Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Řádek > Desktop  (Přečteno 2699 krát)

rozbijec_oken

• Návštěvník
Řádek > Desktop
« kdy: 10 Ledna 2009, 22:34:53 »
Dobrý den

Jsem tu nový na tomto fóru. Vyjádřím se stručně a jasně: jsem linux-n00b odkojený Windowsem. Navzdory jeho nedostatkům (málo komp. HW a SW) jsem se ho rozhodl zkusit pro bezpečnější surfování. Stáhl jsem si liveCD ubuntu, naistaloval, vypnul notebook a ze seznamu OS vybral ubuntu. Zobrazil se loading.

Tady chyba

Jediné co se mi zobrazilo byl příkazový řádek. Linux jsem předtím nikdy neviděl a rád bych věděl jak se z bílého písma na černé obrazovce dostanu sem: http://proc.linux.cz/img/ubuntu.png

Pokud toto téma bylo někde zodpovězeno (jako že bylo, ale já neumím hledat), tak to na mě sprostě zařvěte, prosím  :). Při té příležitosti ale prosím dodejte řešení na můj dotaz, pokud možno  ;D doufám, že spustím ten linux a stanu se pravidelným návštěvníkem tohoto fóra.

Předem děkuji za odpověd.

Pavloper

• Aktivní člen
  • *
Re: Řádek > Desktop
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2009, 22:45:09 »
skus trebars inštalovat gdm

sudo apt-get install gdm

potom si to vypyta heslo ktore si zadal pri inštalacii .....

dufam že som ta spravne pochopil že mas to nainstalovane len nejde graficke rozhranie

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2009, 22:54:01 »
pokud provedl standardní instalaci, tak už by tam gdm měl mít, akorát z nějakého důvodu nestartuje...

na čem konkrétně to skončí? je tam napsáno něco "pcname login:" nebo spíš "pcname username: #"

pokud je tam login, tak zadej uživatelské jméno, které jsi zadal při instalaci a následně heslo... proběhně přihlášení a pak zadej
"sudo /etc/init.d/gdm start"
bude to chtít zase heslo...
pokud už budeš přihlášenej, zadej jenom ten poslední příkaz a mělo by to naběhnout, případně vypsat nějaké chybové hlášení, které by to pak chtělo napsat sem...

a určitě se bude hodit také informace o konfiguraci tvého počítače...

rozbijec_oken

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2009, 23:06:35 »
SSSSSSSSSSakra... Tady padlo něco o heslu zadaném při instalaci: já žádné nezadával  ??? . To je první problém. Druhý: zkusil jsem "sudo apt-get install gdm" ale vyhodilo mi to
/bin/sh: sudo: not found
já to pochopil tak, že když napíšu "help" tak mi to vyhodí příkazy které můžu použít a ostatní jsou "NOT FOUND"
taky nevím, jestli jsem to řekl dobře, když jsem říkal příkazový rádek. Ono si to totiž říká 'Busybox' a nejsem si jistý, jestli je to to samý
Jinak si vážím toho, že jste mi tak rychle odpověděli a při příležitosti tohoto problému bych se ještě rád zeptal jak ukončím linux "zkusil jsem 'exit' ale to mi vyhodí jenom text BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-5ubuntu12) Built-in-shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.). Ukončování podržením zap/vyp tlačítka totiž není to pravé ořechové  ;D

Jinak parametry mýho ntbk jsem zapomněl dodat:
ACER Extensa 5630
2GB RAM
ATI RADEON HD 3470 (256 MB)
2 HDD po 144 GB
předinstalované visty SP1 Business
intel centrino 2GHZ
bt, wifi, webka
černá barva  ;D
« Poslední změna: 10 Ledna 2009, 23:08:54 od rozbijec_oken »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2009, 23:27:40 »
Předpokládejme tedy, že jsi Ubuntu vyzkoušel z LiveCD, fungovalo dle představ, dal jsi nainstalovat, instalace proběhla bez problémů, restart, vybral jsi ze seznamu operačních systémů Ubuntu a pak se dostaneš do Busybox. Je to tak?

