Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Access Point na Linuxu, 802.11, USB [vyřešeno]  (Přečteno 1540 krát)

Laethnes

• Host
Access Point na Linuxu, 802.11, USB [vyřešeno]
« kdy: 30 Prosince 2008, 11:11:50 »
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda by jste mi nemohli poradit; mám Nintendo DS ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Nintendo_DS ) a chtěl bych si s ním zahrát po netu, problém je ale v tom, že na internet jej mohu dostat jen přes WiFi. Takové sice v okolí mám, ale zároveň je potřeba VPN nebo certifikáty a ani jedno NDS nezvládá. Nakonec jsem dospěl k závěru, že budu potřebovat nějaký Access Point. Problém je v tom, že se v tom nevyznám a taktéž se moc nevyznám v tom, co na mě vychrlí Google.
Potřebuji, aby se připojoval jinak (takže přes USB?), než přes LAN, protože občas se dostanu k netu i přes kabel. NDS taktéž zvládá WiFi jen 802.11, takže AP musí zvládat tento standard. A pochopitelně (to snad ani nemusím psát, ne?) by měl jet bezproblémově na GNU/Linuxu (konkrétně mám nejaktuálnější Ubuntu 8.10).
Neví někdo o něčem takovém, pls?
« Poslední změna: 31 Prosince 2008, 17:29:23 od Pavel Půlpán »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Access Point na Linuxu, 802.11, USB
« Odpověď #1 kdy: 31 Prosince 2008, 04:23:02 »
NDS taktéž zvládá WiFi jen 802.11, takže AP musí zvládat tento standard.
802.11b? 802.11g? 802.11a?
Ale to jen rýpu, předpokládám že ten nejpomalejší b bude stačit, dneska se dělají multistandardní b/g, nebo b/g/a takže vyhoví prakticky všechno.

A pochopitelně (to snad ani nemusím psát, ne?) by měl jet bezproblémově na GNU/Linuxu (konkrétně mám nejaktuálnější Ubuntu 8.10).
Jestli chcete opravdu Access Point tak to je krabička nezávislá na operačním systému počítačů k ní připojených.

Potřebuji, aby se připojoval jinak (takže přes USB?), než přes LAN, protože občas se dostanu k netu i přes kabel.

Pokusím se shrnout co z toho chápu a zkuste mne doplnit.
Máte 1 ks NDS které se umí připojit přes wifi, ale ne přes VPN či certifikát. Zabezpečení WEP nebo WPA zvládá ?
Máte počítač, připojený na internet. Jak? Kabelem do nějaké krabičky a do zdi? Bezdrátově?  Rozepište se co nejvíc a určitě něco vymyslíme.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Laethnes

• Host
« Odpověď #2 kdy: 31 Prosince 2008, 09:43:10 »
NDS taktéž zvládá WiFi jen 802.11, takže AP musí zvládat tento standard.
802.11b? 802.11g? 802.11a?
Ale to jen rýpu, předpokládám že ten nejpomalejší b bude stačit, dneska se dělají multistandardní b/g, nebo b/g/a takže vyhoví prakticky všechno.
Aha, chápu a omlouvám se; jde o to, že jsem zjistil, že nevím, který typ DSko zvládá, tak jsem hledal na netu. Webová oficiální stránka Nintenda o tomto připojení měla výpadek, tak jsem se spokojil s Wiki (viz odkaz v mém prvním přízpěvku) a vzhledem k tomu, že WiFi sítě nejsou mojí doménou, myslel jsem, že to bude stačit. Nicméně mám ten pocit, že to b-čko by mělo zvládnout a nejspíš to nebude mít velké nároky na přenos dat (kdysi jsem se bezproblémově připojil na KFC :3).

