Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace dvou linuxů na jednim pc  (Přečteno 8878 krát)

uživatel345

• Návštěvník
Instalace dvou linuxů na jednim pc
« kdy: 12 Ledna 2009, 00:40:39 »
Potřeboval bych poradit,jak nainstalovat dvě distribuce linuxu na jedno pc!Mám ubuntu a windle.Při nainstalování Fedory nemůžu Ubuntu nastartovat,prostě jakoby nebylo.Jde to nainstalovat abych mohl používat tři systémy?Problém bude v zavaděči,ale neumím to vyřešit!Díky
« Poslední změna: 13 Ledna 2009, 00:44:35 od Vojtěch Trefný »

wam]Spider007

• Host
Re: Instalace dvou linuxů na jednim pc
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2009, 00:57:34 »
na wiki najdes niekolko clankov a rad o tom ako opravit GRUB
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova?action=fullsearch&context=180&value=GRUB&titlesearch=Str%C3%A1nky

edit: cenzura nefunguje, vid. nick pytajuceho :D
« Poslední změna: 12 Ledna 2009, 00:59:45 od wam]Spider007 »

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2009, 01:00:48 »
Určitě to jde, také jsem dával na PC dva linuxy. Každý si udělal svůj grub a zapsal ho do master boot sectoru. Takže spouštím grub posledního nainstalovaného systému linux. Každý dokázal rozeznat ostatní operační systémy. Otázka je, jestli jste si třeba nerozdělil oddíl na dva nebo naopak neubral oddíl. To by se pak údaje, uvedené v menu.lst staršího operačního systému, lišily od skutečných, protože ten nový grub bere ty údaje z předchozího grubu, kdy bylo jiné rozdělení disku a oddíly se jmenovaly jinak. To je jedna možnost.

Možná je to v něčem jiném, ale Váš popis je opravdu moc stručný.

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Ledna 2009, 15:02:54 »
Při instalaci druhého linuxu mi instalace rozeznala jen windle,Ubuntu jako by tam nebylo.To samé i naopak u Fedory.Při instalaci rozděluji oddíly ručně,jestli už není chyba tam?Zavaděč nechávám nainstalovat automaticky,nic na tom neměním!Nemám ho třeba přiřadit ručně do jiného sektoru?S linuxem začínám,takže znalosti nula nula nic.Díky

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2009, 15:04:52 »
Jak rozdělujete disky?
A to je problém, že to v menu není? Zedituju menu.lst a chybějící systém si tam přidám ;) Stačí jen vědět, kam jsem to nainstaloval a kde se nachází jádro.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2009, 15:07:49 »
Stačí jen vědět, kam jsem to nainstaloval a kde se nachází jádro.

případně se to dá i přesně zkopírovat z menu.lst toho systému... aby se nezapomělo na nějaké volby apod...

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 12 Ledna 2009, 15:09:11 »
Rozdělení provádím podle návodů na netu.Přidání do menu jsem už také zkoušel,ale buď to píše eror nebo nic nenaběhne,ale windle naběhnou ze dvou pozic.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 12 Ledna 2009, 15:10:54 »
Rozdělení provádím podle návodů na netu.Přidání do menu jsem už také zkoušel,ale buď to píše eror nebo nic nenaběhne,ale windle naběhnou ze dvou pozic.
To jste mohl rovnou napsat NEJDE TO.  ::)

Mě nezajímá nějakej návod... jak to máte fyzicky na disku momentálně + pokud jste nějakém linuxu pošlete výpis menu.lst (windows do toho nepleťte).
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 12 Ledna 2009, 15:17:54 »
Všechno bych poslal,ale nevím kde to v linuxu hledat,jak rozdělení disku,tak menu.ist! :'(

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 12 Ledna 2009, 15:24:26 »
Všechno bych poslal,ale nevím kde to v linuxu hledat,jak rozdělení disku,tak menu.ist! :'(
No pokud jste v linuxu:

nejlépe pro Vás v programu gparted (rozdělení disku)
a výpis menu.lst třeba takto: gedit /boot/grub/menu.lst

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Ledna 2009, 16:04:34 »
Rozdělení disku jsem nahrál sem:
http://www.dumparump.com/view.php?id=F6785Dx

Ten příkaz se mi v terminalu nezobrazí,protože nemám oprávnění.

