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 10.0.0.51/24 brd 10.0.0.255 scope global tap0

ip n
Kód: [Vybrat]
192.168.0.1 dev wlan0 lladdr 00:30:4f:50:42:20 REACHABLE
192.168.0.105 dev wlan0 lladdr 00:0b:6a:8a:66:8c STALE
10.0.0.2 dev tap0 lladdr 00:13:d3:ae:20:86 REACHABLE

ip r
Kód: [Vybrat]
10.0.0.0/24 dev tap0  proto kernel  scope link  src 10.0.0.51
192.168.64.0/24 dev vmnet1  proto kernel  scope link  src 192.168.64.1
192.168.0.0/24 dev wlan0  proto kernel  scope link  src 192.168.0.100
192.168.140.0/24 dev vmnet8  proto kernel  scope link  src 192.168.140.1
169.254.0.0/16 dev wlan0  scope link  metric 1000
default via 192.168.0.1 dev wlan0

nm-tool
Kód: [Vybrat]
NetworkManager Tool

State: connected

- Device: wlan0 ----------------------------------------------------------------
  NM Path:           /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/wlan0
  Type:              802.11 Wireless
  Driver:            iwl3945
  Active:            yes
  HW Address:        00:18:DE:64:29:79

  Capabilities:
    Supported:       yes
    Speed:           54 Mb/s

  Wireless Settings
    Scanning:        yes
    WEP Encryption:  yes
    WPA Encryption:  yes
    WPA2 Encryption: yes

  Wireless Networks (* = Current Network)
    jh-comp-wifi:    Infrastructure Mode, Freq 2.442 MHz, Rate 62 Mb/s, Strength 79%, Encrypted (WPA WPA2)
    linksys:         Infrastructure Mode, Freq 2.462 MHz, Rate 62 Mb/s, Strength 75%, Encrypted (WPA WPA2)
    *enjoy:          Infrastructure Mode, Freq 2.422 MHz, Rate 62 Mb/s, Strength 92%, Encrypted (WPA WPA2)

  IP Settings:
    IP Address:      192.168.0.100
    Subnet Mask:     255.255.255.0
    Broadcast:       192.168.0.255
    Gateway:         192.168.0.1
    Primary DNS:     193.110.186.2
    Secondary DNS:   193.110.186.240


- Device: eth0 ----------------------------------------------------------------
  NM Path:           /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/eth0
  Type:              Wired
  Driver:            r8169
  Active:            no
  HW Address:        00:18:F3:93:4D:14

  Capabilities:
    Supported:       yes
    Carrier Detect:  yes

  Wired Settings
    Hardware Link:   no

stranky patricne nastudujem... snad sa na mna nieco nalepi :) vdaka

len este dodam, ze najviac mi vyhovuje mod roamingu, kedze s laptopom chodievam aj ku klientom, kde niekedy som na kabli a niekedy cez wifi

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2008, 21:32:50 »
Průšvih je, že chudák systém neví, kde má který PC(router) fyzicky hledat - zda na eth0 nebo wlan0.

Co takhle dát obě zařízení do bridge br0 a nastavit jedinou adresu právě jemu? Při výpadku jedné větve ji plně zastoupí druhá. Možná to udělá trochu binec na síti (podobná situace jako když připojíte do switche kabel z jednoho portu do druhého a nějaký další účastník pošle bcast packet), ale naštěstí máme TTL - takže se jen rapidně sníží propustnost sítě v případě připojení wifi i kabelu do stejné sítě zároveň.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nettezzaumana

  • Host
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2008, 22:11:25 »
Průšvih je, že chudák systém neví, kde má který PC(router) fyzicky hledat - zda na eth0 nebo wlan0.

Co takhle dát obě zařízení do bridge br0 a nastavit jedinou adresu právě jemu? Při výpadku jedné větve ji plně zastoupí druhá. Možná to udělá trochu binec na síti (podobná situace jako když připojíte do switche kabel z jednoho portu do druhého a nějaký další účastník pošle bcast packet), ale naštěstí máme TTL - takže se jen rapidně sníží propustnost sítě v případě připojení wifi i kabelu do stejné sítě zároveň.
<< jj. chtel jsem napsat neco desne chytreho a erudovaneho, ale tenhle comment od merlina si opravdu zaslouzi uz jen :: no comment ;)

ano udelej to tak .. chtel jsem ti zacit nastinovat svou teorii o if{up,down} skriptovani

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #9 kdy: 30 Září 2008, 22:15:06 »
nettezzaumana: :D :D :D
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #10 kdy: 01 Října 2008, 10:18:12 »
presne to som potreboval... laicky a polopate na mna... predsa som len zaciatocnik... vdaka  chlapi :)

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #11 kdy: 03 Října 2008, 14:45:14 »
Som sa troska teda hral s bridge, no daleko som nepochodil...