A pochopitelně (to snad ani nemusím psát, ne?) by měl jet bezproblémově na GNU/Linuxu (konkrétně mám nejaktuálnější Ubuntu 8.10).
Jestli chcete opravdu Access Point tak to je krabička nezávislá na operačním systému počítačů k ní připojených.
Ano, to vím, ale jak jsem psal, potřebuji ji připojit k PC, ze kterého mu nasdílím internet. A nějakým způsobem musí AC a PC komunikovat a vzhledem k tomu, že potřebuji přes USB, potřebuji taktéž vhodný (funkční) ovladač, ne?

Pokusím se shrnout co z toho chápu a zkuste mne doplnit.
Máte 1 ks NDS které se umí připojit přes wifi, ale ne přes VPN či certifikát. Zabezpečení WEP nebo WPA zvládá ?
Máte počítač, připojený na internet. Jak? Kabelem do nějaké krabičky a do zdi? Bezdrátově?  Rozepište se co nejvíc a určitě něco vymyslíme.
Aha, omlouvám se. Takže k internetu se připojuji různě; u známých přes kabel (v jednom případě O2 ADSL modem s routerem dohromady, v druhém případě nasdíleno přes domácí síť), na Domově Mládeže je to WiFi VPN (PPTP) (momentálně v Linuxu nefunguje :3) a ve škole WiFi VPN (Cisco) či WiFi (certifikáty).
NDS zvládá jen WEP (omlouvám se, myslel jsem, že i WPA a zapomněl jsem to napsat úplně). NDS taktéž zřejmě vyžaduje opravdu jen AP, protože už kdysi jsem zkoušel udělat WiFi síť s nasdíleným internetem a to nefungovalo (zkoušel jsem to v WinXP, bylo to už dřív a v rámci Linuxu s tím nemám žádné zkušenosti).
Můj notebook má jednu zabudovanou WiFi a jednu LAN přípojku. Protože občas používám jedno a jindy druhé, potřebuji mít jinou zástrčku, pomocí které bych dostal internet do DSka a tak zbývá USB. Mám tam sice COM a bluetooth, ale 1. nevím, zda se na takové připojení vůbec AP dělají a 2. snad ani nemusím připomínat, jak neefektivní to bude :3.

EDIT:
 - Mimochodem, NDS taky zvládá AOSS (AirStation One-Touch Secure System), ale o tom víc nevím nic :3
 - Mimochodem, Nintendo pro takovéto účely vydalo "Nintendo Wi-Fi USB Connector" - připojíš k PC, připojíš se v NDSku a jedeš. Problém je ale v tom, že 1.) jede to jen pod Win a Linux podpora je mi neznámá (resp. co jsem našel není něco, čemu bych 100% rozuměl) 2.) jsem četl na netu, že jsou s tím problémy (a to teď mluvím o Win (mimochodem, Vista prý není podporována vůbec, myslím :3)) a 3.) u nás (ČR) je to k nesehnání. Co chci ale říct je to, že bych si představoval ten AP jako něco podobného; zastrčím do USB, nakonfiguruju a mám AP nezávisle na tom, jak jsem aktuálně připojen.
 - Omlouvám se, že mě to napadlo až teď, ale ten AP se může připojovat i jako Express Card.
« Poslední změna: 31 Prosince 2008, 10:05:00 od Laethnes »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 31 Prosince 2008, 16:37:57 »
Potřebujete vlastně propojení vše se vším, s tím že tam vždy bude AP s WEP
1. Přemýšlel jsem nad duálním zařízení které má dvě samostatné "wifi krabičky" v jedné. Moc jich není a cena je vyšší než dvě samostatné krabičky. To tedy vynecháme, resp. by to fungovalo jako v následujícím bodu.

2. Další možnost je použít dvě samostatné krabičky. Jednu jako klient který by přijímal WIFI a "konvertoval" by jej na ethernet. Něco co zvládá certifikáty i VPN by se mohlo najít tipuji nějaký Asus nebo OvisLink - existuje i spousta neoficiálních modifikací firmware.
K tomu druhou krabičku, sloužící jako místní AP, do které by se připojoval kabel z této první a nebo kabel z těch kabelových a DSL modemů. Na tento místní AP by se připojoval jak notebook tak i NDS.
Jedna z těchto krabiček by měla umět NAT pokud by poskytovatel nějakého z připojení jej omezoval jen na jednu IP adresu.