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #11 kdy: 12 Ledna 2009, 16:13:00 »
mělo by se to zobrazit jen pro čtení... pokud to nejde, použij tento příkaz "gksu gedit /boot/grub/menu.lst"

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Ledna 2009, 16:24:34 »
mělo by se to zobrazit jen pro čtení... pokud to nejde, použij tento příkaz "gksu gedit /boot/grub/menu.lst"

napíše mi to něco jako not found

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 12 Ledna 2009, 18:30:26 »
Konečně jsem to rozhýbal. :P
výpis menu.Ist

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd0,2)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sda3
#          initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/sda
default=1
timeout=5
splashimage=(hd0,2)/boot/grub/splash.xpm.gz
#hiddenmenu
title Fedora (2.6.27.5-117.fc10.i686)
   root (hd0,2)
   kernel /boot/vmlinuz-2.6.27.5-117.fc10.i686 ro root=UUID=ad3136a9-bc4f-487b-af67-22b45fad31d6 rhgb quiet
   initrd /boot/initrd-2.6.27.5-117.fc10.i686.img
title Other
   rootnoverify (hd0,0)
   chainloader +1
title u5
   rootnoverify (hd0,5)
   chainloader +1
title u6
   rootnoverify (hd0,6)
   chainloader +1
title u3
   rootnoverify (hd0,3)
   chainloader +1
title u4
   rootnoverify (hd0,4)
   chainloader +1
title u2
   rootnoverify (hd0,1)
   chainloader +1
title u7
   rootnoverify (hd0,7)
   chainloader +1

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 12 Ledna 2009, 19:00:01 »
Tak z Vašich údajů vyplývá, že Ubuntu máte na svazku sda6, v menu Grubu menu.lst je označený jako (hd0,5). Stačí si ho ve Fedoře připojit, pokud ho už nasdílený nemáte teď. A pak z menu Grubu v Ubuntu si nakopírujte volání Ubuntu a také Windows, protože je ve výpisu menu.lst ve Fedoře nemáte.
Ten generátor Grubu ve Fedoře zdá se mi poněkud nešťastným.

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 12 Ledna 2009, 19:10:07 »
Jsem rád,že to půjde(snad). :D
Ale vůbec nevím co mám dělat!Jak ho ve Fedoře připojím?A nakopírovat volání?
Mohl by mi to někdo rozepsat polopatě jako úplnému začátečníkovi???
Takhle nezmůžu vůbec nic!
díky!!

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 12 Ledna 2009, 19:16:41 »
Pokud se Fedora v něčem liší od Ubuntu, bude to nejspíš česky popsáno na http://fedora.cz/
Wiki Fedory v češtině: http://wiki.fedora.cz/doku.php

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 12 Ledna 2009, 20:01:08 »
Obecně v Linuxu se disky připojují pomocí příkazu v terminálu: mount s parametry.
Pokud nevíte, které parametry zvolit (já je v hlavě taky zatím nenosím, jsem začátečník), k přečtení informací o příkazu mount stačí spustit v terminálu: man mount

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 12 Ledna 2009, 20:19:28 »
Tak z Vašich údajů vyplývá, že Ubuntu máte na svazku sda6, v menu Grubu menu.lst je označený jako (hd0,5). Stačí si ho ve Fedoře připojit, pokud ho už nasdílený nemáte teď. A pak z menu Grubu v Ubuntu si nakopírujte volání Ubuntu a také Windows, protože je ve výpisu menu.lst ve Fedoře nemáte.
Ten generátor Grubu ve Fedoře zdá se mi poněkud nešťastným.

Mohl by mi to někdo vypsat polopatě?Nemám totiž ani zdání jak bych to udělal?Jsem naprostý začátečník!
díky!