/etc/network/interfaces
Kód: [Vybrat]
auto br0
iface br0 inet dhcp
bridge_ports eth0 wlan0

auto lo
iface lo inet loopback

auto ham0
iface ham0 inet static
address 5.56.95.38
netmask 255.0.0.0

potom som restartoval siet prikazom  "/etc/init.d/networking restart"
Kód: [Vybrat]
* Reconfiguring network interfaces...                                         
Waiting for br0 to get ready (MAXWAIT is 32 seconds).
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.6
Copyright 2004-2007 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/

wmaster0: unknown hardware address type 801
wmaster0: unknown hardware address type 801
Listening on LPF/br0/00:18:de:64:29:79
Sending on   LPF/br0/00:18:de:64:29:79
Sending on   Socket/fallback
DHCPREQUEST of 192.168.0.100 on br0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK of 192.168.0.100 from 192.168.0.1
bound to 192.168.0.100 -- renewal in 462770832 seconds.
ham0: ERROR while getting interface flags: No such device
 * Stopping NTP server ntpd
   ...done.
SIOCSIFADDR: No such device
ham0: ERROR while getting interface flags: No such device
SIOCSIFNETMASK: No such device
ham0: ERROR while getting interface flags: No such device
Failed to bring up ham0.
                                                                         [ OK ]
enjoy@enjoy-laptop:~$  * Starting NTP server ntpd
   ...done.

ifconfig prezradza, ze je novy br0 a vyzera, ze vsetko funguje
Kód: [Vybrat]
br0       Link encap:Ethernet  HWaddr 00:18:de:64:29:79 
          inet addr:192.168.0.100  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:162 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:171 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:56847 (55.5 KB)  TX bytes:17288 (16.8 KB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:18:f3:93:4d:14 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2808 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2988 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1504758 (1.4 MB)  TX bytes:421064 (411.1 KB)
          Interrupt:220

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:473 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:473 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:136111 (132.9 KB)  TX bytes:136111 (132.9 KB)

tap0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:ff:16:ff:e2:83 
          inet addr:10.0.0.51  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:211 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:86 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:100
          RX bytes:32825 (32.0 KB)  TX bytes:12496 (12.2 KB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:18:de:64:29:79 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1431 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1527 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:645738 (630.6 KB)  TX bytes:256579 (250.5 KB)

wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-18-DE-64-29-79-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

Som na wifi s ip 192.168.0.100, vypnem wifi a prepnem na kabel, IP mi zostala, net ide, no akonahle odpojim kabel a snazim sa pripojit k wifi, uz ma nepripoji. Wifi pyta stale heslo dokola a dokola aj ked ho s urcitostou davam spravne. Net nejde ani po opätovnom zapojeni kabli. Pomohlo len odstranenie br0 z interfaces a restart celeho kompu, kedze restart siete "akoze" iba odstranil br0 no ifconfig ju stale zobrazoval.. Po restarte slo vsetko po starom. Co robim zle?
Len este male zhrnutie...
domaca siet - IP pridelene podla MAC adries (?br0 malo MAC wifiny?), tym padom v laptope nastavene pridelovanie IP DHCP serverom
server http, ftp pocuvajuci zvonka so smerovanim na 192.168.0.100 (wifi), no potrebujem, aby to bezalo aj ked bude wifi vypnuta a naopak ked bude lan odpojene
zaroven aby som bol mobilny (wifi aj lan na firme, u klienta, kaviaren...)

pooomoooc prosim ::)
« Poslední změna: 03 Října 2008, 14:47:50 od 5ulo »

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #12 kdy: 03 Října 2008, 19:09:10 »
Bridge by neměl mít vliv na konfiguraci bezdrátu (tím myslím navázání spojení pomocí essid, wep/wpa klíče etc.) takže bych chybu hledal někde tam. Možná by to chtělo při použití NM na nastavení bezdrátu zvolit možnost bez konfigurace. Trochu se totiž obávám, že NM se snaží do toho kecat a jedné větvi bridge nastaví IP dle DHCP.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #13 kdy: 03 Října 2008, 19:53:36 »
NM ma nastaveny ale roaming mode, co je vlastne default bez nastaveni.. takze?

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #14 kdy: 04 Října 2008, 11:12:49 »
Trochu se bojím, že zlobí právě toto.

Jakmile nadetekuje, že je spojen na WiFi, snaží se získat IP adresu, ale ne na br, ale na fifi. Chtělo by to ručně konfigurovat :) Ovšem mám trochu strach, že pokud chcete používat NM, tak to tak jednoduché nebude :(
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #15 kdy: 04 Října 2008, 11:25:30 »
ja sa bez NM zaobidem. Mne ide len o to, aby som nemusel lietat v konzole ak pridem ku klientovi , u ktoreho som uz parkrat bol a teda mam heslo jeho wifisiete ulozene... bolo by to velmi divne, ked mu pojdem odprezentovat pokrocilost prac na jeho projekte a teraz tam zacnem sachovat v konzole... takze. Googlim dennodenne nejake rozumne riesenie a nechce sa mi verit, ze nikto nema poziadavku ako ja :D alebo sa schovavaju :P

Hypnos

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #16 kdy: 02 Ledna 2009, 19:20:35 »
ano i ja by jsem uvital moznost pripojeni lan i wi-fi zaroven. Pouzivam wicd manager

5ulo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 81
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu howto's
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #17 kdy: 02 Ledna 2009, 20:29:41 »
v II je network manager docela ok.. wifi aj lan bezia sucasne, cize tam uz problem nie je...

Hypnos

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
Re: eth0 a wlan0 sucasne
« Odpověď #18 kdy: 04 Ledna 2009, 19:10:34 »
A lze to i v 8.04 s wicd? Jestli ano, prosim aby me nekdo nasmeroval. Dekuji.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.