3. Varianta jen s jednou krabičkou sloužící jako AP. Třeba s tímto: http://www.alza.cz/ovislink-wl-5460ap-wifi-d56554.htm
Tento AP nastavený v režimu gateway.
Ubuntu nastavené jako router http://wiki.ubuntu.cz/Sd%C3%ADlen%C3%AD%20internetov%C3%A9ho%20p%C5%99ipojen%C3%AD případně s DHCP serverem na ethernetovém portu.
Připojování by probíhalo následovně:
V případě že budete připojen přes "domácí síť" nebo DSL modem tak kabel z něj dáte do LAN2 portu a notebook a NDS připojíte bezdrátově.
V případě že budete připojen s notebookem přes wifi tak zapojíte kabel z notebooku opět do LAN2 portu tohoto AP a NDS připojíte bezdrátově.
Výhody: jen jedna krabička, NDS nastavíte jen jednou, vždy budete s NDS připojen přes tento AP, máte jeden ethernetový port volný pro připojení dalšího počítače i drátem.
Nevýhody oproti řešení 1. a 2. - pokud budete chtít být připojen s NDS tak musíte mít zaplý notebook.

4. Druhá wifi karta do notebooku se zprovozněným režimem AP.
Byla by to elegantnější varianta k variantě 3, jen by to chtělo najít kartu se správným chipsetem (jestli master mód zvládá něco dalšího kromě intersil prism 2-3 a nějakých atheros chipsetů netuším), mít k tomu správné ovladače, firmware a doufat že to nějaká aktualizace driverů nerozhází.
více zde: http://www.cafwap.net/prism2ap/
a zde: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=376283

Osobně bych šel do varianty 4. protože jsem hračička a rád za dlouhých zimních večerů zprovozňuji věci ;) Předpokládám že vy ale radši NDS.
Varianta 3. je asi s ohledem na cenu, složitost, spolehlivost nejvýhodnější.
Variantu 2. bych volil spíše pokud bych nechtěl nic konfigurovat v Ubuntu a také bych s NDS necestoval často mezi více wifi sítěmi - připojení k wifi nastavit v menu krabičky v režimu klient pokaždé při přechodu k jiné wifi síti.

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Laethnes

• Host
« Odpověď #4 kdy: 31 Prosince 2008, 16:53:49 »
Hezký ;). Hm, tak to je všechno hodně zajímavé, moc díky ;). Jakože mě osobně taky docela láká varianta 4. Hrát si v dlouhých zimních večerech s PC a konfigurací mě totiž taky baví, ale jen do té doby, dokud mám aspoň nějakou stopu, co zkusit dál nebo kde hledat. Problém je v tom, že jsem zjistil, že na fora se nemohu spoléhat (momentálně mám otevřeny asi tak 4 témata buď bez jediné odpovědi, nebo s nápadem, který mě (v obměněné podobě) napadl. A to už pomaličku opouštím ubuntu.cz a přesouvám se na ubuntuforums.org :3).
Takže nad tím ještě popřemýšlím, momentálně spíš taky uvažuji nad 3, ale rozhodně moc moc díky, moc jsi mi pomohl, dík ;).

Mimochodem, to, že by se NDS mělo překonfigurovávat bych neházel do nevýhod - omlouvám se, nenapadlo mě to zmínit, ale DSko má paměť na 3 různé konfigurace a momentálně mám všechny volné (KFC koncem loňského školního roku přestalo fungovat a zatím jsem se nedostal k otestování :3)...

Nicméně ještě jednou moc díky. Mno a vzhledem k tomu, jaký je čas, tak přeji všechno nejlepší do nového roku a ať se vše daří ;)

(Prozatím označuji toto téma za vyřešené. Až se rozhodnu pro jednu s těch variant a přijdou další problémy, ozvu se :333)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.