Na Googlu jsem našel jednu možnost, jak to opravit: když po restartu jsi v tom seznamu operačních systémů, pohni kurzorem a najeď na 1. řádek s Ubuntu, zmáčkni e (=edit). Otevře se další obrazovka, najeď na řádek začínající slovem kernel a zase e. Nahraď v tom řádku slova "quiet splash" za "all_generic_ide" - Enter. Pak zpět v základní obrazovce zmáčkni Enter nebo b (=boot).

Toto je dočasná změna systému (na zkoušku), napiš, jak to dopadlo.

Edit:V Busyboxu by měl fungovat příkaz reboot.
« Poslední změna: 11 Ledna 2009, 00:28:20 od arrange »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

rozbijec_oken

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 11 Ledna 2009, 10:20:34 »
Bohužel, v seznamu OS když najedu na ubuntu tak můžu jenom spustit, jinak to na nic nereaguje, ani na E  :(

ufaak

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Ledna 2009, 10:35:48 »
jak jsi to instaloval? primo z windows?
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

rozbijec_oken

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Ledna 2009, 10:40:45 »
jak jsi to instaloval? primo z windows?
ano

ufaak

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 11 Ledna 2009, 10:45:19 »
to je dost dulezita informace ;)

vyfot, na cem ti to zustane viset, a hod to na net ten obrazek, at se na to muzeme kouknout a vymyslet co s tim ;)

dokud neuvidime chybovou hlasku, tak s tim moc nevymyslime

rozbijec_oken

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Ledna 2009, 10:59:10 »
No zastaví se to na řádku BusyBoxu ale mělo by se to zastavit na desktopu gr. rozhraní  ???
Pokud chcete vidět fotku BusyBoxu:
http://wolf3r.own.cz/DSC00062.JPG
a tohle jsou příkazy, které můžu použít (které mi vypsalo "help")
http://wolf3r.own.cz/prikazy.txt

ufaak

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 11 Ledna 2009, 11:18:42 »
jeste by me zajimalo, jakou verzi ubuntu jsi instaloval.

po zapnuti vyber ubuntu, pak ti (pokud si dobre vzpominam) naskoci takova odpocitavaci hlaska, ze mas zmacknout ESC, pokud cosi chces - tak ho zmackni. Dostanes se opet na nabidku systemu :) ale tentokrat bude trosku jinak vypadat.

Hned na prvnim radku bude ubuntu. Najed pomoci sipek na ten radek, dej ho editovat, a na konci toho radku smaz parametry nosplash a quiet. potom ho spust. Bude to nabihat v "ukecanem" modu... A me bude zajimat, co to delalo tesne pred tim, nez to skocilo do busyboxu.

rozbijec_oken

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 11 Ledna 2009, 11:54:44 »
to jsem zkusil, vyjelo mi menu, na prvnim rradku nebylo ubuntu ale 3 radky bylo INSTALATOR(coz je divny,protoze jsem to stopro instaloval) v gr. bezpecnem rezimu, upovidanem rezimu a jeste v necem a posledni polozka byla READ-ONLY liveCD nebo nějak tak. Zkusil jsem to spustit v tom upovidanem rezimu, vypsalo mi to hrozne moc radku a pak se to asi na minutu/dve zaseklo zde:
http://wolf3r.own.cz/linux.JPG

potom mi vyjel zase busybox
moje verze ubunta je -podle liveCD- 8.04.1

ufaak

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 11 Ledna 2009, 13:49:41 »
zkus nabootovat do windows, stiskni soucasne WIN klavesu a R, do toho okynka napis cmd

az se ti spusti cmd, tak tam napis prikaz
Kód: [Vybrat]
chkdsk /f c:kde c: znamena disk, na kterem mas nainstalovano to ubuntu (zmen to podle sve situace)
restartuj, nabootuj znova windows, pak restartuj do ubuntu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.