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #19 kdy: 12 Ledna 2009, 21:47:35 »
Myslím, že má hase pravdu s Tvým hodnocením. K věci, mám na notebooku dvě verze Linuxu už drahný čas, Mandrivu a Kubuntu s Ubuntu, Mythbuntu a Xfce. Kolik je to vlastně Linuxů ? V čem máš problém ? S instalací či připojením?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 12 Ledna 2009, 22:01:48 »
Myslím, že má hase pravdu s Tvým hodnocením. K věci, mám na notebooku dvě verze Linuxu už drahný čas, Mandrivu a Kubuntu s Ubuntu, Mythbuntu a Xfce. Kolik je to vlastně Linuxů ? V čem máš problém ? S instalací či připojením?
Uživatel píše hned v prvním příspěvku v čem je problém.

Návod jak na to tu už padnul. Pokud neumíte mountovat použijte nápovědu přes man mount, ale to tu už taky padlo. Popřípadě prostudujte naši wiki a základní příkazy ať nejste takovej začátečník... ;) tady se lidi dlouho za ruku nevodí zvlášť pokud je to někde na wiki  8)

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #21 kdy: 12 Ledna 2009, 23:26:30 »
Akorát nevím, proč potřebuje mountovat když mu stačí opravit grub. Sám mu to dokonce píše.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #22 kdy: 13 Ledna 2009, 00:51:40 »
Je po půlnoci, chce se mi spát a jsem už tak dost vytočenej, tak doufám, že až si to tady zase ráno přečtu, nebudu mít náladu ještě horší.

a) Náš pan uživatel345 (víme jak se jmenoval dřív) byl přejmenován - nic geniálnějšího mě nenapadlo, jméno si samozřejmě může změnit, doporčuji mě nedráždit a neprovokovat.

b) Cenzura nefungovala, prostě proto, že nebyla zapnutá na jména, jen na příspěvky. Navíc cenzorovaná slova přidáváme ručně - máme jich tam jen pár, se sprostonárodním slovníkem jsem to neporovnával a sám zas tolik vulgarismů neznám.

c) Pokud máte někdo pocit, že v některé diskusi (nebo jiné záležitosti) je potřeba zásah moderátora/administrátora máte možnost nám to sdělit mnoha způsoby - je tu tlačítko nahlásit, mail na mě se válí skoro všude stejně tak jako jabber. Takže bych si pro příště vyprosil podobně trapné výlevy. Nebudu se vyptávat kdo to byl - koneckonců já vaše IP adresy vidím.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #23 kdy: 13 Ledna 2009, 00:53:08 »
Děkuji Vojto.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 13 Ledna 2009, 14:58:23 »
Je po půlnoci, chce se mi spát a jsem už tak dost vytočenej, tak doufám, že až si to tady zase ráno přečtu, nebudu mít náladu ještě horší.

a) Náš pan uživatel345 (víme jak se jmenoval dřív) byl přejmenován - nic geniálnějšího mě nenapadlo, jméno si samozřejmě může změnit, doporčuji mě nedráždit a neprovokovat.

b) Cenzura nefungovala, prostě proto, že nebyla zapnutá na jména, jen na příspěvky. Navíc cenzorovaná slova přidáváme ručně - máme jich tam jen pár, se sprostonárodním slovníkem jsem to neporovnával a sám zas tolik vulgarismů neznám.

c) Pokud máte někdo pocit, že v některé diskusi (nebo jiné záležitosti) je potřeba zásah moderátora/administrátora máte možnost nám to sdělit mnoha způsoby - je tu tlačítko nahlásit, mail na mě se válí skoro všude stejně tak jako jabber. Takže bych si pro příště vyprosil podobně trapné výlevy. Nebudu se vyptávat kdo to byl - koneckonců já vaše IP adresy vidím.
xaxaa dokonale ma to rozosmialo  :D yo o 23:51 je po polnoci?  :) no hneď mám lepšiu náladu dnes.nič v zlom ja sa neposmievam len sa smejem lebo ma ten príspevok naozaj rozosmial )))

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.